Test | Cube OX 25+: hoogwaardige rugzak voor korte ruggen

Wie een meerdaagse tocht gaat maken, denk aan iets als de Stoneman of de TransTirol, die heeft naast een goede conditie en een passende bike ook een goede rugzak nodig. Dankzij een slimme samenwerking met een gerenommeerde Duitse rugzakkenspecialist heeft fietsenmerk Cube een prima exemplaar in z’n collectie, aldus Arjan.

De Cube OX 25+

Cube OX 25+.

Je kan natuurlijk niet overal verstand van hebben. Toch pretenderen sommige fietsmerken dat wel. Naast fietsen maken ze namelijk ook producten als banden, helmen, kleding, schoenen, pedalen, tools en tassen. Denk aan grote, mondiaal opererende merken als Giant, Specialized en Trek. Maar ook het Duitse Cube hoort in dit rijtje thuis. Sterker: ze hebben zóveel verschillende producten, dat je bij wijze van spreken alleen met hun spullen een hele winkel kunt vullen zonder iets tekort te komen. De rugzakkencollectie van Cube omvat zes verschillende modellen, waarvan de door mij gebruikte OX 25+ het grootste model is.

De OX25 + ligt mooi stabiel op de rug

Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi, uh… Vaude

Ik begon dit stukje met de opmerking dat je niet overal verstand van kunt hebben. Zelfs als je naam Cube, Giant, Specialized of Trek is. Maar net als jij en ik bij een specialist te rade gaan als we ergens niet uitkomen, zo doen ook de grote fietsfabrikanten dat. In het geval van Cube is het eveneens Duitse Vaude, al sinds jaar en dag toonaangevend als het om mountainbikerugzakken gaat.

Zo’n samenwerking wil niet zeggen dat Cube simpelweg een aantal succesvolle Vaude-modellen laat rebranden tot Cube-rugzakken. Natuurlijk niet. Bij Cube werken ook product-managers die zelf de nodige ervaring hebben met rugzakken en daarom graag zelf ook een en ander inbrengen. Een beetje een variatie op de bekende soep-in-een-zakje-reclame van van Maggi: “Een beetje van jezelf en een beetje van Vaude.”

Goede afwerking

En dat beetje Vaude, dat zie je bij de OX 25+ allereerst aan de zeer goede afwerking, de solide sluitingen en het hoogwaardige materiaalgebruik, met lichtgewicht rip-stop-materiaal waar het kan en slijtvast cordura waar nodig. Maar ook in de detaillering is de signatuur van de rugzakkenmaker uit Tettnang herkenbaar. Zoals in de gepolsterde, aan vochtafvoerende schouderbanden, aan de brede heupband en vooral aan de twee smalle, eveneens vochtafvoerende kussentjes op het rugpand van de rugzak. Door hun vorm en positionering creëren ze een luchtstroom tussen rugpand en rug. Hierdoor blijft je rug aangenaam droog, ook bij flink inspanning.

De Cube OX25 + heeft een Natural Fit-rugpand dat veel ventilatie geeft.

Het Natural Fit-rugpand vormt zich niet alleen goed naar de rug, maar voorziet ook in een behoorlijk goede ventilatie.

Om bij het kaartvak achter het rugpand te komen hoef je de rugzak niet af te doen.

Het onderste compartiment is ideaal voor spullen die je het liefst nooit gebruikt, zoals een regenbroek en een EHBO-kit, maar die wél snel bij de hand wilt hebben als de omstandigheden daar om vragen.

Praktisch en gebruiksvriendelijk

Ik zie je denken: “Is dit nu een Cube-review of een Vaude-review?” Ik snap je verwarring. Het punt is dat ik al ruim een decennium met een Vaude Varyd 30 op pad ga. Niet alleen als ik met m’n bike tochten door de Alpen maak, maar ook als ik ga bergwandelen. En na al die jaren is die Varyd nog in absolute topconditie. Er is dus geen enkele reden om een andere rugzak aan te schaffen. Maar áls ik in de markt zou zijn voor een nieuwe rugzak, dan zou de Cube OX 25+ een goede opvolger kunnen zijn. De kwaliteit is minstens zo goed en vanwege de beter toegankelijke vakken is het gebruiksgemak zelfs hoger.

Dat laatste is de Cube-inbreng in de OX 25+ en het maakt deze rugzak zeer gebruiksvriendelijk. Moet ik bij m’n Vaude Varyd soms flink graven om bij bijvoorbeeld m’n regenjas te komen, bij de OX 25+ is de inhoud vanwege de grote klep altijd goed zichtbaar. Ook het aantal vakken dat de makers hebben weten te creëren is helemaal goed. Naast een hoofd- en ondercompartiment vind je ook vakken aan de zij- en voorkant. Tegen het rugpand aan zit een vak voor een drinkzak, inclusief een doorvoeren voor het slangetje. Zo’n drinkzak zit er overigens niet bij, die moet je apart aanschaffen. Helemaal onderin zit een vakje met daarin een waterdichte regenhoes.

Met z’n grote klep en vakjes voor pomp is het buitenste vak echt superpraktisch.

Ook het hoofdcompartiment is snel toegankelijk en erg overzichtelijk.

Praktisch: op de binnenkant van de sluitklep staan noodinstructies weergegeven.

Aan de binnenkant van de sluitklep vindt je tevens een met zacht fleece-meteriaal gevoerd brillenvak.

Korte pasvorm

Maar ondanks al z’n kwaliteiten gaat de OX 25+ niet mijn nieuwe alpenrugzak worden. Reden: z’n rugpand is voor mij aan de korte kant. Meet het rugpand van m’n Vaude Varyd 45 centimeter, dat van de Cube OX 25+ is ruim vijf centimeter korter. Hierdoor krijg ik, met m’n 180 centimeter lengte, de tas niet lekker op m’n rug. Als ik ervoor kies de heupbanden te laten aansluiten op m’n heupen, dan zijn de schouderbanden te kort. En als ik de schouderbanden op de juiste lengte breng, dan rusten de heupbanden niet meer op m’n heupen, maar zitten ze ter hoogte van m’n taille. Dat is niet zo’n probleem als ik met weinig gewicht op pad bent, maar met zware belading is het lastig de ballast evenwichtig over m’n rug en schouders te verdelen. En dat gaat uiteindelijk te koste van het comfort en de stabiliteit.

Met de geïntegreerde houder kun je je je helm op de rugzak bevestigen. Het vak van gaasstof biedt bovendien plaats aan natte kleding.

De snelle toegankelijkheid van de compartimenten van de OX 25+ komt wel met een prijs: de compressiebandjes gaan niet óver de rits, maar zijn er tegenaan gestikt. Hierdoor kan er bij een zware belading veel spanning op de naden en op de ritssluiting zelf komen te staan.

In hoogte verstelbare borstband met geïntegreerd noodfluitje.

De grote vakken op de heupband bieden plaats aan van alles waar je snel bij wilt kunnen zonder de rugzak af te doen.

Praktisch klemmetje om het losse uiteinde van de heupband te borgen.

Conclusie

De Cube OX 25+ is een hoogwaardige en doordacht gedetailleerde rugzak voor een mooie prijs: € 129,95. Dus als je op zoek bent naar een rugtas voor lange dagtochten of zelfs meerdaagse tochten, dan kan ik ’m van harte aanbevelen. Met als belangrijke opmerking, dat-ie wel goed moet passen. Vanwege het relatief korte rugpand zal dat vooral bij de wat kleinere bikers het geval zijn.

Meer informatie: www.cube.eu

Tekst: Arjan Kruik, foto’s: Joris Lugtigheid en Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments