Stoneman Arduenna: Vanaf 15 april weer op de mountainbike door de Ardennen

In één, twee of drie dagen door de Belgische Ardennen

De wortels van de Stoneman liggen in het Italiaanse Zuid-Tirol, maar vanwege het grote succes aldaar heeft bedenker Roland Stauder zijn toerbikeconcept ook naar Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland en België geëxporteerd. Die laatste heet Stoneman Arduenna. Bijna 180 kilometer en 3.900 hoogtemeters op de mountainbike dwars door de Ardennen. Al sinds de opening van de route in 2020 een enorm succes en daarom vanaf 15 april ook dit seizoen weer te rijden.

Stoneman Arduenna – In één, twee of drie dagen door de Belgische Ardennen op de mountainbike

Stoneman Arduenna: in één, twee of drie dagen door de Belgische ardennen.

Maximaal mountainbikegenieten in de Oost-Belgische Ardennen.

Bedacht door marathonrijder Roland Stauder

De Stoneman Arduenna is net als alle andere Stonemans in Europa het geesteskind van Roland Stauder. Deze marathonspecialist kan, getuige zijn palmares, best hard fietsen: samen met Thomas Frischknecht eerste in de Transalp van 2001, Crocodile Trophy-winnaar en World Cup Marathon-kampioen in 2003, vicekampioen in 2004, derde in 2006. In zijn jaren als profrenner trapte deze Zuid-Tiroler in de kelder van zijn huis naar eigen zeggen jaarlijks dik 14.000 kilometer op de Tacx weg. “Noodzakelijk om goed te kunnen blijven presteren, maar het had natuurlijk niets meer met mountainbiken en natuurbeleving te maken,” vertelt hij.

Gezien deze uitspraak is het niet zo verrassend dat het project dat Stauder ná zijn profcarrière startte, de Stoneman Dolomiti, helemaal niet competitief is, maar juist recreatief. Deze route die Stauder in 2014 in de bergen rond zijn woonplaats Sexten uitzette, omvat 115 kilometer en 4.000 hoogtemeters. Stauder: “De Stoneman is een uitdaging, maar dan zonder wedstrijdstress. En omdat het woord ‘uitdaging’ voor iedereen een andere waarde en betekenis heeft, kan je de Stoneman in één, twee of maximaal drie dagen rijden.”

Stoneman Arduenna – In één, twee of drie dagen door de Belgische Ardennen op de mountainbike

Marathonrijder en Stonemangrondlegger Roland Stauder met een door hem zelf gemaakte trofee.

Unieke trofee

In één, twee of drie dagen dwars door de Ardennen op je mountainbike? De duur bepaal je zelf. Maar iedereen die een volledig geperforeerde startkaart heeft krijgt een door Stauder zelfgemaakte Stoneman-trofee in goud, zilver of brons, al naar gelang het aantal dagen je er over gedaan hebt. En uiteraard komt de steen die aan die trofee zit uit de Ardennen.

Wie startkaarten en ponstangen een nogal ouderwets analoog gedoe vindt: dat klopt. Maar het is ook een bewuste keuze van Stauder: “Natuurlijk zouden we de start- en controlepunten makkelijk kunnen digitaliseren. Maar ik wilde juist een beleving creëren zónder elektronische apparaten. Geen Stravastress of Komootgekloot, maar wel natuurbeleving en sportieve uitdagingen. Om die reden is de gehele route ouderwets gemarkeerd met bordjes. Omdat een gps op het stuur in principe overbodig is, kan je je volledig richten op het beleven van de route en het verleggen van je persoonlijke grenzen.”

Stoneman Arduenna – In één, twee of drie dagen door de Belgische Ardennen op de mountainbike

‘Ouderwets’ stempelen.

Input van lokale bikers

De Stoneman is meer dan een marketingconcept. Stauder en zijn team zijn zelf nauw betrokken bij het uitzetten van de routes. Daarbij wordt intensief samengewerkt met plaatselijke mountainbikers. “Lokale bikers zijn voor ons zeer belangrijk, we zouden echt niet zonder ze kunnen”, vertelt Stauder. “Zij kennen hun streek als hun broekzak, weten de leuke paadjes te vinden en kennen de achterliggende verhalen. Voordat we een route openen hebben we die meerdere keren samen met de locals gereden om te zien of alles klopt. Maar ook als de route eenmaal staat zijn de mountainbikers uit de regio onmisbaar. Ze houden in de gaten of alle paden nog goed te berijden zijn, vervangen eventueel kapotte routebordjes. Ik ben al deze vrijwilligers enorm dankbaar voor hun ondersteuning!”

De mountainbikeroute is een mix van bos- en veldwegen en de nodige spannende paadjes, zoals de Ardennen die volop te bieden heeft.

Stoneman Arduenna – In één, twee of drie dagen door de Belgische Ardennen op de mountainbike

Vergeet niet te ontspannen.

Seizoensopening op 15 april 2024

Zoals gezegd gaat de Stoneman Arduenna op 15 april weer officieel open. Wie alvast wat voorpret wil: Veloziner Henk Boorsma reed op z’n mountainbike drie zomers geleden óók de Stoneman in de Ardennen. Je leest hier zijn reisverslag. Inschrijven kun je hier.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments