Shimano’s SPD sandaal bestaat 25 jaar

Reden voor een gelimiteerde editie

25 jaar nadat Shimano een SPD sandaal op de markt bracht, komt het merk nu uit met een jubileumeditie om dit bijzondere schoeisel te vieren. Het ‘nogal luchtige’ fietsschoeisel blijkt namelijk in al die jaren behoorlijk geliefd te zijn geweest.

Shimano SPD sandaal - lekker luchtig

Misschien is het echt een generatie-dingetje, maar over de vooroordelen over sandalen is een dik boek te schrijven. Schandalen, noemden wij ze, toen mijn broers en ik opgroeiden in de jaren ’80 en ’90. Maar misschien zegt dat vooral wat over onze opvoeding… Maar ja, hokjesdenken geeft wél overzicht.

Shimano's gelimiteerde sandalen SD501A, bovenaanzicht

Een echt goed excuus is het niet natuurlijk. En wijsheid komt met de jaren; ik loop inmiddels het merendeel van mijn (vrije)tijd óók op open schoeisel. Of ja… schoeisel… een stukje schuim dat met een dun touwtje nog net aan je voet blijft hangen. Het flipflop-geluid krijg je er gratis bij.

Goed, een slipper is niet hetzelfde als een sandaal, maar het luchtige idee wel. En of je nu de sandaal graag in een hokje duwt en associeert met bepaalde groepen in de samenleving of niet… Of net als ik de fietssandaal associeer met de geur van zweetsokken die al minstens een week niet van de voeten zijn afgeweest; een schare fietstoeristen is er nog altijd fan van. Voor Shimano reden te meer hun klassieker te vieren met een jubileumeditie.

Shimano SH-SD501A overzicht

Het recept is logischerwijs niet echt veranderd. En het ontwerp wijkt nauwelijks af van de originele SD50 die 25 jaar geleden op de markt kwam. De zool is stug om kracht op je pedalen over te brengen, terwijl het SPD-plaatje diep genoeg verzonken ligt aan de onderzijde om er ook nog fatsoenlijk (en lang) op te kunnen lopen. Boven op geven twee riemen de zekerheid dat de sandaal goed en stevig vast gezet kan worden. De achterzijde is bij de hak (uiteraard) open, maar boven de hak wordt de hiel ondersteund met een gevoerde hielcup. De blauwe kleur is identiek aan de eerste versie en zelfs het SPD-logo is ‘het origineel’ van toentertijd.

Deze gelimiteerde SD-501A sandalen zijn er in hele maten vanaf maat 38 tot en met maat 48. Alleen… niet in Nederland. Hè, jammer. Ze zijn voor behouden voor de Amerikaanse markt. Blijkbaar is de staat Iowa de grootste afzetmarkt voor de fietssandalen. In die staat wordt elk jaar de ‘Register’s Annual Great Bicycle Ride Across Iowa’ (RAGBRAI) gehouden en de bezoekers daar blijken zowat unaniem fan te zijn van de SPD sandaal. Dat gaat zelfs zover dat ze Facebook fanclubs hebben opgericht om de passie voor het ontwerp te vieren… Er is blijkbaar ook een groep die zichzelf trots ‘The Sandal People’ noemt. Hmm… Misschien kloppen sommige van de vooroordelen dan toch…?

Iowa RAGBAI logo

Als eerbetoon aan de meest trouwe fans uit Iowa, staat achterop de hielcup een speciaal logo waarin de omtrekt van de staat Iowa is opgenomen.

Ben je óók fan van het SPD sandaal, dan kun je hier in onze contreien de zwarte — niet gelimiteerde — SD500 wél verkrijgen. Die kost € 99,99. Naar smaak aan te vullen met (witte) sokken…

SH-SD500 - Wél verkrijgbaar

Bron: bike.shimano.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments