Test | Fidlock: vast en zeker

Van fietsen krijg je dorst, dus neem je water mee. De een neemt dat water mee in een bidon, de ander vervoert het in een rugzak. Ikzelf ben groot geworden met de fles, maar ik gebruik de laatste jaren steevast een rugzak. Ik hou mijn fiets namelijk graag zo clean mogelijk en ben allergisch voor alles wat in potentie kan rammelen of, vervelender nog, wat ik kan verliezen. Fidlock heeft een drinksysteem ontwikkeld dat mijn bezwaren grotendeels weg zou moeten nemen. Is het tijd om mijn jarenlange gewoonte overboord te gooien en weer naar de fles grijpen?

Innovatie

Fidlock is een Duitse fabrikant van allerhande vernuftige koppelingen op basis van magneten. Daarmee bedienen ze de fietsindustrie met helmsluitingen voor merken als Lazer, Salomon en sinds kort ook Trek. Sinds twee jaar heeft Fidlock echter ook een eigen, bescheiden lijn van fietsproducten: een drinksysteem en een zadeltasje. Alles uiteraard voorzien van hun kenmerkende bevestigingstechniek op basis van magneten.

Het drinksysteem van Fidlock dat ik test, bestaat in de basis uit een houder (bike base) en een 600 ml bidon (euhm: bottle). De houder en fles hebben beide een sterke magneet. Het idee is dat je de fles voor de houder houdt en de magneten de fles vervolgens op z’n plek trekken. Daarbij schiet een mechanische vergrendeling op z’n plek en zit de fles vast. Je kunt de fles los nemen door de fles te roteren (de bovenkant naar rechts trekken). Ik vind het een elegant systeem en ben er om die reden wel van gecharmeerd. Of het uiteindelijk ook een functioneel product oplevert, moet blijken tijdens het fietsen.

Eerst monteren en droogoefenen…

In de testset zitten onder meer twee houders. Ik schroef er één op de onderbuis van mijn MTB en de ander op mijn tijdelijke Merida Silex. De houder is minimalistisch en oogt opgeruimd op beide frames. Zo’n kleine houder is ook een mooie optie voor fietsen met montage ónder de onderbuis. Dan kun je alsnog een extra bidon meenemen voor lange tochten, zonder dat je daar permanent een lelijke en onhandige bidonhouder hebt zitten. En dan de flessen; er is een 450 ml fles met een magnetische koppeling direct bevestigd aan de fles. De 600 ml fles heeft daarnaast nog een dun metalen bandje rondom de fles. Dit bandje is ongetwijfeld nodig om te voorkomen dat de zwaardere fles niet van de koppeling breekt, maar ziet er wel wat provisorisch uit.

de minimalistische houder

oogt ook opgeruimd met fles

…dan fietsen

Bij wijze van test houd ik de lege fles boven de houder, ik voel de sterke magneet aan de fles trekken en ik hoor al snel een duidelijke ‘snap’. De fles zit vast. Een paar keer stevig sjorren, maar de fles geeft geen krimp. Wanneer ik vervolgens de bovenkant naar rechts trek, komt de fles makkelijk los. Alles volgens plan.

Tijdens het fietsen hoor ik geen enkel gerammel en ben ik de fles ook nooit verloren. En geloof me, ik heb echt mijn best gedaan. Met het raggen met een gravelbike over boomwortels zal menig bidon zijn houder vol enthousiasme hebben verlaten. Deze niet, de fles zit muurvast. Het pakken van de fles is ook erg makkelijk en intuïtief. Trek de bovenkant naar rechts en hij komt los. Je kunt de fles overigens maar in één richting losnemen van de houder. Bij montage op de onderbuis moet dat naar rechts, bij montage op de zadelbuis dus naar links. Ik kan me voorstellen dat het pakken van de fles vanaf de onderbuis voor linkshandigen even wennen is. Wellicht is een lefty een optie…

Draaien om te pakken

Tijdens het droogoefenen gaat het plaatsen van de fles perfect, fles erboven en snap! Tijdens het fietsen gaat het wat minder makkelijk. Je beweegt een stuk meer en het kost me dan ook moeite om de nu volle fles op de goede plek te krijgen en vast te laten snappen in de houder. Ook na meerdere keren fietsen werd ik hier nooit echt handig in en had ik daardoor de handen langer van het stuur dan ik zou willen.

De manier van plaatsen en losnemen van de fles heeft ook zeker voordelen. In kleine frames is soms te weinig ruimte om een bidon uit een conventionele houder te trekken. Het zijwaarts losnemen van de Fidlock zorgt ervoor dat je toch een bidon kunt gebruiken. Als ‘ie erin past, kun je hem gebruiken. Daarbij levert Fidlock ook nog een uni base. Dit is een universele houder die je op bijna elke plek aan je frame kunt bevestigen, handig voor wanneer je geen schroefgaten hebt of ze niet op de juiste plek zitten.

Uni Connector en Uni Base, wanneer je je eigen fles vergeten bent

Vanwege het specifieke bevestigingssysteem, kun je alleen een Fidlock fles op de houder monteren. Ben je de Fidlock fles vergeten, dan kun je dus niet zomaar even een andere bidon gebruiken. Hiervoor heeft Fidlock dan weer een oplossing in de vorm van de Uni Connector waarmee je bijkans elk soort fles (of banaan, binnenband, mascotte, etcetera) met een BOA-sluiting kunt vastzetten. Maar grote kans dat je de extra connector dan ook vergeten bent…

Het mondstuk van de fles is gemaakt van een soort rubber. Dat drinkt prettig en sluit bovenal goed af. De schroefdop is groot, waardoor je de fles makkelijk kunt schoonmaken. Dit is ook wel zo prettig, want de magnetische koppeling kan niet in de vaatwasser.

en dus

Als echte techneut en ben ik gecharmeerd van de elegante koppeling tussen fles en houder. Ook als fietser zie ik de voordelen van de Fidlock fles. Hij zit namelijk muurvast en rammelt absoluut niet. Bovendien trek je de fles in zijdelingse richting uit de houder waardoor je bijna op elk frame wel een plek kunt vinden om de fles te monteren. Voor XC toepassingen is het wat lastig terugplaatsen van de fles wel een minpunt. Daardoor heb je je handen soms langer los van het stuur dan je zou willen. Ook is het hanteren van de fles voor linkshandigen denk ik niet zo handig. Voor meer zwaartekracht-georiënteerde vormen van mountainbiken zijn deze minpunten minder relevant en is de Fidlock vanwege de solide bevestiging een aantrekkelijk systeem.

prijzen

De producten van Fidlock zijn te krijgen bij de locale of online fietsenwinkel. De adviesprijzen zijn:

  • Bottle 600 (transparent, smoke, lime-green) – € 34,95
  • Bottle 450 (smoke) – € 34,95
  • Uni Connector BOA – € 39,95
  • Uni Base – € 19,95

Website fabrikant: www.fidlock.com

Tekst & foto’s: Thijs Roeleveld

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Een fietser
Een fietser
1 jaar geleden

Waardeloos