Zaterdag 24 februari: Red Bull Hardline Australië – Live te volgen via Red Bull!

Red Bull Hardline goes global

Red Bull Hardline is al heel wat jaren een gevestigde naam onder waaghalzen en downhillfans. Je kunt het zien als een privéfeestje georganiseerd door en gehouden in de achtertuin van de familie Atherton. Het is een succesnummer, want na negen edities in de Dyfi Valley in Wales, gaat het race-format nu mondiaal. Komend weekend vindt in Tasmanië Red Bull Australië plaats. En dat is uiteraard te volgen via een livestream.

Red Bull Hardline 2024 Tasmanië, Australië, Tahnée Seagrave – Foto: Graeme Murray / Red Bull Content Pool

Tahnée Seagrave tijdens de training eerder deze week – Foto: Graeme Murray / Red Bull Content Pool

Red Bull Hardline begon ooit als downhillfeestje voor een select groepje genodigden om stoom af te blazen na het downhillwereldbekerseizoen. Het idee ontsproot uit het brein van Dan Atherton, die in ‘zijn achtertuin’, het Dyfi Valley Bike Park, een parcours aanlegde waarvoor woorden als ‘uitdagend’ en ‘pittig’ slechts grove understatements zijn. Inmiddels zijn er negen edities van het event geweest, waarbij het al snel de titel ‘world’s toughest downhill mountainbike race’ kreeg.

Red Bull Hardline Australië

Het Hardline-concept blijft echter niet in Wales. Althans, daar vind later dit jaar in juni óók een editie plaats, maar inmiddels gaat de downhillwedstrijd mondiaal! Komend weekend vindt in het Maydena Bike Park in het Australische Tasmanië de eerste Hardline van 2024 plaats. Red Bull benadrukt met klem op de website dat het opzichzelfstaande evenementen zijn en dus géén serie. Een expliciete uitspraak in reactie op geruchten dat Hardline wel eens de geplaagde wereldbeker downhill verder onder druk zou kunnen zetten. Goed; Red Bull Hardline is een wedstrijd op basis van een uitnodiging en alleen daarin al zal het niet snel de rol van een wereldbeker over kúnnen nemen. Niettemin is het eigenlijk niet verkeerd dat er wat alternatieven opborrelen om de ontwikkeling van de sport niet stil te laten vallen.

Gracey Hemstreet – Graeme Murray / Red Bull Content Pool

Gracey Hemstreet in de 22 meter lange roadgap – Foto: Graeme Murray / Red Bull Content Pool

Terug naar Red Bull Hardline in Australië. Het – uiteraard door Dan Atherton aangelegde –parcours heeft een hoogteverschil van 575 meter en is 2,3 kilometer lang. Daarbij doorkruist het diverse bostypen en ondergronden. Er is een roadgap van maar liefst 22 meter en het grootste verticale verval in één keer is 10 meter. Voorvorken, achterdempers, remmen, lijf én durf worden dus flink op de proef gesteld. Zoals dat hoort bij een Hardline. Hoe er dat uitziet? Check de eerste beelden vanuit Tasmanië zelf:

Livestream zaterdag 24 februari 2024

Op vrijdag 23 februari staan trainingen en kwalificaties op het programma. Op zaterdag 24 februari kun je de finale van Red Bull Hardline Australië live volgen vanaf 8:00 uur hieronder, of via de livestream van Red Bull.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments