Vrijdag 2 t/m zondag 4 september: World cup finale Val di Sole

De laatste crosscountry- en downhillwereldbeker van 2022

Eén week na het zinderende WK in Les Gets, bereikt de mountainbike wereldbeker zijn finale in het Italiaanse Val di Sole. Dat wordt een memorabele editie. Niet alleen zal het de laatste keer zijn dat Rob Warner te horen zal zijn als commentator, het is óók de plek waar Anne Terpstra de eindoverwinning van dit wereldbekerseizoen kan behalen. Nog nooit is dat een Nederlandse gelukt. Vrijdagavond trappen we af met de short track (XCC). Zaterdag volgen de downhillwedstrijden en tot slot op zondag de crosscountry (XCO). We geven je het volledige uitzendschema, maar kijken ook even terug naar de vorige wereldbekerwedstrijd in Mont Sainte Anne én naar de parcoursen van deze seizoensfinale.

World Cup Mountainbike 2022 – Wereldbeker mtb – Val di Sole, Italië

De laatste van het wereldbekerseizoen 2022

Het mountainbikewedstrijdseizoen komt rap ten einde. Althans, wat het 2022-wereldbekerseizoen betreft. Een aantal bikers en bikesters zal echter volop in de decomperssie zitten na het Wereldkampioenschap afgelopen weekend in het Franse Les Gets. Anderen hebben juist hun zinnen gezet op de seizoensfinale van de wereldbeker. Enerzijds om zo met een goed gevoel de wedstrijdluwe periode in te gaan, anderen omdat ze nog een groot doel voor ogen hebben.

Anne Terpstra kan in Val di Sole de wereldbeker overall winnen

Iemand met zo’n groot doel voor ogen is Anne Terpstra. Ze is één van de meest consistente rijdsters van dit crosscountry wereldbekerseizoen. Sterker, ze is vooralsnog dé meest consistente, want ze staat aan de leiding in het klassement. En de mountainbike wereldbeker is natuurlijk een regelmatigheidsklassement. Bij de wereldbeker wedstrijd in Snowshoe, Amerika, nam ze de leiding in het klassement over van de Australische Rebecca McConnell. Maar ze zal er flink voor moeten trappen. Want zowel McConnell als de Oostenrijkse Alessandra Keller hebben in Val di Sole ook nog de kans het klassement naar hun hand te zetten. Terpstra hoeft de wereldbekerwedstrijd in Val di Sole niet te winnen om overall kampioen te worden. Maar ze moet wel vóór beide concurrenten over de streep komen. Als haar dat lukt, treedt ze in de voetsporen van Bart Brentjens, de enige andere Nederlander die een wereldbekerseizoen op z’n naam schreef toen Anne 3 jaar oud was, 28 (!) jaar geleden.

Niet alleen staat Terpstra als rijdster aan de leiding in het wereldbekerklassement, haar Ghost Factory Racing Team staat ook aan kop van het teamklassement. Foto: Ghost Bikes

De laatste mountainbike wereldbeker via Red Bull met Rob Warner

Met het einde van dit seizoen komt er ook een einde aan de livestreamuitzendingen van de mountainbike wereldbeker door Red Bull. Vanaf 2023 liggen de uitzendrechten én zelfs de organisatie van de wereldbekerwedstrijden bij Discovery Sports. Hoe zij de uitzendingen vanaf 2023 vorm gaan geven is nog niet bekend. Maar met hun diverse kanalen als EuroSport, Discovery+ en online-only kanalen GCN en GMBN-kanalen, hebben ze voldoende mogelijkheden. In hoeverre dat betekent dat je alles publiek en dus gratis kunt blijven volgen, is momenteel nog slechts gissen.

Eén ding is zeker; Rob Warner zal met zijn onnavolgbare commentaar niet mee verhuizen naar Discovery Sports. En daarom zal de mountainbike wereldbeker in Val di Sole dan ook de laatste wedstrijd zijn waarbij we hem kunnen horen bij de de short track, downhill en crosscountry.

Terugblik World Cup downhill, Mont Sainte Anne

Terugblik World Cup crosscountry, Mont Sainte Anne

Parcours preview World Cup Downhill Val di Sole

Het downhillparcours in Val di Sole heeft als naam ‘The Black Snake’ en wordt gekenmerkt door zijn ruwheid én steilte. Er zijn secties van 40%, en met een lengte van 2.1 kilometer en een verticaal verval van 540 meter is de gemiddelde steiltegraad 22%. Het is één van de meest veeleisende parcoursen van het seizoen. Een mooie afsluiter dus. Jackson Goldstone laat het parcours aan je zien:

Parcours preview World Cup Crosscountry

De crossscountryparcours-inspectie wordt je weer aangeboden door het Canadese On The Edge (OTE) Pivot Cycles team:

Livestreams wereldbeker downhill en crosscountry: Val di Sole, Italië

Voor de laatste keer kunnen we komende dagen terecht bij Red Bull voor livestreams van de world cup crosscountry- en downhillwedstrijden van de heren en dames elite. De aftrap wordt vrijdag 2 september gegeven met de XCC (Short Track). Op zaterdag 3 september volgen de downhillwedstrijden. Tot slot volgen zondag 4 september de crosscountry (XCO) wedstrijden.

Al deze wedstrijden zijn te volgen via Redbull.tv.

Redbull Livestreams – World Cup mountainbike

Uitzendschema

Vrijdag 2 september 2022

17:20 uur – Short Track finales (XCC), Elite Dames en Heren

Zaterdag 3 september 2022

12:25 uur – Downhill finale (DHI) Elite Dames
13:45 uur – Downhill finale (DHI) Elite Heren

Zondag 4 september 2022

12:00 uur – Crosscountry (XCO) Elite Dames
14:30 uur – Crosscountry (XCO) Elite Heren

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments