Pumptrack-series | Laren Gelderland en Indoor Almere

Pumptracks zijn leuk voor jong en oud. Als ervaren mountainbiker kun je er je skills aanscherpen (of erachter komen dat de ruwe versie van jezelf nog niet eens af is). Voor de jeugd is een pumptrack dé manier om spelenderwijs in aanraking te komen met fietsen. Ook in de XC World Cup wedstrijden zien we steeds vaker een stukje pumptrack in het parcours.

De afgelopen jaren schieten de pumptracks ook in Nederland als paddestoelen uit de grond. Tijd voor ons om er eens bij een aantal langs te gaan.

In deze editie van de pumptrack series doen we het midden van het land aan. We bezochten de pumptracks in Laren – nee, niet de Gooische variant – en Indoor Mountainbike in Almere.

Inhoudsopgave

 1. Pumptrack Speelplezier Laren
 2. Indoor Mountainbike Almere


Pumptrack Laren

Pumptrack Laren

Laren Gelderland, een dorp van iets meer dan 4000 inwoners in de gemeente Lochem, niet te verwarren met het Gooise Laren. Stichting Speelplezier uit het dorp wist het voor elkaar te krijgen dat hier een pumptrack kwam, naast het al bestaande speeltuintje. En wat voor een track! Met een snelle opeenvolging van kombochten moet je hier echt bij de les blijven! De opvolging van bulten maakt dat je heel veel kunt manualen, springen of een combinatie hiervan. Er is zelfs een apart ‘toeschouwersplatform’ om de skills van je zoon/dochter/man/vrouw of – in mijn geval – nichtje te aanschouwen.

Niet dat ik lang op dat toeschouwersplatform gestaan heb. Deze track loopt namelijk enorm lekker en nodigt uit om te blijven rijden. Dat dat laatste niet helemaal lukt, komt omdat je met een beetje doorpumpen na 2 rondes al verzurende benen krijgt, maar… gevoel weg = weer een rondje.

De pumptrack in Laren bestaat inmiddels al drie jaar, maar ligt erbij alsof de laatste inzichten hierin verwerkt zijn. De bochten en bulten rollen goed en nergens remt de track je af. De diedubbele (rechts-links-rechts) kombocht voelt in het begin wat onwennig omdat je (lees: ik) bang bent om grip te verliezen. Zodra je dat gevoel krijgt en je hoog in de bocht blijft, is er echter niks aan de hand. Het aantal bochten naar links is in deze track behoorlijk oververtegenwoordigd (de baan gaat immers linksom). Als dat je zwakke bochtenkant is, dan is dit een mooie locatie om te oefenen. Wel stoppen voordat je de rest van je dag een overbelaste rechterheup hebt (net als ik in al mijn enthousiasme).

Pumptrack Laren

Pumptrack Laren

Pumptrack Laren

Pumptrack Laren

Pumptrack Laren

Pumptrack Laren

Praktische informatie pumptack Laren

Indoor Mountainbike Almere: nu mét outdoor pumptrack!

Indoor goes outdoor. Dacht je zeker lekker overdekt (en verwarmd) te kunnen pumptracken komende winter, terwijl buiten de natte sneeuw naar beneden komt. Helaas, vooralsnog is de nieuwste uitbreiding bij Indoor Mountainbike in Almere buiten de kas. Ditmaal een onverharde pumptrack, omdat de eigenaar het indoorgedeelte op termijn nog wil uitbreiden en het asfalteren van deze baan dan een dure en tijdelijke grap zou zijn.

Pumptrack indoor Almere

Doordat Indoor Mountainbike Almere als doelgroep – hoe kan het ook anders – de mountainbikers heeft, is de pumptrack daar ook voor gebouwd. Geen al te steile of korte bulten, maar de juiste flow voor ons mountainbikers. Bijkomend voordeel is dat door de ondergrond – een wilde mix van klei, zand en grind in dit geval – het aantal kinderen op steps tot nul gereduceerd is. Die wilde mix van klei, zand en grind (en wellicht een beetje cement om de bochten bij elkaar te houden) zorgt er ook meteen voor dat je bij de les moet blijven.

Pumptrack indoor Almere

Pumptrack indoor Almere

We zeiden het al eerder: je hoeft geen speciale fiets te kopen, om plezier te hebben op een pumptrack. Met een Rockrider van die franse outdoor supermarkt gaat het ook prima!

In tegenstelling tot asfalt, wat haast oneindig veel grip lijkt te hebben, is een schuiver op deze grindachtige ondergrond snel gemaakt (en pijnlijk, waarvan akte). Persoonlijk… vind ik deze ondergrond daardoor wel leuker. Het zorgt ervoor dat niet alleen je pumptechniek op orde moet zijn, maar ook je gevoel met de ondergrond aan moet staan.

Ik reed zelf met mijn pumptrack-hardtail rondjes. Ondanks de CST semislick-banden op mijn fiets, kwam ik prima rond op de baan. Het gravel is weliswaar wat meer opletten dan asfalt, maar zolang je de juiste lijnen rijdt, kun je flink snelheid ontwikkelen. Collega Mark had op zijn 29 inch fully echter zeker zoveel plezier op het baantje. Dat was wel iets harder werken door de vering en de grovere banden. Voordeel daarvan is dat je aansluitend nog in de kas op de indoor mountainbike parcoursen zelf lekker rond kunt rijden.

Pumptrack indoor Almere

Pumptrack indoor Almere

Met je poten in de klei… daar hoef je in deze leeggepompte polder weinig moeite voor te doen!

We kunnen wel stoer komen rijden op de pumptrack, maar uiteindelijk komen we stiekem toch voor de alpaca’s!

Praktische informatie pumptack Indoor Mountainbike, Almere

 • Toegang: In de weekenden de hele dag, door de weeks in de avond en op woensdagmiddag. Toegangsprijs bedraagt 9,95 voor een uur of 12,95 voor 2 uur vrij rijden.
 • Locatie: E. Heimansweg 8, Almere;
 • Parkeren:gratis voor de deur
 • Website: Website Indoor Mountainbike.

Pumptrack Series

In deze Pumptrack Series bezoeken we pumptracks in Nederland. In totaal zullen we je verspreidt in vier delen een aantal van de mooiste, leukste en beste pumptracks laten zien.

 • Introductie: Pumptracks: niet trappen, wel pompen – Wat is een pumptrack?
 • Eerste deel: Eindhoven, Eersel en Netersel;
 • Tweede deel: Drenthe – Assen & Gasselte
 • Derde deel: Laren Gelderland & Indoor Almere – Lees je nu.
 • Vierde deel: Wielerexperience, Roosendaal

Tekst en foto’s: Coen de Jongh & Tarja Kleine & Mark ten Napel

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Joost Wichman
Joost Wichman
3 maanden geleden

Bezoeken jullie ook Boost PumpTracks?