Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Minder slijtage met meer kettingen?
Het is niet alsof we het wiel hebben uitgevonden: veel fietsers hebben een extra, vers geoliede of gewaxte ketting in schuur of garage hangen die volgens een vast schema verruilt wordt met de ketting op de mountain- of gravelbike van dienst. Het doel: het verleggen van het moment dat een slijtende, zich verlengende ketting de cassette en het voorblad aantast.
Dat zit zo: ketting, cassette en voorblad zijn in nieuwstaat perfect op elkaar afgestemd. Maar als een ketting zich als gevolg van slijtage verlengt, tast deze ook de vertanding van de de cassette en het voorblad aan. Hoe langer je blijft doorrijden, hoe meer de ketting zich invreet in de cassette en het voorblad. Tot er een moment komt dat ketting over cassette en/of voorblad begint te slippen en je je het hele spul moet vernieuwen. En dat is een dure grap. Als je wat meer wil weten over kettingslijtage is het artikel dat collega Jeroen hierover heeft geschreven een echte aanrader; daarin wordt het haarfijn uitgelegd.
Door afwisselend twee kettingen te gebruiken vertraag je in theorie de slijtage van cassette en voorblad. Dat werkt zo: als je de eerste ketting na een pak ‘m beet 150 kilometer vervangt voor een vers exemplaar, dan duurt het nog eens 150 kilometer tot deze tweede ketting het slijtageniveau van de eerste ketting heeft bereikt. Als je dat consequent volhoudt zou je aldus de kilometrage van je cassette en voorblad kunnen verdubbelen.
We hebben het geprobeerd!
Tot zover de theorie. Om te kijken of dat in de praktijk ook zo werkt hebben we de proef op de som genomen. Een jaar geleden hebben we onze duurtesters Dik, Lars en Maurice nieuwe cassettes, een nieuw voorbladen en elk twee kettingen gegeven en hebben we ze gevraagd daar mee door te rijden tot de aandrijflijn het opgeeft. In eerste instantie was het de bedoeling om alle testers Shimano XT-onderdelen te geven, maar vanwege de naweeën van de corona-tekorten bleken die in onvoldoende mate leverbaar en hebben we onderdelen uit de vrijwel net zo hoogwaardige SLX-groep gebruikt.
Als wisselinterval spraken we zo’n 200 kilometer af. Voorafgaand aan de test zijn de kettingen vetvrij gemaakt en gewaxt met vloeibare was van Squirt. De testrijders vertellen hieronder over hun ervaringen met het rijden met twee kettingen.

Testrijder Lars
“Ik ben behoorlijk enthousiast over het wisselen van ketting”, vertelt Lars na afloop van de test. “Vanaf nu blijf ik dit doen, dat staat vast. Ik vind het een fijne routine. Vooral het gevoel na een wissel; zo’n schone, stille en soepele ketting, dat is echt heerlijk. Of het uiteindelijk ook geld bespaart is lastig te zeggen. Ik heb met beide kettingen iets meer dan duizend kilometer gereden. Ze zijn nu allebei aan vervanging toe, dat valt me toch wel een beetje tegen, ik had meer kilometers verwacht. Aan de andere kant: de omstandigheden waren het afgelopen jaar vaker nat dan droog. En dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de levensduur.”
Lars haalt ons met deze laatste opmerking de woorden uit de mond. Slecht weer is killing voor een aandrijflijn. Ja, goed poetsen en smeren helpt. Maar wie zoals Lars z’n bike minimaal één keer per week door de bagger jaagt, die moet versnelde slijtage op de koop toenemen. En, niet onbelangrijk, éérder van ketting wisselen. Volstaat onder gewone omstandigheden een wisselinterval van tweehonderd kilometer, onder natte omstandigheden is het zeker raadzaam om al na 150 kilometer of zelfs eerder de ketting om te ruilen. Ja, dat is al na twee of drie ritten. Dankzij de snelsluitschakels is dat een werkje van niks, dus waarom zou je het niet doen?
- Bike: Canyon Lux World Cup
- Ketting: Shimano SLX
- Cassette: Shimano SLX 10/51-tands
- Voorblad: Shimano SLX 34-tands
- Aantal kilometers ketting 1/laatste meetwaarde: 1.022 km/0,50 % kettingrek
- Aantal kilometers ketting 2/laatste meetwaarde: 1.044 km/0,50 % kettingrek
- Wisselinterval: ± 200 km

Testrijder Maurice
Ook testrijder Maurice is erg te spreken over het rijden met twee kettingen.”Na iedere wissel rijdt m’n bike weer verschrikkelijk lekker”, zo vertelt hij enthousiast. M’n eerste ketting staat op zo’n achthonderd kilometer, de tweede op zeshonderd. En de verlenging is respectievelijk nog maar 0,35 en 0,25 procent. Ik kan dus nog wel even door. Als de slijtage blijft verlopen zoals tot nu toe, dan moeten er dik drieduizend kilometer in zitten, zelfs onder natte omstandigheden. Dat is echt veel meer dan ik met een enkele ketting haal.”
Net als Lars blijft dus ook Maurice op basis van z’n ervaringen van afgelopen jaar z’n kettingen afwisselen. “Maar die intervallen op basis van gereden afstand zijn niet ideaal”, meent hij. “In een periode met slecht weer zou je eigenlijk veel eerder dan om de tweehonderd kilometer moeten wisselen. En als je mooi weer is kan je misschien wel langere intervallen kiezen. Ik denk dat je beter op basis van de feitelijke slijtage de kettingen zou moeten omruilen. Alleen dán maak je volgens mij optimaal gebruik van de voordelen die het rijden met twee kettingen kan bieden.”
Maurice stipt hier een belangrijk punt aan. Doordat bij mountainbikes de weers- en terreinomstandigheden zo’n enorme invloed hebben op de slijtage, volstaat een traditioneel wisselschema op basis van gereden kilometers eigenlijk niet. Beter is het de kettingrek nauwkeurig te monitoren en op basis daarvan wissels uit te voeren. Je zou dan bijvoorbeeld na iedere 0,1 millimeter verlenging de ketting kunnen wisselen. Hiervoor is dan wel een nauwkeurige (digitale) kettingslijtagemeter noodzakelijk, aangezien de analoge slijtagemeters die wij gebruikt hebben te onnauwkeurig zijn.
Twee keer twaalf is zo gek nog niet…
Tot slot nog een opvallende observatie: Maurice is de enige die met een 2×12-aandrijflijn rijdt, met een 10/45-cassette en een dubbel met 36/26 aan de voorkant. Dat hij daarmee de meeste kilometers uit z’n aandrijflijn weet te halen kan toeval zijn. Maar het kan ook een voordeel zijn dat inherent is aan een 2×12-systeem. Reden één: dankzij de 36er aan de voorkant bevindt de ketting op Maurice’ Merida zich ook op de vlakke en snelle Nederlandse parkoersen niet helemaal rechts. Oftewel: Maurice rijdt groot-groot, wat zeer gunstig is als het gaat om het beperken van de slijtage. Reden twee: vanwege de twee voorbladen is de kettinglijn op Maurice’ bike door de bank genomen rechter dan op een bike met 1×12. En ook dát komt de levensduur ten goede.
- Bike: Merida Big-Nine 700
- Ketting: Shimano SLX
- Cassette: Shimano SLX 10/45-tands
- Voorblad: Shimano SLX 36/26-tands
- Aantal kilometers ketting 1/laatste meetwaarde: 824 km/0,35 % kettingrek
- Aantal kilometers ketting 2/laatste meetwaarde: 600 km/0,25 % kettingrek
- Wisselinterval: ± 200 km

Testrijder Dik
Voor testrijder Dik was de test met de wisselkettingen geen onverdeeld succes. “Ik heb uiteindelijk met beide kettingen zo’n negenhonderd kilometer gereden tot het de kettingmeter 0,5 procent verlenging aangaf. Daarna heb ik met de eerste ketting nog zo’n 350 kilometer doorgereden en met de tweede zelfs ruim vijfhonderd. Ik ben gestopt met testen toen ketting één bij een stand van 1.200 kilometer over de kleinste kransjes van m’n cassette begon te slippen. Geen van beide kettingen was toen volgens de kettingmeter heel ver voorbij het vervangingspunt van 0,5 procent. De bereikte afstand viel me nogal tegen. Met m’n voorlaatste ketting – geen wisselketting dus – reed ik namelijk ook zo’n tweeduizend kilometer. Nee, met dat wisselen ga ik zeker niet verder, ik hou het voortaan gewoon weer bij één ketting.”
Jammer dat Dik niet het enthousiasme van Lars en Maurice deelt. Maar voor de tegenvallende resultaten op zijn bike lijkt wel een verklaring te zijn. Uiteraard is er het bovengemiddeld slechte weer van afgelopen jaar dat een hoge slijtage in de hand heeft gewerkt. Maar daar hadden Lars en Maurice ook mee te maken. Belangrijker is het feit dat Dik met een relatief klein 32-tands voorblad rijdt. En hoe kleiner het voorblad, hoe hoger de kettingspanning.
Maar dat niet alleen. Met een klein voorblad zit de ketting gemiddeld genomen ook veel meer rechts op de cassette. Oftewel: op de kleinste, meest slijtgevoelige kransjes. Al helemaal bij een volbloed bosbeuker als Dik, voor wie het begrip ‘rustig toeren’ onbekend is. Als Dik net als Lars met een 34-tands voorblad had gereden, of zelfs een 36er zoals Maurice met z’n 2×12-transmissie, dan hadden er in de aandrijflijn van Dik ongetwijfeld meer kilometers gezeten.
Versleten ketting is cassette-killer
Tot slot nog een andere interessante observatie: als Dik na het bereiken van van 0,5 procent kettingverlenging, het vervangingspunt, tóch nog vijfhonderd kilometer met de tweede ketting doorfietst, begint de cassette in snel tempo te slijten. “De tanden van de cassette lijken sneller te slijten dan de ketting”, zo noteert hij in zijn testlog. Door te lang met de kettingen door te fietsen, moet Dik naast een nieuwe ketting nu ook een nieuwe cassette aanschaffen. Oftewel: een versleten ketting is een echte cassette-killer!
- Bike: Trek Procaliber 9.8
- Ketting: Shimano SLX
- Cassette: Shimano SLX 10/51-tands
- Voorblad: Shimano SLX 32-tands
- Aantal kilometers ketting 1/laatste meetwaarde: 1.227 km/0,60 % kettingrek
- Aantal kilometers ketting 2/laatste meetwaarde: 1.456 km/0,75 % kettingrek
- Wisselinterval: ± 200 km

Wat hebben we na een jaar lang kettingen wisselen geleerd?
Op basis van de ervaringen die Dik, Lars en Maurice hebben opgedaan tijdens het testen van de drie maal twee Shimano-kettingen zouden we als we het opnieuw konden doen de test waarschijnlijk anders insteken. Denk aan voorbladen in gelijke grootte voor alle rijders, geen mix van 1×12 en 2×12 en veel nauwkeurigere wisselintervallen op basis van de daadwerkelijke slijtage in plaats van (tamelijk) willekeurige afstanden. Maar dat wil niet zeggen dat er geen interessante observaties gedaan zijn. Ik zet de bevindingen hieronder even op een rij:
- Twee van de drie testers menen dat hun de aandrijflijn dankzij het regelmatig wisselen van de ketting langer meegaat. Of dat féitelijk ook zo is valt lastig vast te stellen, aangezien we niet weten onder welke omstandigheden deze oude kettingen gebruikt zijn. Maar de kans is groot, aangezien de theorie en de praktijk elkaar hier in ieder geval niet tegenspreken.
- Kleinere voorbladen lijken een snellere slijtage van cassette, voorblad en ketting te veroorzaken dan grotere voorbladen.
- Met twee voorbladen (2×12) lijkt de slijtage van de aandrijflijn geringer dan met een enkel voorblad (1×12).

Conclusie
Heeft het zin, met twee kettingen rijden om de rest van je aandrijflijn te sparen. Als je het vraagt aan onze Lars en Maurice, dan is het antwoord ja. En als je het vraagt aan Dik, dan is het antwoord nee. Oftewel: Lars en Maurice blijven ook dit jaar hun kettingen wisselen, Dik gaat weer terug naar de enkel exemplaar.
Wie van de drie jij wilt navolgen is geheel aan jou. Maar persoonlijk neig ik er naar om vanaf nu ook met twee wisselkettingen te gaan werken. Op mijn eigen bike heb ik de afgelopen jaren al hele goede kilometrages gehaald door een groter voorblad te monteren en over te stappen op kettingen met harde kettingwas. Combineer ik deze set-up met twee kettingen, dan kan het niet anders of de verkopers van kettingen, cassettes en voorbladen krijgen aan mij een minder goede klant…
Met dank aan Shimano voor het ter beschikking stellen van de kettingen, cassettes en kettingbladen!
Let op! Shimano’s quick-link is niet meermaals te gebruiken
Kettingen wisselen betekent kettingen openmaken en weer sluiten. De meeste snelsluitschakels kunnen echter meestal niet meer dan één keer gebruikt worden. Ook Shimano adviseert met klem z’n quick-link niét meermaals te gebruiken. De reden: hoe vaker je de snelsluitschakel opent en weer sluit, hoe zwakker de verbinding wordt. Dat vergroot de kans dat de sluiting spontaan loskomt – iets wat je absoluut niet wilt meemaken! Natuurlijk, veel rijders hergebruiken snelsluitschakels zonder problemen, maar het is belangrijk om de risico’s in overweging te nemen.
Een aantal merken maakt wél snelsluitschakels die expliciet meerdere malen te gebruiken zijn. Zelf hebben we goede ervaringen met de Connex Link van Wippermann, die bovendien zónder gereedschap is te openen en te sluiten.

Wat een flauwe kul. Ik wissel al 10 jaar per cassette 2 kettingen af om de 400 km en haal ongeveer 4500km per ketting of 9000 km per cassette zonder problemen.
4.500 km per ketting of 9.000 km per cassette? Dat zou zomaar kunnen. Collega Jeroen haalde met één ketting probleemloos vierduizend kilometer uit z’n XTR-aandrijflijn. Maar het verhaal waar jij op reageert gaat niet over jou of over Jeroen, over de ervaringen van Dik, Lars en Maurice. De kilometers die zij met twee kettingen gehaald hebben zijn uiteraard sterk beïnvloed door de weersomstandigheden die zij troffen, hun rijstijl, hun gewicht en een hele zwik andere variabelen. Dat andere rijders onder andere omstandigheden meer kilometers uit hun aandrijflijn halen is dus heel goed mogelijk. Net zoals het ook goed mogelijk is… Lees meer »
Net voor de winter op een nieuwe fiets begonnen Kwam van een 2 x 11 setup vandaan nu 1 x 12 Maar na -+ 800 km was de ketting al zo als op 0.5 % versleten en dat vind wel erg weinig Nu overgestapt op 2 kettingen en hotwax (voorheen boeshield t9 olie) En dan even een opmerking vraag over de wipperman connex Ik heb deze ook op mijn Shimano 1 x 12 aandrijving maar hij schakelt niet helemaal top en de link is zichtbaar dikker dan de rest van de ketting Wat zijn jullie everingen met deze quicklink en… Lees meer »
Als je Connex link te dik is in verhouding tot je ketting, dan heb je zeer waarschijnlijk de verkeerde gekocht (een 10 of 11-speed versie, terwijl je ketting 12-speed is). Wipperman levert specifieke modellen voor alles van 8 tot en met 12 speed. Mijn advies zou zijn die zo snel mogelijk te vervangen voor de juist voor jouw kettingbreedte, omdat het je cassette beschadigd en ook tot kettingbreuk kan leiden.
Ik heb niet de verkeerde gekocht op het doosje en op de link zelf staat 12 dus 12 speed
En toch is hij dikker dan de rest van mijn ketting
Hebben jullie hier een last van gehad met jullie ervaringen met de connex links ?
Dag Alco, voor de test hadden Dik, Lars en Maurice de originele Shimano Quick-links tot hun beschikking. Zelf gebruik ik wel de Connex-link. Maar dan wel in combinatie met kettingen van Sram. En aangezien de kettingen van Sram en Shimano sinds 12-speed niet meer onderling uitwisselbaar zijn, kan het zijn de Connex-link wel goed past op de één, maar niet op de ander. We gaan het voor je uitzoeken.
Oke helemaal top
Ik kijk erg uit naar de resultaten
Komen deze hier als reactie onder te staan ?
Ik heb eventueel nog enkele foto’s ter verduidelijk
https://ibb.co/QFStJV1s
https://ibb.co/7tZLY5Qh
Ik ben niet goed bekend met de Connex-links, maar op de foto’s lijkt het alsof er geen enkele afschuining rondom op de Connex-schalmen zit, wat het brakke schakelgedrag zou kunnen verklaren…. Beetje vreemd om dat te zien bij een quick link voor een schakelketting.
Dit is de doos mocht het nog helpen
https://ibb.co/rR5zHt8f
Is het nog gelukt met uitzoeken ?
Heb ook al meerdere mails gestuurd naar connex maar nog geen antwoord gehad jammer genoeg
Nee, wij zijn er ook nog niet uit.
Had vroeger ook 2 x 11 ging echt veel en veel langer mee dan mijn huidige 1×12 Net voor de winter een nieuwe bike gekocht en nu na +-800 km al 1 ketting versleten Dus overgestapt op hot wax en 2 kettingen Nog even een opmerking/vraag over die wipperman connex links Ik heb ze nu ook voor mijn shimano 1 x 12 groep. Maar ze zijn wel dikker dan de rest van me ketting en hij schakelt minder precies als je op de link schakelt, ook lijkt hij zo goed als tegen de naast gelegen tandwielen van mijn cassette te… Lees meer »
Ik gok voorzichtig op een andere conclusie: regelmatig wisselen van ketting maakt niet uit, regelmatig je ketting onderhouden/waxen wel waxen doe je vaker met een twee-ketting-systeem, wisselen gaat snel en je kan op je gemak je ketting kuisen en waxen Daarnaast: je kettinglijn doet er echt toe, recht is zuiniger dan scheef groot-groot is zuiniger dan klein-klein 2 voorbladen is zuiniger dan 1 voorblad Objectief testen van dit soort zaken is erg lastig; na de ene rit zou je eigenlijk je hele fiets moeten demonteren, na de andere rit is een tuinslang amper nodig. Gedurende een paar jaar testen helpt… Lees meer »
Reactie op kettingslijtage. Ik werk in de landbouw en hebben veel met ketting aandrijvingen te maken. Stelregel is dat een ketting zo recht mogelijk over de tandwielen moet lopen. Extra slijtage betekend eerder vervangen en zo’n kettingkast al gauw tussen de 500 en 1000 euro. Bij de mb is t niet anders. Rijd zelf op een 1 x 12 Sram met voorblad 36 met 3 mm offset. Ik rijd met gemak tussen de 1500 en 2000 km op een ketting. Zoek voor je zelf uit op welke tand verhouding het meeste rijd daar moet de ketting zo recht mogelijk lopen.… Lees meer »
Dag Henk, klopt. Met als toevoeging dat niet alleen de kettinglijn en het aantal tanden dat in contact staat met de ketting invloed hebben op de slijtage van een aandrijflijn, maar dat de kettingspanning daarbij eveneens een belangrijke rol speelt. Hoe kleiner het kettingblad (bij een gegeven cranklengte), hoe groter de hefboom en derhalve hoe groter de spanning op de ketting. Zoals we ook al in het verhaal schrijven: je kunt altijd beter groot-groot rijden dan klein-klein.