Test | Lizard Skins Tube en Utility Strap: Snoer het vast op je frame

Als je zelfvoorzienend het terrein in wilt, dan zul je op een of andere manier je spullen mee moeten nemen. Wat voor jouw werkt, is persoonlijk en afhankelijk van waar en hoe lang je rijdt. Er komen steeds meer mogelijkheden bij, met veelal één gemene deler: je fietsframe. Lizard Skins – bekend van neopreen bescherming, maar ook van handvatten en stuurlint – heeft een simpel aanbod: riempjes. Of zoiets simpels werkt? We stuurden Coen (en hij zijn vrouw) met de Lizard Skins Tube en Utility Strap het bos in.

Het rammelende zadeltas syndroom (RZTS)

Tot een jaar of 10 geleden was een zadeltasje de enige optie. Een optie die iedere zichzelf respecterende mountainbiker afsloeg om te voorkomen dat je na een aantal keren met zo’n rammelend zakje onder je kont het plezier in fietsen compleet kwijt was. Tuurlijk, de zadeltasjes werden beter, met vakjes en riemen om de boel enigszins vast te snoeren. Ook al heb je zelf geen last van dat gerammel, er is een reden dat je vrienden niet meer met je wilden gaan fietsen…

En ook al pak jij je zadeltas niet-rammelend in; soms is zo’n ding niet handig. Als je bijvoorbeeld met een dropper zadelpen rijdt. Je loopt de kans dat je de binnenbuis van de zadelpen beschadigt (al zijn daar óók weer oplossingen voor) en als je wat kleiner bent, is er zelfs een risico dat je zadeltas je achterband raakt wanneer je je dropper gedropt hebt…

Lizard Skins Tube en Utility Strap

Maar ja, wat dan? Rugzak, heuptasje, achterzakken… ?! Een dagtocht door de Schotse hooglanden dwingt je al snel om naar de eerste optie te grijpen, zodat je regenjack, voedsel en wat reparatiespullen ook daadwerkelijk kwijt kunt. Een rondje op je plaatselijke route kun je ook af met alleen je telefoon mee, zodat je altijd het thuisfront kunt bellen om je op te laten halen of om te melden dat ze met avondeten niet op je hoeven rekenen. Toch zijn er een aantal zaken die je wellicht standaard bij je wil hebben op de fiets, zoals een pomp of CO2-patroon, een binnenbandje en wellicht een multitool. Dat kún je in de eerder genoemde rugzak kwijt, maar dan moet je ook zorgen dat die iedere keer mee gaat. Het alternatief is dergelijke spullen min-of-meer rechtstreeks aan je fiets bevestigen.

Lizard Skins Tube en Utility Strap

Lizard Skins Tube en Utility Strap: Spullen mee? Strappen maar!

In de categorie ‘aan je fiets bevestigen’ voorziet Lizard Skins met hun riempjes, meer bepaald de Tube en Utility Strap in die behoefte. Het merk staat bij mij vooral bekend om enkele innovatieve producten. De neopreen chainstay protector is er daar beslist een van. Wie heeft hem niet gehad, in de tijd voordat we überhaupt van ‘clutch derailleurs’ gehoord hadden? Het andere vermeldenswaardige product is wat mij betreft het DSP stuurlint. Waar de traditionele stuurlint merken nog met kurk en Microtex bezig waren, was Lizard Skins met een polymeer al bezig om aanmerkelijk comfortabelere stuurlinten te maken.

Lizard Skins Tube Strap

Deze Straps zijn wat dat betreft iets minder cutting edge, maar des te functioneler. De simpelste is een Tube Strap. Daarmee monteer je een tube aan uh.. een (frame)tube. Voordeel: altijd reserve binnenbandje bij je. Nadeel: als je hem op de verkeerde plaats hangt, dan is je binnenbandje altijd smerig. Altijd binnen de voordriehoek monteren dus! Een siliconen strip zorgt ervoor dat het bandje niet verschuift.

Lizard Skins Tube Strap

Altijd een extra binnenbandje bij je met de Tube Strap

Lizard Skins Tube en Utility Strap

Alleen als je de straps om de bovenbuis vast maakt, zie je er wat van.

Lizard Skins Utility Strap

De uitgebreidere versie, de zogenaamde Utility Strap kan wat meer spullen herbergen. Naast je binnenband is er bijvoorbeeld ruimte voor één of twee CO2-patronen, een bandenlichter en een multitool. Een balpen, pasjeshouder of een banaan passen ook, maar daar heb je wellicht minder aan.

Lizard Skins Utility Strap

CO2-adapter en -patroon, multitool, biba, bandenlichter en het past er echt allemaal in.

Lizard Skins Utility Strap

Muurvast en weggewerkt in de voorste driehoek van je frame.

Werken ze?

Kort antwoord: ja! Langer antwoord: ik zette mijn vrouw in om de spullen op haar fiets uit te proberen. Zij is namelijk iemand die zegt “Hé, heb ik een nieuwe vork? Ik had toch een witte?” Terwijl ze al 6 jaar met dezelfde fiets met zwarte vork rondrijdt. Door de Utility Strap met inhoud op haar fiets te monteren kon ik testen of deze zo onopvallend is dat ik haar er wekenlang mee rond kon laten fietsen, zonder dat ze dat in de gaten kreeg. Ook kon ik zo uitproberen of de boel goed blijft zitten, aangezien een zelfgemaakte oplossing op haar fiets voorheen nog wel eens ergens op de route is blijven liggen (en later teruggevonden).

Op beide vragen kan ik inmiddels bevestigend antwoorden: ze heeft niet door dat er iets extra’s op haar fiets zit en de Utility Strap met inhoud zit nog altijd solide op dezelfde plek op de fiets. Zelfs na die talloze keren dat ik haar de ergste rammelafdaling hier in de omgeving heb afgestuurd.

Made in China betekent betaalbaar… en – in dit geval helaas – wat loshangend stiksel.

Uitkijken bij het lostrekken van de straps… Je pakt heel makkelijk de binnenste strook van het klittenband vast. En als je die lostrekt, kun je met de naaimachine aan de gang.

Maar hoe functioneel ze ook zijn, ik hoop dat ik maandagochtendexemplaren heb. Want op een aantal plekken zat het stiksel vrij snel los. Ook al is de prijs met respectievelijk €25 voor de Utility Strap en €15 voor de Tube Strap betrekkelijk laag; de afwerking was niet je-dat helaas. Functioneel heeft het tot dusver echter niets uitgemaakt en uiteindelijk is dat nog wel het belangrijkste.

Website fabrikant: www.lizardskins.com
Distributie: www.cosmicsports.com

Tekst & foto’s: Coen de Jongh

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments