SRAM GX DH: Downhill 1x groepset tegen spaartarrief

Twee jaar geleden introduceerde SRAM in lijn met haar one-by (1x) groepsets een downhill specifieke versie van de X01 groepset. Die deed het met ‘slechts’ 7 versnellingen óf 10 versnellingen. De markt voor dergelijke specifieke componenten is niet de grootste, maar dat wil niet zeggen dat er geen behoefte is aan opties. Om die reden lanceert SRAM nu een goedkopere versie in de vorm van de GX DH groepset.

Uit het persbericht:

“Incorporating the same Championship-winning SRAM 1x technologies as our German-engineered, industry-leading X01 DH drivetrain, GX DH delivers dedicated, gravity focused 1x performance that doesn’t break the bank. GX DH is a no-brainer for any rider ready to attack the next DH run. With its main objectives being durability and dependability, GX DH is the clear choice to bring more riders to the mountain, and the one to keep them coming back for more. GX DH—Get Some.”

SRAMGXDH_01

Bekend recept

Het recept mag geen verrassing zijn: Er wordt vooral gebruik gemaakt van de bekende technieken en (deels) bestaande componenten. Alleen de cassette is écht uniek voor deze groep.

De PG-720 is een stalen cassette met 7 kransen en past, in tegenstelling tot XO1’s XG-795 7 speed cassette, ‘gewoon’ op een Shimano body. Of zoals SRAM het (begrijpelijk) noemt: ‘splined driver body compatible’. De cassette is gemaakt uit staal en heeft een beschermring aan de achterzijde die het aflopen van de ketting aan de spaakkant verhindert.

SRAMGXDH_PG720

Schakelen doe je, zoals bij alle 1x groepsets van SRAM, met X-Horizon type derailleur, gemaakt van dezelfde materialen als de ‘gewone’ GX achterderailleur. Dat geeft een lagere prijs en een hoger gewicht dan de XO1 derailleur. Het bedienen van deze derailleur kan overigens alleen met een Trigger shifter die – op minder ‘klikjes’ na – overgenomen is uit de 1×11 GX groepset. In tegenstelling tot X01 DH is er dus géén GripShift optie.

SRAMGXDH_Derailleur01

SRAMGXDH_Trigger01

Er is zijn géén specifieke ketting of crankset in deze groepset. Alle 11 speed kettingen van SRAM kunnen en qua cranks zijn voldoende passende exemplaren te vinden in het leveringsprogramma van SRAM, zoals de Truvativ Descendant cranks.

Specificaties

  • PG-720 cassette – staal, zwart – 7 speed: 11, 13, 15, 17, 19, 22, 25t – €36
  • GX DH X-Horizon achterderailleur – 7 speed, compatibel met X01 DH – medium kooi lengte – maximaal 28t als grootste krans op cassette – €119
  • GX DH Trigger shifter – X Actuation kabelratio – 7 speed, compatibel – €48

Gewichten zijn helaas niet medegedeeld. De onderdelen zijn direct verkrijgbaar.

Bron: www.sram.com

Posted in Nieuws and tagged , , , , .
Tags: , , , ,

Reacties

avatar