Test | Giro Manifest Spherical: Helm met MIPS aan de buitenkant

Onlangs introduceerde Giro hun nieuwste mountainbikehelm: de Manifest. Los van het diverse palet aan kleuren en de stevige prijs onderscheidt de helm zich in een ander opzicht van de meute: met zogenaamde Spherical MIPS technologie. Oftewel: MIPS aan de buitenkant van de helm.

Wij kregen een van de eerste testsamples en delen onze bevindingen.

Giro Manifest opgezet

Spherical MIPS — MIPS aan de buitenkant

De fietshelm heeft de afgelopen decennia een flinke evolutie doorgemaakt. De piepschuim basis met harde schaal hebben we al sinds begin jaren ’90. Daarna begonnen de race- en MTB-specifieke helmen langzaam maar zeker zichzelf afzonderlijk op de kaart te zetten. En pas de laatste jaren maakt ook de veiligheid van de helmen extra stappen met technologieën als MIPS, Koryod en Wavecel. Giro zet nu door met een soort MIPS 2.0: Spherical.

De essentie daarvan is dat de helm feitelijk uit een losse buiten- en binnenschaal bestaat, vergelijkbaar met een kogelgewricht. Waar voorheen de MIPS-techniek binnenin de helm zat (in de vorm van een liner tussen buitenschaal en de kussentjes die op je hoofd rusten), zit deze nu tussen binnenste en buitenste schaal. Dat geeft — op zijn zachtst gezegd — wat ontwerpuitdagingen voor een esthetisch verantwoorde helm. In tegenstelling tot de two-tone versies komt in het wit meer als één geheel over en ziet ‘ie er naar mijn mening netjes uit. Ook de bevestiging van de helmklep moest door de binnen-/buitenschaal toepassing verhuizen naar de bovenste van de twee, wat er bij een eerste aanblik wat vreemd uitziet.

What else?

De helm is beschikbaar in 3 maten: S (51-55cm) – M (55-59cm) – L (59-63cm) en middels het bekende Roc Loc (Trail Air) afstelmechanisme op de hoofd te finetunen. De helmbandjes zijn voorzien van een FidLock magnetische sluiting en het geheel weegt 345 gram. De helm heeft wat meer body dan zijn broertje de Montaro (of zusje Montara). Qua omvang is ‘ie nu wat meer vergelijkbaar met een Troy Lee A2 helm.

Giro manifest achterzijde

Duidelijk te zien: MIPS Spherical technologie: 2 buitenschalen die over elkaar kunnen bewegen.

Giro Manifest helm met MIPS aan de buitenkant. In het wit oogt ie nog redelijk normaal

Het kijkt even vreemd, zo’n hoge visor bevestiging, maar het werkt prima.

De eerste indruk?

Als een voorwerp bij mij een goede eerste indruk achterlaat, dan moet het al raar lopen als ik mijn mening daarna bijstel. Direct na het uit de verpakking halen van de helm, was ik al positief verrast met de aanblik en de degelijke ‘feel’ ervan. Ook mijn hoofd was al vrij snel tevreden. Helm op, Roc Loc vastdraaien en hij zat eigenlijk al meteen goed. In eerste instantie heb ik de bevestiging van de Roc Loc nog in de onderste stand gezet, zodat ik makkelijker aan de knop kan draaien. Deze heb ik tijdens de eerste rit overigens weer terug in de middelse stand gezet, omdat mijn nek de helm aan de achterkant naar boven duwde. Grootste voordeel van de Spherical-techniek vind ik dat je gewoon weer een helm tegen je hoofd aan hebt, die niet verdraait. Alleen de buitenste schaal verdraait immers, maar daar heb je als drager geen last van.

Rij-indruk

Geen hoofd is hetzelfde, dus hoewel deze alinea een vrij uitgebreide beschrijving geeft hoe de helm mij bevalt, is en blijft ‘zelf uitproberen’ het devies. Dat gezegd, de testhelm waarmee ik nu een aantal weken rondrij is een medium. Ik heb zelf een vrij normaal hoofd — al zeg ik het zelf — met een omtrek van 58 cm. Als ik tussen maten in zit, kies ik doorgaans voor de kleinste variant. Mijn grootste ergernis is namelijk een helm die té los op mijn hoofd zit. De maatvoering van de Manifest komt daardoor goed overeen met die wens. Er is nog iets aan ruimte voor een groter hoofd, maar mede dankzij het Roc Loc systeem zit de helm strak om mijn hoofd.

Ook de riempjes zitten lekker dicht tegen mijn hoofd aan en zijn geheel instelbaar. Hoewel deze wat ouderwets dik en stug aanvoelen, blijft de kinsluiting daardoor wel goed op zijn plaats. Met andere (dunnere) riempjes van andere helmen heb ik nog wel eens dat de kinband gedurende de rit wat losser gaat zitten. En aangezien mijn enige reden om een helm te dragen is dat hij de inhoud van mijn schedel beschermt, moet een helm ook gewoon blijven zitten zoals bedoeld.

Roc Loc Trail Air systeem om de helm af te stellen.

Roc Loc Trail Air systeem om de helm af te stellen. Deze versie ziet er steviger uit dan de vorige Roc Loc 5 variant.

Rubberen grippers binnenin de Manifest

Rubberen grippers binnenin de helm om je bril vast te houden (al staat die bij mij altijd op mijn nus) en een doorzichtige versterkingsboog constructie

Fidlock magnetische sluiting

Die kinband is voorzien van een magnetische Fidlock sluiting. Nu heb ik nooit echt wakker van gelegen van een bepaald type sluiting en leek een Fidlock-uitvoering ook mij wel praktisch. Sterker nog, ik heb een aantal jaren geleden een racefietshelm achteraf voorzien van een dergelijke sluiting. Bij de Giro ontdekte ik echter dat mijn grootste bezwaar is dat deze sluiting wat groter is dan de traditionele kliksluiting. Daardoor prikt ie meer in mijn strottenhoofd. En waar sommigen een gouden strot hebben, heb ik vooral een grote strot. En dat matcht iets minder fijn met zo’n Fidlock heb ik gemerkt. Toegegeven, na een aantal ritten was ik er wel aan gewend, maar het viel wel op.

Visor

De visor van de helm scharniert hoger op de helm. Dat ziet er op het eerste gezicht wat raar uit, al valt het bij neutrale kleuren al snel niet meer op. Als ik naar de foto’s kijk, dan stoor ik me er in ieder geval niet aan. Ook de verstelbaarheid ervan is voor mij ruim voldoende. Hij kan voor mij ver genoeg naar boven (dat is met andere helmen nog wel eens een issue geweest), maar gaat niet dusdanig ver omhoog dat je er nog een goggle onder kunt parkeren. Aan de achterkant van de helm zit overigens wel weer een rubberen strip die de band van je goggle op zijn plaats houdt.

De visor van de Giro Manifest zit niet snel in de weg

En de veiligheid…?

Een collega-redacteur merkte nog op dat de helm alleen bovenop van de dubbele (beweeglijke MIPS-) schaal voorzien is. Dat terwijl bij hun racefietshelm (de Aether) nagenoeg de volledige buitenschaal rondom zwevend is. Een goede vraag die ik nog even expliciet aan Giro voorgelegd heb. Hun redenatie is dat een val waarbij je uitsluitend op de zijkant van je hoofd valt, zelden voorkomt. Ze baseren zich hierbij op organisaties die zich bezig houden met helmtesten en het bepalen van de nodige standaarden op dat gebied, alsook allerlei andere experts in dat werkveld. Giro zegt dat ze ook bij deze Manifest de schaal verder hadden kunnen laten doorlopen, ten koste van gewicht én vorm van de helm, maar dat de voordelen daarvan nauwelijks te kwantificeren zijn.

Van een mooi bord kun je niet eten

Alles bij elkaar is mijn oordeel dat deze Giro Manifest misschien niet de allermooiste helm is die je momenteel kunt kopen. Het is echter in mijn beleving wél de fijnste qua draagcomfort. Waar ik bij andere testhelmen na een paar weken nog terug begon te grijpen naar mijn oude helm, heb ik sinds ik met deze helm rij, alle andere helmen die hier in huis rondzwerven niet meer aangeraakt. Hij kost € 269. En links- of rechtsom, daarmee is ‘ie beslist geen koopje…

Tekst: Coen de Jongh
Foto’s: Thijs Roeleveld & Coen de Jongh

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments