Wolftooth Master Link Combo Pliers

Je ándere multitool?

Naast fietsonderdelen als dropper remotes maakt het Amerikaanse Wolf Tooth een groot aantal praktische accessoires, waaronder tassen en… gereedschap. Hoewel het assortiment (nog niet) erg uitgebreid is, zijn de spullen die ze wél hebben bijzonder goed doordacht. Veel Wolf Tooth gereedschap is daarom licht, compact en daarmee ook makkelijk mee te nemen.

Tenzij je paranoïde aangelegd bent – en gereedschap wil meenemen voor werkelijk alles dat ooit mis kan gaan – is het misschien overdreven om een (alsnog ultralichte) gereedschapsset voor crank en cassette in je Camelbak te stoppen. Uit ervaring weet ik echter dat gereedschap in deze categorie wel érg handig kan zijn om in je reistas mee te nemen, wanneer je niet met eigen auto (en eigen gereedschapskist) onderweg bent.

De Master Link Combo Pliers is op het eerste gezicht een prachtige, CNC-gefreesde aluminium tang. Een tang waarmee je je 9, 10, 11 of 12-speed snelsluitschakels kunt demonteren (Wipperman Connex uitgezonderd). Maar wacht, er is meer! In de onderste helft van de tang passen twee sets reserveschakels en het handvat kan dienen als bandenlichter. De Y-vormige sleuf in het bovenste deel van het handvat is een ventielkernsleutel en de tang heeft een dubbele bek: De achterkant kun je gebruiken om een ventielmoer los of vast te draaien.

Menig lezer zal in eerste instantie denken: “Waarom heb ik dit nodig?” De Wolf Tooth Master Link Combo Pliers is er dan ook vooral voor een reeks noodsituaties. Te denken valt aan een ketting die achter je cassette vast zit (nadat je achterpad is verbogen), of een ventielmoertje dat zo vast zit dat je na lekrijden geen (nieuwe) binnenband kan monteren. Of  misschien zit je ventiel zo verstopt dat je de kern er uit moet halen om je tubeless band te seaten? Normaliter zijn dit zaken die niet voor zouden moeten komen, of die met sterke handen op te lossen zijn. Gooi er wat kou, modder, vermoeidheid en frustratie bij, en een stuk goed gereedschap is onontbeerlijk. Kortom: zie de Master Link Combo Pliers als een tweede, extra multitool, die voorziet in een aantal extra behoeften die je normale multitool níet heeft.

De kwaliteit van de Master Link Combo Pliers is subliem en de mogelijkheid om twee sets links mee te nemen is zeer handig. Alles van SRAM Eagle tot oude 9-speed PC-951 schakels passen prima en zitten rammelvrij. Net als bij de Specalized SWAT CC tool zitten de links namelijk met een magneet geborgd. Kwijtraken doe je ze dus ook niet zo maar. Het totaalgewicht van het geheel is 41 g. Bovenop de minipomp, binnenband en multitool die reeds in je rugzak zitten, is dit natuurlijk niks. De Master Link Combo Pliers ligt goed in de hand en hardnekkige ventielkernen en moeren zijn er makkelijk mee los te krijgen. Een ventielkerntool reken ik inmiddels tot standaardgereedschap – zonder ben je al snel beperkt tot een compressor thuis. Met een goede minipomp én de ventielkern er uit zijn er ook nog genoeg band-velg combinaties die in het veld te sealen zijn.

Hoewel ik meestal een ketting met de hand open krijg, is de kans van (handmatig) slagen bij SRAM Eagle kettingen een stuk lager, zeker als ze nieuw zijn. Met de Master Link Combo Pliers gaat het – niet geheel onverwacht – altijd in één keer goed. Een bijkomend voordeel is dat je met een tang niet gaat wrikken in een poging de (Power)link alsnog los te krijgen, met schade aan de schalmen tot gevolg.

Conclusies

De Master Link Combo Pliers blijft bij mij zelfs niet achter in de reistas maar gaat mee in de fietsrugzak. Organisatie en het juiste gereedschap zijn immers dé sleutel tot snel en frustratieloos oplossen van problemen onderweg. Juist dát zijn voor mij de argumenten om die 41 g gewoon altijd bij me te hebben. Er komt vast weer een dag dat het tijd, zere vingers, gevloek en 4 losse gereedschapjes onderin de rugzak scheelt. De opbergfunctie van de links is daarbij een bonus: anders was ik die dingen ook telkens kwijt.

Adviesprijs: €32,99
Meer info: Wolf Tooth Components
Distributie: Mountainsports Distribution

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments