100% gedragen: Celium shirt en Airmatic short en handschoenen

100% kennen de meesten waarschijnlijk van hun brillen, zoals de door ons recent nog getestte Hypercraft. Poster boys als Mathieu van der Poel en Peter Sagan zijn daar grotendeels debet aan.

Maar het merk maakt veel meer dan alleen brillen. Naast helmen en protectie hebben ze ook kleding. Van casual spul tot technische shirts, shorts en handschoenen.

Wij gingen aan de haal met een shirt uit de Celium-range, en een broek en setje handschoenen uit de Airmatic-serie.

Celium Jersey

Het Celium shirt is een lichtgewicht shirt, dat mede dankzij de geperforeerde stof lekker luchtig is. Bovendien voelt de stof — bestaande uit 92% polyester en 8% elastaan — vrij zacht en samen met de loose-fit draagt het shirt erg comfortabel op de warmste dagen. Er is geen rits aan de voorzijde, maar doordat de kraag compact en relatief laag is uitgesneden, heb ik die ook niet gemist. Aan de binnenzijde is links een extra stukje stof genaaid, dat dienst doet als brillenpoetsdoekje. Geen unieke ‘feature’, want andere merken hebben dat ook, maar dat maakt het niet minder handig.

Aan de binnenkant zijn sommige stiksel grof afgewerkt. Het draagcomfort is er niet minder door. Aan de buitenzijde is het shirt netjes afgewerkt.

Aan de binnenkant zijn sommige stiksels grof afgewerkt. Het draagcomfort is er niet minder door. Aan de buitenzijde is het shirt netjes afgewerkt.

Op sommige plekken zijn de stiksels wel wat grof afgewerkt. Toegegeven, dat is vooral aan de binnenzijde en hoewel dat er misschien wat minder fraai uitziet als je van dichtbij kijkt, er is nog niets los gerafeld. De gebruikte stikdraad is zacht en zodoende kriebelt er dan ook niets of — erger — prikt het nergens. Daar over gesproken; de rugzak die ik vaak in combinatie met deze kleding droeg, had op zijn hengsels op een aantal plekken wél harde, nylon stiksels. En al kan ik dat 100% dus niet volledig aanrekenen, toch liet dit al wel na amper 2 ritten sporen achter op het Celium shirt. Niet zo fraai, maar het shirt draagt er gelukkig niet minder om.

Loose-fit en geperforeerde stof: de Celium draagt erg licht en comfortabel

Loose-fit en geperforeerde stof: de Celium draagt erg licht en comfortabel. Helaas hebben wat grove stiksels van een rugzak de stof wat opgeruwd.

Aan de binnenzijde is een extra stukje stof genaaid dat dienst doet als brillenpoetsdoekje

Aan de binnenzijde is een extra stukje stof genaaid dat dienst doet als brillenpoetsdoekje.

Qua maatvoering is er weinig aan te merken. Op basis van de maattabel op de website van 100% koos ik een small. En die valt prima en wijkt niet af van wat ik bij andere merken tegenkom. Onder de streep vond ik het op de warmste dagen van de voorbije nazomer een heerlijk shirt dat dankzij zijn loose-fit en de zachte, lichtgewicht stof erg luchtig en dus comfortabel draagt.

Je koopt het Celium shirt voor een redelijk schappelijk € 65, waarbij je de keuze hebt uit diverse kleuren.

Airmatic short

Het lichte en luchtige thema zetten zich voort bij de de Airmatic shorts. Ook hier is een mix van polyester (96%) en elastaan (6%) gebruikt. Voor deze broek is het materiaal in een ‘4-way stretch’ stof geweven. Een fancy term misschien, maar het resultaat is een relatief strak gesneden broek die uiterst comfortabel draagt. 100% categoriseert deze broek onder de term ‘all mountain’. En hoewel de broekspijpen niet overdreven wijd zijn, geven ze wel voldoende ruimte om er comfortabel relatief grove knieprotectoren onder te dragen.

Geen overdreven wijde pijpen, maar ruim genoeg om er fatsoenlijke knieprotectie comfortabel onder te dragen

Geen overdreven wijde pijpen, maar ruim genoeg om er fatsoenlijke knieprotectie comfortabel onder te dragen.

100% vermeldt bij dit short dat het gemaakt is met ‘DWR polyester’. DWR staat voor ‘Durable Water Repellent’, oftewel waterafstotend materiaal. Maar verwacht niet dat dit een short is dat je droog houdt bij regen of opspattend water, want… dat doet het niet. Het vocht blijft er dan ook niet op liggen en wordt zelfs vrij snel opgenomen. Eerlijk gezegd begrijp ik die vermelding dan ook niet. Dit short is er voor de betere dagen. Ik droeg hem dan ook tijdens de warmste dagen van de nazomer, en dat was aangenaam. De term ‘Airmatic’ komt — mede dankzij het gaas-inzetstuk in het achterpand — dan ook wel tot zijn recht; het is een luchtig short en daarmee comfortabel.

Mesh stof in het achterpand voor extra luchtigheid

Gaas-stof in het achterpand voor extra luchtigheid.

Aan de binnenzijde is de taille aan de achterzijde voorzien van silicone grippers. Aan de buitenzijde is aan de voorzijde een korte riem met een aluminium haak toegepast. Die kun je in een van de vijf lusjes haken om zo de passing te verstellen. Het is een simpele oplossing, die elegant overkomt en vooral lekker doeltreffend is. Het sluiten gaat — zelfs met handschoenen aan — namelijk erg eenvoudig en blijft vervolgens goed zitten. Ook op de gravelbike, waar ik in de regel iets verder voorover op zit, bleef de broek prima zitten, waren er nergens knelpunten en zat de aluminium haak ook niet in de weg.

Doe de short overigens wel in een waszak voor je hem in de wasmachine stopt. Niet omdat de gesp scherp is of andere kledingstukken beschadigt, maar hij klappert anders wel flink in de trommel. Over wassen gesproken; het grote 100%-logo op de rechterbroekspijp liet langs de randen na een wasbeurt los. 100% geeft aan dat dit eigenlijk alleen voor kan komen wanneer je de broek te warm wast. In het wasvoorschrift staat 30 graden Celsius. Ik kan niet geheel uitsluiten dat ‘ie toch een keer met was van 40 graden Celsius is meegegaan. Gevalletje RTFM mijnerzijds dus. Mocht dit bij naleving van de voorschriften alsnog gebeuren, dan is het gewoon garantie, aldus 100%.

De broek mag alleen op 30 graden gewassen worden. 10 graden meer vindt de stof niet zo erg, maar de logo’s wel.

De broek heeft links en rechts een reguliere zak. Aan de linkerkant zit nog een tweede zak iets lager in de broekspijp. Ideaal voor bijvoorbeeld een liftpas, die je dan eenvoudig scant bij de poortjes zonder hem telkens op te moeten graven.

Merkte ik bij het Celium shirt wat grove, losse stiksels op, bij deze Airmatic shorts vond ik die nergens. Op het zitvlak is de stiknaad nog eens extra breed uitgevoerd. Dat voel je niet, maar maakt het wel extra robuust. En dat gevoel heb ik bij de gehele broek. Het komt allemaal degelijk over. En dat precies wat je bij een broek wilt; want die krijgen veel te verduren.

Net als bij het Celium shirt bleek de maatvoering goed overeen te komen met de maattabel. De small (30) past me goed en valt niet uitgesproken groot of klein uit in verhouding tot andere merken. De Airmatic shorts zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, donkergrijs, donkerblauw en ‘warm grey’ en kost € 89.

Airmatic gloves

Uit het 100% assortiment ging ik tot slot ook nog op pad met de Airmatic handschoenen. Dit zijn allround handschoenen die luchtig genoeg zijn voor de warmste dagen. Ze zijn dan ook dun, waarbij de bovenzijde grotendeels gemaakt is van relatief dik, maar toch goed ademende gaasstof. Naar de pols toe is stretchstof gebruikt, die samen met de klittenbandsluiting voor een goede passing rondom zorgt. Aan de onderzijde is sterk, geperforeerd kunstleer toegepast, met een extra laag in de handpalm. Geen gelinserts of andere frustsels dus in het contact tussen je hand en handvat. Precies zoals ik dat graag heb.

TPE piramides ter bescherming van je knokkels

Gaas-stof aan de bovenzijde voor extra ademing. De TPE piramides zijn er om je knokkels te beschermen.

Geen inserts, gewoon twee lagen kunstleer

Aan de palmzijde geen inserts; gewoon twee lagen kunstleer, precies zoals ik dat prefereer.

Ter bescherming is de bovenzijde rijkelijk voorzien van driekantige piramides van thermoplastisch elastomeer. Die voorkomen dat je knobbels meteen open liggen wanneer je (onvrijwillig) wat bodem- of boomonderzoek uitvoert. Aan de onderzijde zijn de wijs- en middelvinger verder nog voorzien van subtiele silicone prints voor grip op de remgrepen. Ik zeg bewust subtiel, wat teveel grip werkt ook niet, want de vinger kan dan niet over de greep heen glijden bij het dichtknijpen. Bij deze Airmatics gaf het genoeg grip om gevoel te behouden, maar zonder dat de handschoen opstroopt of de beweging tegenwerkt. Tot slot zijn de duim en wijsvinger nog touchscreen compatibel gemaakt middels geleidende stiksels. Die zijn typisch vrij beperkt houdbaar; bij veel handschoenen rafelen die snel los. Dat is hier nog niet het geval.

Silicone prints op de wijs- en middelvinger voor grip op de remhendel. De wijsvinger en duim zijn ook touchscreen compatibel

Silicone prints op de wijs- en middelvinger voor grip op de remhendel. De wijsvinger en duim zijn ook touchscreen compatibel

Aan de lange kant, maar toch comfortabele passing rondom de pols

Aan de lange kant, maar toch comfortabele passing rondom de pols.

Waar ik eerder een maatje S zou kiezen, is dit een L. En hoewel aan de lange kant, qua omtrek past 'ie goed en hoeft de klittenband niet eens volledig strak om goed te passen

Waar ik eerder maatje S zou kiezen, draag ik hier een L. En hoewel aan de lange kant, qua omtrek passen ze goed en hoeft de klittenband niet eens volledig strak om goed aan goed aan te sluiten. Het TPE-logo geeft wat extra grip bij het aantrekken.

Bij de maatvoering waarschuwde de distributeur me overigens al dat ze klein uit zouden vallen. Waar ik eerder geneigd zou zijn om een S te pakken, werd me nu een L geadviseerd. Ik heb geen noemenswaardig afwijkende handen; ze zijn niet overdreven lang of kort. Handzaam, eerder. Goed… Uhm; de Airmatic’s in de maat L passen me in de omtrek perfect. Qua lengte zijn ze wel aan de ruime kant. Niettemin zitten ze niet oncomfortabel bij de polsen of daar waar de vingers bij elkaar komen.

De Airmatic handschoenen kosten € 32,50 en zijn verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren.

Meer info: 100percent.com
Distributie in de Benelux: Bowdy & Brave

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments