Test | Picture Organic Clothing Abstral+ regenjack: waterdicht zonder schadelijk fluorocarbon?

Value-for-money en eco gaan verrassend goed samen

Picture Organic Clothing is een Frans kledingmerk dat z’n oorsprong heeft in de wintersport. Al sinds de oprichting van het merk in 2008 was het doel om ecologisch verantwoorde kleding te brengen voor de prijs van reguliere kleding. Da’s best een uitdaging, want de meeste milieuvriendelijke wintersport- en outdoorkleding is duurder. Sinds dit jaar brengt Picture ook een mountainbikecollectie. Frank heeft een waterdicht en ademend regenjack uit die lijn mee naar de bergen genomen: de Abstral+.

Tekst: Frank Germann // Foto’s: Arjan Kruik

Picture Organic Clothing Abstral+ regenjack

Gedragen: Picture Abstral+ regenjack.

Picture Organic Clothing Abstral+ regenjack: wel de voordelen zonder de nadelen?

De missie van Picture Organic Clothing is best wel pittig: “Bij Picture willen we dat een eco-jas niet meer kost dan een gewone jas.” Een stevige uitdaging. Ecologisch verantwoorde kleding is namelijk bijna altijd dúúrder dan gewone kleding. Maar ondanks dat het door mij gebruikte Abstral+ regenjack voldoet aan de Oeko-Tex Standard 100, een gerenommeerde milieuwaarborg, is de prijs absoluut concurrerend. Bovendien heeft Picture tévens goede arbeidsomstandigheden in z’n fabrieken hoog in het vaandel staan en ook dát kost geld.

En dat is nog niet alles, qua uitdagingen. Het is namelijk óók nog eens extra moeilijk om ecologisch verantwoorde technisch kleding te maken. Waarom? Vertrouwde maar vervuilende materialen en technieken werken vaak beter dan de nieuwe eco-alternatieven. Deze problematiek doet zich met name voor bij waterdichte en ademende regenjacks; veelal zijn ‘vieze’ items beter dan ‘schone’.

Dat maakt ook het testen van het Picture Abstral+ regenjack een uitdaging. Aan de ene kant is het fijn om te weten dat milieu en mens bij het maken van dit jack zo veel mogelijk zijn ontzien. Maar aan de andere kant: als een jack niet goed functioneert, dan heb je er niks aan. ‘Gelukkig’ tref ik op m’n trip naar de Alpen precies de juiste testomstandigheden: heel veel regen.

Picture Organic Clothing Abstral+ regenjack

Langdurige regen? Het Picture Abstral+ regenjack heeft het voor z’n kiezen gehad..

2,5-laags

Picture Abstral+ is een zogenaamd 2,5-laags jack. De wil zeggen dat op de buitenstof een waterdicht en ademend membraan is gelijmd. Dat zijn twee lagen. En vervolgens is op dat membraan een heel dun laagje aangebracht dat het gevoelige, microporeuze membraanmateriaal beschermt tegen beschadigingen en dat bovendien een plakkerig gevoel op de huid tegengaat. Dat is de halve laag.

Dit soort ademende en waterdichte laminaatstoffen krijgen over het algemeen waardes mee die aangeven hoe waterdicht en hoe ademend de stof is. De waterdichtheid wordt aangegeven in waterkolomlengte in millimeters. Dat is simpeler dan het klinkt; een buis met onderaan één vierkante centimeter stof wordt aan de bovenzijde gevuld met water. Als een de stof bij een buisvulling van van minder 5.000 millimeter een druppel doorlaat, dan is de stof niet officieel waterdicht. Alle kolomwaardes daarboven wel. Sommige regenjacks halen waardes van 20.000 of zelfs 30.000 millimeter. De Picture Abstral+ heeft een waterkolom van 10.000 millimeter.

Het ademend vermogen wordt weergegeven als hoeveelheid waterdamp een vierkante meter membraan in 24 uur kan doorlaten. Die waarde is bij het Picture Abstral+ jack 10.000 g/m2/24.

Afparelen zónder fluorocarbon

Een jas waterdicht maken is niet zo moeilijk. Maar een jas waterdicht én ademend maken is dat wel. Dat heeft te maken met de werking van het microporeuze membraan dat waterdruppels die van buiten komen niet doorlaat, maar dat wél waterdamp (= ‘zweetdamp’) kan laten passeren die van binnen naar buiten wil. Dat zogenaamde ‘ademen’ werkt uitsluitend als de buitenstof van de jas niet zeiknat is. Is die buitenstof wél verzadigd met water, dan vormt dit een barrière voor de waterdamp die naar buiten wil, waardoor binnenkant van de jas klam kan gaan aanvoelen.

Om verzadiging van de buitenstof tegen te gaan wordt een zogenaamde DWR-laag aangebracht. De afkorting staat voor durable water repellent, een effect dat gerealiseerd wordt door op de buitenstof een coating aan te brengen. Dát is het spul dat ervoor zorgt dat waterdruppels van een jas afparelen. En waardoor een jas ook in hevige regen kan blijven ademen. Probleem: zo’n DWR-coating bevat vaak het giftige fluorocarbon, ook wel PFC genoemd. En omdat zo’n coating langzaam maar zeker van de jas slijt, komt dat giftige spul in het milieu terecht. Probleem twee: er zijn redelijk wat niet-giftige alternatieven, maar vaak werken die minder goed.

Picture claimt dat hun DWR géén fluorocarbon bevat, maar desondanks wél goed werkt. Het gaat om Teflon EcoElite, dat gemaakt zou zijn van planten en dat drie keer langer op de stof blijft zitten dan alternatieve fluorocarbonloze DWR’s. Het spul komt bij Chemours vandaan, het Amerikaanse bedrijf dat de laatste tijd zo negatief in het nieuws is vanwege het lozen van PFAS – een verzamelnaam voor stoffen als fluorocarbon – door z’n fabriek in Dordrecht. Maar met Teflon EcoElite hebben ze blijkbaar wel iets goeds gemaakt, want het spul is Bluesign-gecertificeerd.

Picture Organic Clothing Abstral+ regenjack

Laat die spray maar komen!

Comfortabel, functioneel en waterdicht

Omdat je een regenjack als de Picture Abstral+ vaak meegaat in de rugzak is het fijn als-ie licht en compact is. Aan beide eisen wordt voldaan, met als toegevoegde waarde dat je het jack kunt opbergen in z’n eigen zijzak. Het jack draagt lekker; de pasvorm is niet te ruim, maar tegelijkertijd biedt de elastische stof voldoende bewegingsvrijheid. De manchetten zijn goed afsluitbaar en ook de capuchon is instelbaar. Alleen jammer dat de capuchon niet óver een fietshelm past. Eronder wel, maar dat voelt niet fijn aan. Bovendien kan de rits van de jas dan niet helemaal dicht.

Ik had vooraf wat twijfels over de ecologisch verantwoorde DWR, de waterafstotende coating op de buitenstof. Nog niet zo lang geleden waren veilige alternatieven voor het giftige fluorocarbon minder effectief en vooral minder slijtvast. Maar met Teflon EcoElite lijkt dat probleem redelijk goed opgelost. Wel kent het afpareleffect grenzen; na een derde dag regen begint de buitenstof water vast te houden. De hoeveelheid regen speelt hier een rol, maar ook het feit dat m’n jas na drie dagen door regen en blubber rijden erg vies is. En al dat aangekoekte vuil houdt vocht vast.

Desondanks blijft de binnenkant van de jas droog. Zélfs achter de rits, wat me best wel verbaast, want deze rits is op zich niet waterdicht. De stormflap áchter de rits vormt blijkbaar een afdoende barrière tegen water. En transpiratievocht dan? Dat valt me niet tegen, zeker niet in combinatie met hoogwaardige, vochtregulerende kleding eronder. Alhoewel het lastig is om het ademend vermogen van verschillende jassen te vergelijken – er zijn zoveel omstandigheden die hier invloed op hebben – heb ik wel de indruk dat mijn eigen Arc’teryx-jas op dat punt beter is. Maar hey, die kost drie keer meer dan dit Picture-jack!

Picture Abstral+ is een zogenaamd 2,5-laags jack, met een elastische laminaatstof van een stevige geweven buitenstof met een waterdicht membraan dat voorzien is van een dun beschermlaagje.

Alle stiknaden zijn afgeplakt om doorlekken via de stikgaatjes tegen te gaan.

Picture Organic Clothing Abstral+ regenjack

Mooi weggewerkt trekkoord in de zoom.

De manchetten zijn met klittenband op maat te maken.

Stevige, slijtvaste YKK-ritsen, ook in de borstzak.

Plus twee zijzakken.

De capuchon is verstelbaar…

Maar past helaas niet óver een fietshelm.

Picture Organic Clothing Abstral+ regenjack

Lang rugpand.

Conclusie

De Picture Abstral+ is ronduit een fijne regenjas. Draagt lekker, is doordacht gedetailleerd en biedt voldoende bescherming tegen langdurige regen. En als je ‘m niet draagt is-ie lekker compact op te bergen. Is het dé perfecte regenjas? Zeker niet. Maar wie die zoekt moet minimaal een twee keer zo hoog bedrag over de toonbank schuiven. Waarmee ik maar wil zeggen dat Picture met de Abstral+ een prima value-for-money biedt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de milieuvriendelijke materialen en de sociaal geëngageerde productie- en verkoopketen. Ik vind het knap gedaan dat je dat er allemaal voor 185 euro bij krijgt.

En dan zijn er nog de dingen die je niet ziet, maar die zeker een rol spelen. Zoals de lifetime repair warranty, de levenslange reparatiegarantie van Picture. Het Franse bedrijf voegt zich daarmee toe aan een steeds groter wordende groep die reparatie meeneemt in de bedrijfsvoering. Ze doen dat uiteraard met een reparatieservice in Nederland, want je bewijst het milieu geen dienst als je je kapotte jas helemaal naar Frankrijk moet sturen. Een topinitiatief. Want hoe langer je een jas kunt gebruiken, hoe beter het is voor het milieu.

Als het écht langdurig hoost is de DWR redelijk kansloos. Het ademend vermogen van de stof is dan minder, maar waterdichtheid op zich lijdt daar niet onder.

Picture Organic Clothing Abstral+ regenjack | Prijzen en specificaties

  • Prijs: € 185,00
  • Gewicht: 430 g
  • Materiaal buitenstof: 48% polyester, 52% gerecycled polyester
  • Naden: volledig afgeplakt
  • Membraan: Dryplay
    • Waterkolom: 10.000 mm
    • Ademend vermogen: 10.000 g/m2/24
  • DWR: Teflon Eco Elite
  • Maten: S – XXL
  • Kleuren: black, tannin
  • Garantie: 2 jaar
  • Extra: levenslange reparatiegarantie

Meer informatie: picture-organic-clothing.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments