Test | Mavic Cosmic H2O en Mistral Trail Jackets

Regel je eigen microklimaat

Wat modder en het gebrek aan zonneschijn vind ik in de winter nooit zo’n probleem. Die kou, daar is op te kleden. Alleen… het is vaak wél een uitdaging. Te koud is niet fijn, maar te warm ook niet: het betekent gegarandeerd een bezweet lijf dat vervolgens zeer moeilijk warm te houden is als je even stilstaat, de wind wat tandjes bijzet, of als het gaat regenen.

En aan wind geen gebrek de voorbije weken. En tussen de regenbuien door drupte het ook nog best vaak… Prima condities om het nieuwe Mistral Trail Jacket én het Cosmic H2O Jacket van Mavic te testen.

In periodes met veel slecht weer, fiets ik vooral in de regio. Regen ik zeiknat, dan trap ik door tot ik thuis ben, en spring dan direct onder de douche. Geen gehannes met omkleden bij de auto, om vervolgens nog terug te moeten rijden. Maar elke keer hetzelfde rondje in de achtertuin verveelt ook. Daarom wissel ik mijn mountainbikeritten vaak af met een gevarieerde toer op de gravelbike. Ik combineer dan een mountainbikeroute heel wat kilometers verderop met een mooie lus heen en terug over zand, asfalt en… gravel.

 
Mavic Cosmic H2O in stemmig zwart

Mavic Cosmic H2O Jacket

Onze eigen gevoerde Velozine shirt met lange mouwen is bij dit soort ritten dan te snel overvraagd. Met één of twee dunne lagen er onder gaat het prima, zolang je in het bos bent. Op de stukken naar de route toe, en zéker op de terugweg als je je in het zweet hebt gewerkt, hakt de wind er toch wel flink op in. Of eerder: doorheen. Een extra winddicht laagje is dan onmisbaar.

Dun, licht en compact

Mavic’s Cosmic H2O Jacket is dun, om niet te zeggen extreem dun. Met 123 gram (gewogen, maat M) is het ook erg licht én compact. Perfect dus om mee te nemen in een zak op de rug van je shirt. Het jasje bestaat uit 2,5 lagen polyurethaan, waarbij de buitenste laag een waterproof membraan is. De naam ‘H2O’ is dus niet geheel onbewust gekozen… Hij is dus echt water- én winddicht. Het materiaal is ‘rondom’ toegepast, waarbij de panelen met zeer fijne stiknaden aan elkaar zijn gemaakt. De naden zijn dus ook amper dikker dan de rest van de jas.

Aan de binnenzijde zijn alle naden getapet. Aan de voorzijde hebben beide rits-helften nog een extra rubber-achtige flap, die bij een gesloten rits de wind én regen zo goed als volledig buiten houden. Vervolgens zit achter de rits nóg een brede strook materiaal, waardoor de wind er écht niet doorkomt. De mouwen zijn schuin afgesneden zodat ze iets over de bovenzijde van je handschoenen vallen. Regen loopt dus zodoende niet aan de bovenzijde je handschoenen in.

 
De Cosmic H2O is erg licht en compact

De Cosmic H2O is dun, licht en erg compact op te rollen; hij past met gemak in een achterzakje.

De Cosmic H2O past met gemak in je achterzak

Voor de foto heb ik bewust niet heel erg mijn best gedaan; het hele jasje zou compleet in het vak weggeduwd kúnnen worden.

H2O: alle naden strak getapet

Alle naden zijn aan de binnenzijde strak getapet: wind- en waterdicht en nergens drukpunten of hinderlijke randjes.

Cosmic H2O: afwerking is subliem

Aan de linker binnenzijde vind je een zak; voldoende groot om een telefoon in op te bergen.

‘Body Hugging’

Aan de onderzijde van de mouwopeningen én rond de taille zijn elastieken aangebracht die voor een goede passing moeten zorgen. Ze zijn echter niet verstelbaar. Ik heb die verstelling overigens niet gemist. De jas heeft namelijk een ‘slim fit’, of ‘body hugging’ fit, aldus Mavic, en de maat M past mij (1,68 m, normale bouw) goed. Door die eerder genoemde minimalistische stiknaden draagt ‘ie vervolgens ook comfortabel; nergens drukpunten, hinderlijke randjes of beperking van mijn bewegingsvrijheid.

 
De mouwen zijn schuin weggesneden en hebben aan de onderzijde elastiek voor goed aansluiten

De mouwen zijn schuin weggesneden, waardoor ze aan de bovenzijde óp je handschoenen uitkomen, zo loopt er geen regen je handschoenen in. In de onderzijde is een elastiek verwerkt, waardoor de mouwen ook goed aansluiten en op hun plek blijven.

H2O Jacket: rits afgedicht

Achter de rits een extra flap ter afdichting; de meeste wind (en regen) wordt echter al tegengehouden door de rubberen flappen aan beide zijden van de rits.

Een capuchon zoek je vergeefs bij deze jas. Ergens bijzonder, wanneer je het vermarkt als een regenjas. Dat gezegd hebbende; ik draag die praktisch nooit op de fiets. In de regen wil ik vooral dat mijn lijf en bovenbenen zo droog mogelijk blijven. De kraag sluit goed aan wanneer je de rits volledig dicht doet. Fijn om de wind écht buiten te houden en om ook nog iets van een regeling van het ‘binnenklimaat’ te hebben. Er zijn namelijk verder geen openingen in de jas te vinden.

Slotgedachten

De Cosmic H2O is dan ook niet super geschikt om continue te dragen in overgangsweer, waarbij je met regelmaat het binnenklimaat wilt regelen. Doordat ‘ie zo dun is, is het eerder een jasje dat je gemakkelijk meeneemt en aandoet voordat je een afdaling induikt, of wanneer je extrapolatie van buienradargegevens toch niet zo gunstig uitpakte als je hoopte voor je vertrek. Wanneer het weer consistent slecht(er) is, kan het jasje overigens wél prima dienst doen. Ik droeg hem de voorbije weken stelselmatig als windbreker op de heen- en terugweg naar dat mountainbikerondje verderop, waarbij ik geen noodzaak had om het binnenklimaat veel te moeten bijregelen. Die regenbui op de terugweg kon me vervolgens ook niet meer deren; mijn bovenlijf bleef prima droog.

De Cosmic H2O Jacket komt op mij over als een kwalitatief hoogwaardig product; de afwerking is subliem en met 123 gram heb je een goede wind- en regenjas gemakkelijk ‘op zak’. Hij is verkrijgbaar in zwart of rood-oranje en kost € 150,00.

 
Mavic logo

Het jasje is lekker understated; het is een regenjas, wat wil je meer? Een logo? Prima, zit er op.

Rits bovenzijde

De naden zijn dun en strak. De hele afwerking is eveneens strak. De grijze strook naast de rits is overigens reflecterend.

Cosmic H2O - Achterzijde

Het achterpand loopt door en heeft reflecterende elementen

Het achterpand loopt iets verder door, zodat ‘ie zeker tot op de broek valt als je voorover op je bike volgas door aan het harken bent op weg naar huis. Ook hier nog wat reflecterende elementen.

Mavic Mistral Trail Jacket

Op de dagen waarbij zware regenval geen onderdeel uitmaakte van de afweging ‘gaan’ of ‘niet gaan’ vond ik in Mavic’s Mistral Trail Jacket een nog beter alternatief voor mijn eigen gevoerde Velozine long sleeve in combinatie met de Cosmic H2O.

De Mistral Trail is grotendeels gemaakt met Gore-Tex Infinium Windstopper materiaal. Die bestaat uit drie lagen, waardoor ‘ie winddicht is, maar nog wel kan ademen. Aan de zijkanten én tot halfweg de mouwen is aan de onderkant stretch stof toegepast, zónder Infinium. Hierdoor is er extra ruimte voor ontluchting, op plekken waar de wind nauwelijks vat op heeft. Bij de taille zitten er aan beide zijden verstelbare elastieken om te voorkomen dat de jas omhoog kruipt. Verder is er niets verstelbaar en zijn er geen regelbare ventilatieopeningen.

 
Mavic Mistral Trail Jacket

Gore-Tex Infinium

Gore-Tex Infinium: dankzij 3 lagen winddicht, maar tóch zeer goed ademend.

‘MTB Relaxed Fit’

De gehele jas is behandeld met een DWR (Durable Water Repellent) coating en is zodoende waterafstotend, maar dus niet waterproof. Aan de binnenkant zijn het voorpand én beide zijpanden gevoerd voor wat extra isolatie. Met een gewicht van 325 gram (gewogen, in de maat M) is ‘ie relatief licht, zacht en draagt daardoor comfortabel. Mede geholpen doordat het relatief ruim valt. Ik ben op pad gegaan met een maat M, die volgens Mavic een ‘MTB Relaxed Fit’ heeft. En zelfs die term mag je ‘losjes’ interpreteren. Waar de Cosmic H2O in de ‘Body Hugging’ maat M me prima paste, had de Mistral Trail me in maat S waarschijnlijk óók nog prima gezeten zónder strak te zitten. Dat is het meest duidelijk bij de mouwen. Die zijn bij deze jas toch echt wel langer en wijder dan bij de Cosmic H2O, met als gevolg dat ze gemakkelijk wapperen zodra de snelheid toeneemt.

 
Mistral Trail mouwen

Waar de Cosmic H2O me in maat M perfect paste met zijn ‘Slim Fit’, is de Mistral Trail in maat M aan de losse kant, meest duidelijk zichtbaar bij de mouwen. Die flapperen wat in de wind én sluiten niet super goed aan, maar ze zaten er overigens niet minder fijn door!

Mistral Trail mouwen

Oók bij deze jas zijn de mouwen schuin afgesneden; de bovenzijde van de mouw loopt dus door tot boven op je handschoen zodat regen niet je handschoen ín loopt.

Goede klimaatregeling

Ik ben nooit zo bezig met aërodynamica, dus een echt punt vond ik dat wapperen niet. Wat ik wél een punt vind, is hoe fijn ik de jas vind. Een goede kledingkeuze maken vind ik soms best een uitdaging. De Mistral Trail heb ik de voorbije weken in diverse omstandigheden geprobeerd. Van door-en-door natte, koude en winderige dagen tot momenten waarbij de lente begonnen leek te zijn, om vervolgens binnen een paar minuten weer om te slaan. Het verschil maakte ik alleen door door tussen het ondershirt (met lange mouwen) en de Mistral Trail Jacket nog én dunne laag toe te voegen of juist weg te laten. Zodra het richting de 9-10 graden ging, met een flauw zonnetje, waren een lang ondershirt en de jas voldoende om de hele rit behaaglijk op de fiets te zitten, zelfs als de wind fors oppikte. Waar ik met andere combinaties continu met de ritsen een compromis probeer te regelen tussen warm-genoeg en té warm, viel het me op dat ik bij de Mistral niets hoefde te doen. Ook in combinatie met een rugzak bleef de ervaring hetzelfde; de jas werkt bij deze niet-zo winterse temperaturen écht erg goed.

 
De Mistral Trail is gevoerd aan de binnenzijde

Aan de binnenkant zijn het voorpand én beide zijpanden gevoerd voor wat extra isolatie. De taille kan aan weerszijde strakker getrokken worden met elastieken, zodat de jas niet opkruipt.

Mavic: Het gele bloed

Mavic: ‘Het gele bloed’

Parachute

De aanwezigheid van de capuchon vind ik ergens wel een bijzondere keuze. Ja, de jas is waterafstotend, maar slechts kortstondig of bij lichte motregen. Zodra de druppels iets groter worden trekt het water toch wel iets in de stof, wordt de jas zwaarder én werkt het simpelweg minder goed. De capuchon is van hetzelfde materiaal en houdt je in echte regen dus niet heel lang droog. Je hebt dan meer aan een échte regenjas. De stof droogt overigens wel erg snel op.

Mavic geeft aan dat de capuchon compact genoeg is om ónder de helm te dragen. Dat klopt; maar super comfortabel vind ik dat niet – nooit eigenlijk. En wat ik bij de H2O al aangaf; ik draag zelden een capuchon in de regen. Hooguit bij een écht ijzige wind wanneer je lang (en langzaam) klimt of (op snelheid) daalt zou ik hem gebruiken. Vooralsnog doet ‘ie nu bij mij, samen met de relatief hoge kraag, dienst als nekwarmer. Prima. Tot er veel wind staat; dan wordt het een remparachute. Van mij hadden ze bij de Mistral de capuchon op zijn minst afneembaar kunnen maken, of zelfs helemaal weg mogen laten.

 
Gore-Tex jack met capuchon

Gore-Tex jack met capuchon

Gore-Tex jack met capuchon onder helm

Ja, het kan – als je nog wat stelruimte in je helm over hebt. Fijn vind ik het niet.

Zeer goede allrounder

De Mistral Trail Jacket is simpelweg géén regenjas. Wat het wél is is een erg fijn dragende allround jas die bij temperaturen onder pakweg 12 graden erg goed in staat is om het microklimaat rond je lijf goed te regelen. Naar gelang de onderlagen is ‘ie zelfs prima in te zetten bij temperaturen rond het vriespunt. ‘Ritsbare’ openingen onder de oksels of andere ventilatiemogelijkheden heb ik niet gemist, overigens. Het Gore-Tex Infinium materiaal werkt echt érg goed, en de meer luchtige stof aan de zijkanten en onder de oksels bleek voor mij toereikend. Je doet er wel slim aan om goed naar de maatvoering te kijken. Zit je net tussen twee maten in, dan zou mijn advies zijn om de kleinere te pakken.

Mavic’s Mistral Trail Jacket is er in het zwart en het lichtblauw. In deze lichtblauwe kleur vind ik hem zelfs ook nog chique genoeg dat ‘ie ook prima kan dubbelen als casual jas. Iets dat gezien zijn prijs van € 220,00 een extra argument ‘thuis’ kan zijn om hem aan te schaffen…

 
Mavic Mistral Trail zakken

Aan de voorzijde zitten links en rechts ruime zakken. Er past een telefoon goed in en met de rist dicht valt die er ook niet uit.

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Marleen Mescher & Jeroen van den Brand

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments