Vittoria Mazza: enduroband voor gevarieerd terrein

Onlangs testten we nog Vittoria’s Agarro. Een redelijk allround trailband. Als die je wat té tam is, of liever gezegd: de trails en je rijstijl ruwer zijn, dan heeft Vittoria nog grover geschut in de vorm van onder meer de Mota, Martello en Morsa.

Vandaag lanceert de Italiaanse bandenfirma een nieuw profiel dat naast die drie ‘M’-banden wordt gepositioneerd. Ook deze begint met een ‘M’: de Mazza.

Mazza zijaanzicht

De nieuwe Mazza wordt neergezet als een ‘mixed terrain’ enduroband. Het profiel wordt gekenmerkt door vier rijen met grote noppen. Daarmee lijkt ‘ie in eerste instantie redelijk op de bestaande concurrerentie.

Er is veel ruimte om troep af te voeren, maar óók om de noppen goed te laten ingrijpen op wat je er ook voor gooit. De schoudernoppen lopen naar buiten taps toe en zijn voorzien van twee inkepingen. Aan de binnenzijde van de nop is de inkeping wat langer en dieper. Het idee hierbij is dat de schoudernoppen aan de buitenzijde stijf zijn, maar aan de binnenkant redelijk meegeven zonder dat de hele nop ombuigt tijdens het sturen of bij off-camber secties.

Mazza profiel bovenzijde

Om een band rechtuit licht te laten afrollen, worden de middelste noppen in de rijrichting vaak afgeschuind. Wanneer je hem dan als achterband gebruikt, is er geen ‘scherpe rand’ die je tractie geeft op steile klimmen. Vittoria daarom heeft de breed uitlopende noppen in de middelste noppenrij voorzien van een trapje in de hoogte. Het idee hierbij is dat ‘ie gemakkelijk ‘afrolt’ over die trap. Tegelijkertijd is er tóch support van de verticale randen van die trap, wanneer er méér druk op wordt uitgeoefend bij een klim. Met deze toevoeging kan de band dienst doen als goede voor- én achterband, aldus Vittoria.

Mazza profiel 3d

Diezelfde nop is in de lengterichting ook ingekeept, maar niet over de volledige lengte. De voorzijde van de nop, waar de trap is gemaakt, is daardoor stijf in de breedte. De binnenzijde van de nop kan echter wel flink uitbuigen wanneer je remt. Er ontstaat dan een relatief grote ‘v’ in het midden van de band, wat enorm veel remtractie geeft.

Grafeen en twee typen karkas

Vittoria biedt de Marza in één compound: ‘4c’ Dat betekent dat het loopvlak bestaat uit maar liefst vier verschillende rubbersamenstellingen! Het rubber bevat ook grafeen. Die toevoeging – een exclusieve technologie van Vittoria – moet onder meer slijtage minimaliseren, zonder in te boeten op hoe ‘plakkerig’ en daarmee ‘grippy’ het rubber aan de buitenzijde is.

De Mazza is te koop met een trail- en een nog steviger endurokarkas voor een prijs van € 62.95 in de maten:

  • 27,5 x 2,4”
  • 27,5 x 2,6”
  • 29 x 2,4”
  • 29 x 2,6”

Over gewichten en beschikbaarheid heeft Vittoria nog niks medegedeeld.

Bron en meer info: www.vittoria.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments