WTB lanceert TCS Rocket Plug Kit, TPU binnenbanden en tubelessventielen

Met de nieuwe TCS Rocket Plug Kit van Wilderness Trail Bikes (WTB) repareer je met een plug snel een gat in een tubeless band. Niets bijzonders? Toch wel; je kunt meerdere pluggen tegelijkertijd gebruiken voor grote gaten en met een ‘anker’ zet je ze goed vast. Verder brengt WTB nieuwe tubeless ventielen met een gemaximaliseerde luchtdoorvoer en komen ze bovendien met… binnenbanden. Oók WTB heeft nu kunststof (TPU) binnenbanden. Die beloven dezelfde lage rolweerstand als een tubeless set-up, bij een evenzo laag gewicht zonder tubeless geklieder.
WTB TPU NanoAir kunststof binnenband, TCS Max Flow tubeless ventielen en TCS Rocket Plug Kit tubeless reparatie

WTB TCS Rocket Plug Kit

Tubeless reperatiesetjes voor onderweg zijn niet nieuw. Tubeless pluggen en gereedschappen om ze te monteren zijn er in talloze vormen volop verkrijgbaar. Toch meende WTB een iets te kunnen toevoegen met de TCS Rocket Plug Kit. Het bijzondere aan de compacte tool is dat ze werken met een ‘anker’.

WTB TCS Rocket Tire Plug Kit Bandenreparatie tubeless banden reparatie

WTB TCS Rocket Tire Plug Kit Bandenreparatie tubeless banden reparatie

De TCS Rocket Plug Kit komt standaard met vijftien pluggen en twee maal twee verschillende ankers.

In tegenstelling tot veel andere plug-priemen, waarmee je de repratieplug dóór je band heen steekt, is de TCS Rocket Plug Kit voorzien van los anker op de priem. Na het door de band duwen van de plug, blijft dit anker aan de binnenzijde van de band achter, om daar de plug te verankeren. WTB lost hiermee naar eigen zeggen het probleem op dat veel andere tubeless-reparatiesets hebben. Het anker voorkomt namelijk dat je de plug weer mee uit de band trekt, als je de priem terug uit de band haalt. Of het loskomen van de plug onder hoge druk of tijdens agressief stuurwerk. De plug is in dit geval ook geen permanente oplossing, maar een snelle reparatie onderweg. Eenmaal thuis verwijder je de plug en kun je het anker opnieuw gebruiken.

Het anker zit los voorop de priem. Je hoeft het gat in de band niet te ruimen en je kunt tot vier pluggen in één keer gebruiken voor extra grote gaten. Het anker zorgt er aan de binnenkant van de band voor dat dat de pluggen onder druk niet losgerukt worden.

De TCS Rocket Plug Kit komt met twee formaten ankers, geschikt voor alles van racefiets- gravelbike- en mountainbikebanden. Je kunt één tot vier pluggen tegelijkertijd gebruiken om dus ook erg grote gaten te dichten. De pluggen kun je vooraf al in de anker plaatsen, zodat je snel een lek kunt dichten. En over snel gesproken: de kit is voorzien van een ‘extra hand’. Een van de twee doppen is voorzien van een naald die je als tijdelijke stop in het gat kunt stoppen. Daarmee voorkom je dus dat je band leegloopt terwijl je de reparatieset klaarmaakt om te kunnen pluggen.

WTB’s TCS Rocket Plug Kit kost 41,50 euro. Een losse navulling met vijftien pluggen en vier ankers (twee grote, twee kleine) 16,50 euro.

Handig: één van de doppen van de kit heeft een naald die je als tijdelijke stop kunt gebruiken terwijl je de plug-kit in gereedheid brengt.

WTB TCS Max-Flow tubelessventielen

Een zo groot mogelijke doorlaat is de heilige graal voor tubeless ventielen. Nu is niet alleen het relatief kleine presta ventielgat in moderne velgen een limiterende factor, óók het gebruik van een banden-insert werpt extra restricties op om snel véél lucht in je tubeless band te krijgen om hem ten opzichte van de velg te laten afdichten.

De nieuwe TCS Max-Flow Valve zijn gemaakt van aluminium en hebben een interne diameter van 3,8 millimeter. De ventieldop dubbelt ook als ventielkernverwijderaar en eenmaal de ventielkern uitgenomen zijn er geen vernauwingen in de ventielschacht. De voet van het ventiel heeft vervolgens ook zijuitstroomopeningen. Daarmee is dit ventiel dus ook compatibel met bandeninserts die de uitstroomopening onderop een regulier ventiel afstopt.

De WTB TCS Max-Flow tubeless-ventielen zijn er vooralsnog alleen met een lengte van 44 millimeter en zijn zwart geanodiseerd. Als set koop je ze voor 28,75 euro.

WTB TCS Max-Flow Tubeless Valves, tubelessventielen

WTB TCS Max-Flow Tubeless Valves, tubelessventielen

Het ventieldopje doet ook dienst als gereedschapje om de ventielkern te verwijderen.

De aluminium schacht heeft een interne diameter van 3,8 millimeter. De voet heeft ook zijuitstroomopeningen en de TCS Max-Flow tubelessventielen zijn zodoende compatibel met bandeninserts.

WTB TPU NanoAir binnenbanden

Hoewel tubeless set-ups al lang en breed de voordelen van lage rolweerstand en lekbestendigheid hebben bewezen, blijft het voor sommigen teveel gedoe en/of geklieder. Sinds een paar jaar zijn binnenbanden weer wat in opmars, maar dan niet van rubber. Zo komt de ene na de andere bandenfabrikant uit met kunststof binnenbanden. TPU (thermoplastisch polyurethaan) in de meeste gevallen. De voordelen van dit materiaal zijn onder meer een laag gewicht en hoge sterkte, waardoor het meer bestand is tegen lek rijden ten opzichte van standaard butyl rubber. Bovendien is de rolweerstand ten opzichte van een rubberen binnenband een stuk lager en in sommige gevallen zelfs vergelijkbaar met een tubeless set-up.

Oók WTB komt nu met een kunststof binnenband, de TPU NanoAir. Opvallend genoeg noemt WTB in z’n persbericht dat ze de TPU NanoAir vooral als dé ideale reservebinnenband zien. En ook daar is zeker wat voor te zeggen, want TPU binnenbanden zijn een stuk compacter én lichter dan reguliere exemplaren van butyl. Zo weegt een 29 inch exemplaar voor buitenbanden tot 2.5 inch breedte slechts 80 gram en opgevouwen meet-ie slechts 75 x 64 x 32 millimeter.

WTB levert de TPU NanoAir binnenbanden in diverse maten, maar ze zijn altijd melkchocoladebruin en hebben een ventiellengte van 48 millimeter. Alle TPU NanoAir binnenbanden komen standaard met twee zelfklevende reparatieplakkers. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 22,95 euro.

WTB TPU NanoAir kunststof binnenband

Eén van de voordelen van een kunststof binnenband: ze zijn veel compacter en lichter. Ideaal dus om als reserveband mee te nemen.

WTB TPU NanoAir kunststof binnenband

Verkrijgbaarheid

Alle WTB producten kun je bestellen via je lokale dealer, die terecht kan bij de Duitse distributeur Sport Import. Of je koopt rechtstreeks online bij WTB.

Meer info: wtb.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments