Test | Q36.5 Dottore Classic Bib Short en Adventure Baggy Short

Aangevuld met R2 Short sleeve: zomerse high-end kledingset

De ontwikkeling van bikes staat niet stil. Efficiëntere veersystemen, meer verfijnde dempers, lichtere frameconstructies of zelfs compleet nieuwe wielafmetingen. Er gebeurt van alles rond de bike. Waar sommigen misschien minder bij stilstaan, is dat er ook volop ontwikkeld wordt op het gebied van kleding. Voor enkele merken is het zelfs de kern van hun bestaan. Merken zoals het Italiaanse Q36.5. We stelden een setje van hun high-end kleding samen.

Q36.5 kledingset

Het Italiaanse kledingmerk Q36.5 gaat prat op hun hoogstaande ontwikkelingen, die veelal toegespitst zijn op het behouden van de lichaamstemperatuur op 36.5 graden Celsius tijdens inspanning. En daarmee is meteen de merknaam verklaard; de Q voor dat getal staat namelijk voor ‘quarere’, wat dan weer Latijn is voor (onder)zoeken.

Daarvoor ontwikkelt het merk specifieke materialen die toegepast worden in kleding die een relatief strakke pasvorm hebben. Los fladderende delen van een shirt of broek? Niet bij Q36.5. Volgens het Italiaanse merk is het samenspel tussen de specifieke materialen én de bijna comprimerende strakke fit de sleutel om lichaamstemperatuur goed te regelen en werkelijk bij te dragen aan je prestaties, zeker op langere afstanden.

Dat klikt allemaal nogal vaag en moeilijk meetbaar. Maar datzelfde geldt voor iets als ‘comfort’; ook dat is niet altijd meetbaar en vooral: erg persoonlijk. Toch doe ik een poging het te kwantificeren.

Q36.5 Dottore Classic Bib Short

De Q36.5 Dottore Classic Bib Short is voor mij de eerste kennismaking met het merk én hun materialen. En dat was een bijzondere kennismaking. De stof van de broek is erg dun – het geheel weegt 162 gram – en het voelt wat aan als een soort plastic. Dat zegt misschien niet veel, dus laat ik het wat nader duiden. Het materiaal houdt een beetje het midden tussen de stretch-stof van een ‘normale’ fietsbroek… en een binnenverpakking van Bastogne-koeken. Anders gezegd: het materiaal knispert enigszins. Maar genoeg over wat er nu naast mijn toetsenbord ligt.

Q36.5 Dottore Classic Bib Short

Snelle gewenning

Opvallend is dat de pijpen van de Dottore Classic bib géén elastiek of duidelijke siliconen gripstroken of -patronen hebben om de broekspijpen op hun plek te houden. In plaats daarvan is er in de laatste 5,5 centimeter er een soort siliconen-draadje in het weefsel verwerkt. Het plastic-achtige aanvoelende materiaal, rekt bovendien behoorlijk – veel meer dan andere stoffen. De snit is dan ook strak en door de vorm van de broek én het materiaal, blijven de pijpen op hun plek zitten. Dit gaat dus gepaard met enige compressie. Maar omdat de broek overal netjes aansluit, er nergens voelbare naden zijn en er ook geen plooien ontstaan, voelt het uiterst comfortabel en eenmaal aangetrokken ook zeker niet plastic-achtig. De gewenning is er dan ook snel. Ook het compressiegevoel went snel en de broek valt niet snel meer op. En dat is een compliment.

In de laatste 5,5 centimeter van de broekspijp zit een siliconen-draad verweven, zodat de pijp, samen met de compressie-fit erg goed blijft zitten.

De bretels zijn erg laag aangezet, waarbij de overgang tussen de broek en de bretels de druk goed verspreid en je dus geen overgang voelt.

Q36.5 gebruikt voor de Dottore Classic een zeem van Elastic Interface, eveneens een Italiaans merk. Die is – ongecomprimeerd – in het midden zo’n 13 mm dik. Langs de randen is-ie beduidend dunner. Het geheel vormde snel naar m’n zitvlak en van ‘inrijden’ – wat bij sommige broeken wat zadeltijd kost – is amper sprake. Nergens zijn er schuurplekken en gedurende voorbije winter en het voorjaar was de broek nooit de reden van ongemakken tijdens lange ritten. Mijn gebrek aan conditie eerder wel.

Dottore Classic: prijzig, maar het waard

Of de broek me op de 36,5ºC heeft weten te houden gedurende al die ritten? Lastig te zeggen. Ik heb veruit de meeste zadeltijd met deze broek gemaakt in het – toch wel lang koude voorjaar. En dan werk je veelal met verschillende lagen om lang comfortabel op pad te kunnen zijn. Wat ik wel kan zeggen is dat Q36.5 één van de comfortabelste fietsbroeken is die ik ooit aan had. Degelijk ook: ondanks de hoge mate van rek bij het aantrekken en de vele wasbeurten, ziet de stof er uit als op dag één en zijn alle naden nog altijd perfect. Met een prijs van € 200 is-ie niet goedkoop, maar de hoge verwachtingen die zo’n prijs met zich meebrengen, maakt-ie wat mij betreft glansrijk waar.

De Dottore Classic is één van de comfortabelste fietsbroeken die ik ooit aan had.

Italiaanse vlag

Italianen zijn nogal eens flamboyant in hun mode uitingen… Niets van dat alles bij Q35.5.

Q36.5 Adventure Baggy Short

Zeg je ‘baggy short’ dan denk je al snel aan een loose-fit, in de wind flapperende korte broek. Voor een merk dat nogal prat gaat op compressie bij hun kledingstukken is die term dan ook haast een contradictio in terminis. Q36.5 zet de Adventure Baggy Short in de markt als ‘niet conventionele baggy short’. En daar geef ik ze geen enkel weerwoord in. Als de mate van ‘baggyness’ meetbaar zou zijn, zou de Adventure Baggy Short bijzonder laag scoren. Klinkt denigrerend, bedoel ik niet zo.

Q36.5 Adventure Baggy Shorts

Q36.5 zet de Adventure Baggy Short in de markt als ‘niet conventionele baggy short’, en daar is geen woord van gelogen. Echt baggy is-ie niet, maar verwar dat niet met niet-comfortabel. Want dat is-ie wél!

Q36.5 Adventure Baggy Shorts

De stof is waterafstotend en net als bij de Dottore Classic Bib Short, voelt het wat plastic-achtig aan. Samen met de twee touwtjes aan de voorzijde lijkt het haast een zwembroek… Overigens: de bretels die je ziet, zijn van de hieronder gedragen Dottore Classic Bib Short.

Net als de Dottore Classic Bib Short, is de Adventure Baggy Short gemaakt van een stof die wat aandoet als knisperend plastic. In dit geval is het materiaal dichter en meer nylon-achtig zoals je dat van andere stevige baggies wellicht kent, maar dan met beduidend méér stretch. Ook bij deze broek ontbreekt het elastiek aan het uiteinde van de pijpen. Hij heeft, in tegenstelling tot veel andere baggies, géén verstelbare heupriem. Aan de achterkant is de taille wel voorzien van een elastisch inzetstuk. En aan de voorkant vind je touwtjes, waarmee je de taille wat kunt aansnoeren. Samen met het materiaal komt de broek met die touwtjes aan de voorkant haast over als een zwembroek…

Uitgekiende materialen en pasvorm

Maar ook hier zijn de uitgekiende fit én de rek in de stof de sleutels naar een goede pasvorm. De touwtjes hoef ik niet echt aan te snoeren om de broek goed en prettig te laten zitten. Flapperen in de wind doet de broek niet en ondanks de relatief strakke fit, knelt-ie bij mij niets af en is de pasvorm in de fietshouding gewoon erg goed. Nergens frommelt de broek op, ontstaan drukpunten of staan er delen op spanning waardoor de broek niet goed blijft zitten. Over de combinatie van materiaal en de pasvorm heeft iemand écht heel goed nagedacht!

Op beide broekspijpen vind je een zak met rits, waarbij het interieur bewust van een zeer open stof is gemaakt. Ze dubbelen dan ook als regelbare ventilatiegaten.

Op beide broekspijpen vind je een zak met rits. Die doen ook dienst als regelbare ventilatieopeningen, want het materiaal aan de binnenzijde van de zak is erg luchtdoorlatend. Aan de voorzijde is er onder de taille ook nog een rits voor uh… afwatering. Merk daarbij op dat die rits dus niet door de tailleband heen gaat. Je gebruikt hem dan ook niet bij het aan- en uittrekken van de broek.

En over afwatering gesproken: naast dat het materiaal relatief winddicht is, is het óók behandeld met een DWR-coating zodat opspattend of vallend water goed van de stof parelt. Maar omdat de Adventure Baggy Short relatief dun is – hij weegt in de maat S 132 gram – is hij nog steeds prettig bij temperaturen ver boven de 20ºC.

Adventure Baggy Short: comfortabele niet-zo-baggy baggy

Onder de streep is deze niet-zo-baggy Adventure Baggy Short van Q36.5 een behoorlijk doordachte, erg comfortabele baggy voor bikers die niet zo nodig willen figureren in een hiphop-video. Bikers die gewoon een flink potje willen gravellen of mountainbiken, met een extra laag over hun bib short om opspattend water en ander offroadgribus op te vangen, gecombineerd met een iets meer casual-look.

Q36.5 Adventure Baggy Shorts

Aan de achterkant is over een breed stuk een elastiek ingezet. Samen met de uitgekiende fit, zit de broek al snel goed op zijn plek én blijft zo zitten.

Nee, géén zwembroek: Q36.5 Adventure Baggy Shorts

Geen lingerie, tóch een veter.

Q36.5 Short sleeve R2 Jungle jersey

Passend voor boven de Dottore Classic Bib Short en de Adventure Baggy Short gaf de distributeur van Q36.5 me het R2 Jungle Jersey mee. Ook hier is de pasvorm ‘sportief’, en zijn de ‘lichtgewicht’ en ‘comfortabel’ de andere sleutelwoorden. Het amper 110 gram wegende shirt – gemaakt van 70% gerecycled polyester – is samengesteld uit diverse weefstructuren; elk paneel is anders. De strak – maar comfortabel – passende mouwen zijn van een dunne, relatief dichte stof die nauw aan mijn armen aansluit. De voor- en achterzijde hebben een microperforatie.

Q36.5 kledingset

De voor- en achterzijde zijn erg open van structuur, voor maximale hitte afvoer op de warmste dagen. Onderaan het shirt helpt de geribbelde zwarte rekstrook om het shirt op z’n plek te houden wanneer je diep voorovergebogen in je stuur hangt.

Q36.5 zegt op hun website dat al die verschillende structuren ‘strategisch geplaatst’ zijn. Wat dat exact betekent? Geen idee. Het geheel is in elk geval op een traditionele manier in elkaar gestikt en hoewel die stiksel – anders dan de stof – niet minimalistisch zijn, draagt ook dit shirt erg licht en comfortabel. Het sluit overal goed aan en nergens ontstaat overmatige spanning. Ook niet diep voorovergebogen onder in de beugel van mijn gravelbike.

Q36.5 R2 Jungle met raglan mouwen

De dunne mouwen zijn relatief lang en sluiten nauwgezet aan. Door de zoomloze constructie draagt dat uiterst comfortabel én blijft het geheel ook prima op z’n plek zitten. Kort overigens gewoon in met een schaar naar believen.

Het shirt kleedt strak af en door de relatief strakke fit zou het ook beter warmte afvoeren. Mocht je nog wat willen reguleren, dan heb je met een rits over de gehele voorkant nog genoeg mogelijkheden. Inclusief de optie om ‘bare chested’ de coll op te ploeteren.

Het is een dun shirt, dus vooral bedoeld voor de warmste dagen. En ook al werd het shirt vooral als laag onder een long sleeve shirt gebruikt gedurende het koude voorjaar, inmiddels kan ik stellen dat het shirt ook erg fijn draagt wanneer het boven de 20ºC is. En gegeven de luchtige stof twijfel ik er geen seconde aan om dit shirt te kiezen wanneer het over een paar weken richting (of voorbij) de 30ºC gaat.

3 zakken achterop

Achterop gewoon ‘klassiek’ drie zakken.

Rechtse achterzak dubbel uitgevoerd met rits

Het rechter zakje heeft nog een tweede compartiment dat met een rits vanaf de zijkant afsluitbaar is.

Tot slot

Nee, goedkoop is het Q36.5 spul niet. En eerlijk is eerlijk; in de winkel was ik er waarschijnlijk aan voorbij gelopen. De stoffen van de Dottore Classic Bib Short en de Adventure Baggy Short voelen in eerste instantie wat vreemd aan. Onbekend maakt onbemind, zo blijkt maar weer. Want of compressie werkelijk bijdraagt aan de prestaties of niet; ik heb de Q36.5 kleding als uiterst comfortabel ervaren. En comfort is in elk geval goed merkbaar en draagt ontegenzeggelijk zéker bij aan de het plezier tijdens een fietsrit.

Ik heb de voorbije maanden behoorlijk intensief gebruik gemaakt van deze kledingset – ook met de R2 Jungle Short Sleeve ónder een long sleeve shirt in dat verdraait lange koude voorjaar. Talloze fiets- en wasbeurten later oogt én draagt alles nog zoals op dag één. Het materiaal is sterk en er zijn nog altijd geen haaltjes, geen vale plekken, of – ondanks de hogere mate van rek die je op de stof zet – geen gesprongen stiksel. Dus mocht je nog een argument zoeken om de hoge aanschafprijzen te rechtvaardigen, ‘quarere’ niet langer: het spul is erg degelijk!

Specificaties en prijzen

  • Dottore Classic Bibshort Prijs: € 200;
  • Adventure Baggy Shorts: € 150;
  • Jungle Short Sleeve R2 Jungle Prijs: € 129.

Website fabrikant: q36-5.com
Disitributie: Bowdy & Brave

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Marleen Mescher & Jeroen van den Brand

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments