Spintertainment: indoor mountainbiken

Of: zelfs op de Tacx ‘ben je geen roadie’, toch?

Het is weer eens zo ver: toertochten afgelast, weeralarm, het verzoek alsjeblieft niet naar de vaste route te komen morgenochtend… Het is winter, met alle sneeuwpretprut van dien. Als hierdoor je geen zin hebt om te biken, dan zijn er tal van opties om het weekend door te komen. Eén van mijn favorieten heet Maallust 1818, maar vermoedelijk willen de meeste lezers gewoon doorfietsen. Dan wordt het al gauw tijd voor de ergotrainer of de rollenbank. Of, zoals elke 4×4 door hele volksstammen ‘Jeep’ wordt genoemd, ‘de Tacx’.

Wie niet 3 uur lang naar de muur wil staren, pakt de laptop erbij voor een serie of, beter nog, investeert in een duurdere Tacx. Daarmee bestrijd je de verveling door virtueel een parcours af te leggen, inclusief bijbehorende belastingen én videobeeld van de werkelijke rit. Een prachtig idee, maar de techniek heeft z’n prijs: een leuke klim kost al snel een tientje, langere ritten het veelvoudige daarvan. Bovendien zijn er geen off road fimpjes te bekennen, tenzij je zelf aan de slag gaat met bijvoorbeeld Wattzap of Bkool.

1484947124925

Indoor digitaal offroad

Voor iedereen die indoor wil biken zonder naar Wood15 te gaan, komt Spintertainment met de oplossing: mountainbikefilmpjes van de vetste paden (in de VS), inclusief head-up-display van hoe je op dat moment in de video moet trainen. In de rechter bovenhoek van je scherm krijg je een aanbeveling wat te doen: zwaarder schakelen, lichter schakelen, je cadans verhogen, enzovoorts. Daarnaast is er informatie over hoe veel intervallen je nog te gaan hebt, de volgende interval en of je hoort te staan of zitten. Iedere Spintertainment video is gebaseerd op beeld van een echte (en brute) trail, en omvat trainingsinstructies die óf het echte pad, of een specifieke (interval)training nabootsen. De achtergrondmuziek is gekozen om je te helpen de voor iedere training beoogde cadans vast te houden.

Er is echter geen echte koppeling met je fiets of ergotrainer. Waar Tacx interactieve trainers de film afspelen op een aangepast tempo – en bij sommige modellen de weerstand op de trainer aanpassen aan waar je rijdt! – heb je het nu enkel te doen met een beeld. Veel simpeler wordt het niet, met als voordeel dat je zelf de weerstand in een klim kan bepalen. Bovendien ben je niet gebonden aan nieuwe apparatuur (je kan gewoon op de oude rollenbank van je pa rijden). De filmpjes zijn voor alle mogelijke platforms te downloaden. Voor $3,99 (vermoedelijk direct om te rekenen naar Euro’s) mag je een Spintertainment film drie dagen draaien. Wil je het bestand permanent opslaan dan betaal je $14,99, net ietsje meer dan de goedkoopste interactieve films van Tacx. Een hele maand toegang tot alle video’s kost $9,99.

Spintertainment is het bedrijf van Sarah en Eric Landis, en een doorontwikkeling van de filmpjes die ze zelf schoten om de volgende winter (op de ergotrainer) mee door te komen. Ter introductie kan je 7 dagen gratis video’s uitproberen én 50% korting krijgen op bovenstaande prijzen.

Meer info: Spintertainment.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments