Jaaroverzicht | Onze trailbike tests van 2021

Trailbikes van Kona, Radon, Santa Cruz, Trek en Cannondale

In de Velozine trailbike tests van 2021 kwamen er, ondanks de coronaschaarste, nog aardig wat verschillende merken en modellen langs. Dat was zonder meedenkende leveranciers en winkeliers niet mogelijk geweest. Terwijl ze zichzelf hiermee financieel toch echt benadeelden. Immers; iedere nieuwe bike dit het afgelopen jaar de fabriek uitrolde kon wel tien keer verkocht worden, zo groot was de vraag naar nieuwe mountainbikes. Bij deze dus nogmaals onze dank! Benieuwd met welke merken en modellen we gereden hebben? Je vindt ze terug in ons jaaroverzicht van trailbike tests van 2021.

Geen bikecategorie zo breed als die van de trailbikes. Logisch, want trails kun je met vrijwel iedere mountainbike rijden. En dan nog: wat zijn trails? Gladde flowtrails of juist steile paadjes met stenen en wortels? Het onderscheid tussen de trailbikes die we in 2021 getest hebben zit met name in de extremen. Oftewel: hoe rijdt een trailbike op gladgewalste Nederlandse mountainbikeroutes? En wat gebeurt er als je een bikepark in gaat? De beste trailbikes draaien nergens hun hand voor om, die kunnen alles aan. En andere neigen meer richting marathon of juist richting allmountain en enduro. De vraag is dus niet alleen welke bike je zoekt, maar óók wat je er mee wilt gaan doen. Je vindt de antwoorden in de Velozine trailbike tests van 2021.

Kona Hei Hei CR DL

Kona Hei Hei CR DL 2021 test trailbike

“…met een prijs van € 5.999,- is de hier geteste Hei Hei CR DL allesbehalve een koopje, maar daar staat tegenover dat de productmanager werkelijk nergens heeft bezuinigd.”

Met z’n nieuwe Hei Hei CR neemt Kona een interessante positie in. Met twaalf centimeter voor en achter heeft deze dubbelgeveerde Canadees namelijk teveel veerweg om tot de xc-fullies gerekend te kunnen worden, terwijl de veerweg naar huidige maatstaven juist te gering is voor het trailbike-segment. Dus wat voor mountainbike is de Hei Hei CR DL? Vlees noch vis of juist een schaap met vijf poten? Arjan ging met de Hei Hei CR DL aan de haal om het antwoord te vinden.

Lees de volledige test van de 2021 Kona Hei Hei CR DL hier.

Kona Hei Hei CR DL 2021 test

Radon Skeen Trail CF 10.0 SL

Radon Skeen Trail CF 10.0 2021 trailbike test

“Op zoek naar een mountainbike die als het omlaag gaat al het werk voor je doet? Waarop je meer passagier dan bestuurder bent? Dan moet je deze bike niet hebben. De Skeen CF moet actief bereden worden. Wie dat doet wordt daarvoor dubbel en dwars beloond.”

Zie je op de mountainbikepaden in onze contreien toch vooral hardtails en een enkele xc-fully, bij de buren zijn vooral dubbelgeveerde trailbikes de grote money makers. Zoals de Skeen Trail CF SL van Radon. De value-for-money die deze Duitse internetaanbieder weet te realiseren is ronduit spectaculair. Maar geldt dat ook voor de rijeigenschappen van deze carbon bike? Sebastiaan zocht het voor je uit. “Z’n rijeigenschappen en zitpositie zijn helemaal mijn smaak.”

De volledige review van de 2021 Radon Skeen Trail CF 10.0 SL lees je hier.

Test Radon Skeen Trail CF 10.0 2021

Santa Cruz Hightower CC X01

Test Santa Crux Hightower CC X01 2021

“Is de Hightower in het vlakke en in beklimmingen gewoon goed, als het om afdalen gaat is deze dubbelgeveerde Amerikaan echt een klasse apart. Les Getz, Kronplatz, Canazei; you name it en de Hightower is er in z’n element.”

De Hightower is Santa Cruz’ allmountain-model. In de afdalingen capabeler dan een trailbike, zonder de reserves van een enduro-racebak, maar met betere klimeigenschappen dan deze laatste. Testrijder Frank is er het afgelopen jaar mee op pad geweest. In het buitenland, maar óók op de Nederlandse mountainbikeroutes. “Voor mij is de Hightower de ultieme mountainbike: in de Alpen kan ik hiermee echt álles aan en in Nederland sla ik er ook geen slecht figuur mee.”

De volledige review van de 2021 Santa Cruz Hightower CC X01 lees je hier.

Test Santa Crux Hightower CC X01 2021

Trek Top Fuel 9.9 XX1 AXS

Trek Top Fuel 9.9 XX1 AXS 2022

“De Trek Top Fuel is toch een 2022-model?” Klopt! “En het is toch een downcountry-bak?!” Klopt ook! Trek lanceerde in het najaar van 2021 de vernieuwde Top Fuel voor modeljaar 2022, maar wij konden er kort na de lancering al mee op pad… En deze nieuwste versie slaat de brug tussen xc-snelheid en trail-capaciteiten als nooit te voren.
“De veerweg vertelt bij de Top Fuel maar een deel van het verhaal. Er is namelijk ook zoiets als geometrie en die is bij de 2022 Top Fuel capabeler dan ooit.”

Van hardcore xc-kanon naar trailbike, zo kan je de ontwikkeling van de Top Fuel van Trek wel omschrijven. Alhoewel, trailbike… met de juiste banden is de nieuwe Top Fuel nog steeds razendsnel. Alleen véél capabeler in de afdaling dan z’n voorgangers. Testrijder Arjan: “Deze bike herdefinieert de term ‘allround’”

De volledige test van de 2022 Trek Top Fuel 9.9 met Sram XX1 AXS afmontage lees je hier.

Trek Top Fuel 9.9 XX1 AXS 2022

Cannondale Habit Carbon 3

Cannondale Habit Carbon 3 2021

“Hey, deze bike stond vorig jaar toch ook al in het jaaroverzicht?!” Inderdaad; we konden in de nazomer van 2020 al op pad met de nieuwe Habit, maar omdat het een 2021-model is, vonden we het toch de moeite hem nog eens op je scherm voorbij te laten komen.
“Cannondale heeft met de Habit een erg breed inzetbare bike neergezet. Een bike die dankzij zijn looks ook nog eens enorm goed in de smaak valt bij een dito breed publiek. Zelfs bij mij: een verstokte Cannondale-fanboy die juist voor het merk viel vanwege de afwijkende looks en technieken.”

Cannondale is in Nederland vooral het merk van snelle xc-knallers als F-Si en Scalpel. Niet onterecht, want wie Strava als favoriete app heeft kan tijdens de jacht naar de zoveelste KOM altijd op deze fietsen rekenen. Maar wie over de grens een wat uitdagender jachtterrein opzoekt, heeft al snel iets nodig dat onderweg naar beneden meer capabel is. Iets als de Habit, de trailbike van Cannondale. Mark nam de Habit Carbon 3 mee naar de bergen rond het Oostenrijkse Innsbruck en heuvels ten oosten van Utrecht.

De volledige test van de 2021 Cannondale Habit Carbon 3 lees je hier.

Mark test de Cannondale Habit 3 in Bikepark Mutters
Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments