Test | Topeak Power Lever – Om niet te vergeten

Bandenlichters annex kettingtang

‘Power links’, of snelsluiters voor je ketting zijn een echte uitkomst wanneer je onverhoopt je ketting tordeert door een tak, of anderszins beschadigt. Alleen ze gaan soms lastig open. Maar om nu telkens een grote tang mee te nemen voor die éne keer dat je hem nodig hebt… dat gaat ook wel weer ver.

Gelukkig worden steeds meer gereedschappen compacter of slim samengevoegd. Topeak’s Power Lever valt in die categorie. Het is een ‘powerlinktang’ uit twee delen, die óók dienst doen als bandenlichters. En alleen daarom al is het een tooltje om niet te vergeten…

Topeak Power Lever

Nieuw is het idee beslist niet. Er zijn méér combitools op de markt waarmee je ook een snelsluitschakel kunt openen. Maar waar sommigen het combineren met tools die je wellicht even zo zeldzaam nodig hebt, is een set bandenlichters toch snel onontbeerlijk. Want er zij nog genoeg band-velg-combinaties die lastig zijn bij (de)montage.

De Power Lever van Topeak bestaat uit twee – bijna — identieke delen, gemaakt uit kunststof. En dat is maar goed ook: je wil immers niet je velgen (of banden) beschadigen wanneer je hem als bandenlichter inzet. In die functie voelen de beide losse delen een stuk degelijker dan het merendeel van de bandenlichters op de markt, die soms haast wegwerpartikelen lijken.

 
Topeak Power Lever

Binnenin is aan één kant ruimte voor een sluitschakel…

Topeak Power Lever

… en aan de andere kant een handige kettinghaak.

Ze zijn dan ook wat dikker dan menig bandenlichter om daarnaast dus als tang te kúnnen fungeren. Die dikte heeft als bijkomstig voordeel dat er intern ruimte is voor een reserve schakel in de ene helft, en een slimme kettinghaak in de andere. Daarmee kun je de snelsluiter isoleren van de kettingspanning voor gemakkelijke (de)montage.

Gebruik: eenvoudiger wordt het niet

Om hem als powerlinktang te gebruiken is een handleiding of Youtube-instructiefilm niet nodig. Je zet simpelweg beide delen omgekeerd ten opzichte van de ’transportstand’ op elkaar. Het scharnier wordt gevormd door een pin in de ene helft en een gat versterkt met een metalen ring in de andere. Daardoor voelt ook het geheel tijdens het knijpen — ondanks de kunststof constructie — degelijk aan en is het openen van snelsluiters van KMC en Sram kinderspel.

 
Topeak Power Lever

Met de kettinghaak gemonteerd, isoleer je de snelsluiter eenvoudig van de kettingspanning. Losmaken van een KMC of Sram snelsluiter is vervolgens doodsimpel.

De Power Lever is volgens Topeak niet te gebruiken voor het openen en sluiten van Shimano’s 11-speed SM-CN900-11 of 12-speed SM-CN910-12 Quick-Links. Ik ben niet voor één gat te vangen, dus ik heb het tóch geprobeerd. Maar nee… dat gaat inderdaad niet. Shimano’s Quick-Links zitten aanzienlijk strakker vast.

 
Shimano Quick Links moet je vergeten.

Heb je een Shimano SM-CN900-11 of — zoals ik — een SM-CN910-12 dan heb je pech. Die zitten zó strak, dat je die met de Power Lever niet open krijgt, precies zoals Topeak ook in hun handleiding meldt. Probeer je het toch, dan is de kans groot dat daarna je Power Lever uit méér dan twee kunststof delen bestaat. Soms loont RTFM dus…

Het sluiten van een snelsluiter kan op twee manieren. Je kan de uiterste punten van de tang naar buiten duwen door de hendels uit elkaar te trekken. Maar eenvoudiger is om de snelsluiter dieper in de bekken te leggen, zodat je hem dicht kunt knijpen. En na het loshalen en opbergen van het kettinghaakje, ben je binnen no-time weer op pad.

 
Druk de twee helften uiteen

Een KMC of Sram snelsluiter sluiten kan op twee manieren. Een methode is door de punten van de tang uitéén te duwen. Echt handig is dat niet, overigens. Het geheel is dan wat minder stabiel en de tang schiet gemakkelijk uit de kettingschakels.

Dichtknijpen gaat veel eenvoudiger

Eenvoudiger is het om de snelsluiter dieper in de tang te positioneren, zodat je hem dicht kan knijpen. Bij deze methode zit de snelsluiter veel stabieler in de tang opgesloten en ben je binnen luttele seconden klaar.

Tot slot

Voor de boekhouding: Topeak’s Power Lever weegt 43 gram. Daarbij is ‘ie uiteindelijk niet veel groter dan 3 reguliere bandenlichters op elkaar gestapeld en past dus zonder moeite in je zadel-/frametas of in je rugzak. Het mooie van dit alles is dat ‘ie nog geen tientje kost — € 9,95 om precies te zijn.

Meer informatie: www.topeak.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments