Specialized Eliminator band: elimineert de twijfel

All-mountain (en enduro) allrounder

Zolang als Specialized mountainbikes levert, ontwerpen de fietsfanaten in Morgan Hill ook hun eigen banden. Sterker nog: Specializeds eerste product was een band! Dat ze er kaas (of rubber, zo u wilt) van gegeten hebben mag duidelijk zijn: je ziet banden van de grote rode “S” op veel meer fietsen dan enkel die van hetzelfde merk. Aftermarket, natuurlijk.

De nieuwste telg in het (al) ruime assortiment mountainbikebanden is de Eliminator. Deze band valt volgens Specialized tussen de bestaande Butcher en Hillbilly in. Deze twee modellen zijn meer specifiek voor harde en respectievelijk losse, zachte ondergrond bedoeld. De Eliminator is veelzijdiger en kan zowel droog als nat terrein goed de baas.

De flinke en brede zijnoppen zorgen voor grip in de bochten, ook bij lage snelheid, en maken een band die goed werkt op een scala aan velgbreedte’s. De middennoppen zijn wat kleiner en gelijk verdeeld. Hierdoor is er genoeg grip op losse ondergrond, ook bij het remmen. De overgang naar het in de bocht hangen op de zijnoppen wordt door die gelijke rijen op het loopvlak ook stabiel en voorspelbaar. Volgens Specialized is de Elminator een prima band om zowel het voor- als achterwiel; de combinatie met een Butcher vooraan wordt eveneens aangeraden.

De Eliminator zal leverbaar zijn voor 27,5″ en 29″ wielen en in 2,3″ en 2,6″ breedtes. Pech dus voor de #26isntdead groep. De vier maten Eliminator zijn ook nog eens in een GRID of BLCK DMND uitvoerig verkrijgbaar. De GRID uitvoering heeft een stevig maar licht 60 TPI karkas met extra bescherming op de flanken. De structuur is vergelijkbaar met Maxxis TR-EXO of Schwalbe Double Defense banden. De nieuwe BLCK DMND versie, ontworpen in opdracht van het Specialized EWS team, biedt nóg meer lekbestendigheid middels een 120 TPI karkas. De banden in de BLCK DMND uitvoering hebben dankzij hun specifieke opbouw aan de zijkanten de stabiliteit en duurzaamheid van een downhill band. Omdat menig downhill band als een pletwals voelt, combineert Specialized de stevige zijkanten in de BLCK DMND uitvoering met een ‘single ply’ laag bovenop de band. Die geeft meer souplesse om gevoel met de ondergrond te behouden. Eén optie ontbreekt in het geheel: een 27,5×2,6: BLCK DMND versie. Prijzen voor GRID versies zijn €44,90 voor een 2,3″ band en €49,90 voor een 2,6″ model. BLCK DMND karkas kost per model €15,- extra.

Technisch detail van de BLCK DMND casing in een Butcher

Hoe de Eliminator rijdt gaan we binnenkort zelf uitzoeken, met een 2,3″ GRID versie voor de trailbike en een 2,6″ BLCK DMND band voor de enduroracer. Stay tuned!

Meer info: specialized.com
Foto’s: Specialized

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments