Test | Contec Mile Grinder frametassen

Toch gek dat eerst de gravelbikerevolutie moest uitbreken voordat de frametas weer populair werd. Terwijl die dingen ook op een mountainbike niet misstaan. Arjan en Sebastiaan gingen op pad met de Mile Grinder-frametassen van het Duitse merk Contec, dat afgelopen jaar een complete reeks bikepackingtassen lanceerde.
Contect Milegrinder frametas

Het is snel gegaan. Sinds de gravelrevolutie is uitgebroken lijkt het wel of iédereen frametassen maakt. Ook het Duitse Contec lanceerde afgelopen voorjaar een uitgebreide lijn.

Contec Mile Grinder-frametassen: waterdicht en scherp geprijsd

Het kan gek lopen. Ik weet nog dat het eerste dat ik bij mijn allereerste mountainbike aanschafte – ik heb het hier over 1989 – een frametas was. Zo’n driehoekige, die in de kruising van zit- en bovenbuis zit. Inclusief diagonale verstevingsband, zodat het tasje kon dubbelen als padding voor het geval je de bike op schouder moest nemen. Daarna was het lange tijd not done om wat voor tassen dan ook aan je bike te hangen. En dan nu: de frametas is weer helemaal terug, met dank aan de bikepackingtrend. Alhoewel… in de wereld van asfaltaficionado’s en bosbeukers is een zo leeg mogelijk frame nog steeds het non plus ultra. Maar goed, ik dwaal af.

Snel naar het onderwerp van deze test: de nieuwe frametassen van het Duitse Contec. Ze hebben sinds afgelopen voorjaar onder de naam Mile Grinder een hele serie, bestaan uit stuur-, zadel-, frame- en bovenbuistassen. Met die laatste twee ben ik op pad geweest. Eerst met m’n gravelbike, later ook – let op, stijlpolitie! – met m’n mountainbike. De tassen zijn gemaakt van stevig nylon met een pu-coating om ze waterdicht te maken. Om die reden zijn de naden niet gestikt, maar gelast. Zo komt er geen druppel water binnen. Ook de ritsen zijn waterdicht, met een garage voor de sleetjes van de ritsen. Je monteert beide tassen met klittenbandjes, waarbij die bandjes bij beide tassen door een kunststof geleideoog lopen om de klemkracht te vergroten.

Contect Milegrinder frametas

Onderweg in Slovenië. Op de Cube links de Contec Mile Grinders, op de Cannondale rechts de Agu Tube Venture Extreme-frametas die we eerder op deze site bespraken.

Contect Milegrinder frametas

De Contec-tassen passen niet alleen goed op gravelbikes, maar ook op mountainbikes. Althans, op de mijne. Links de De Contec Mile Grinder Frame Bag 2.8, rechts de Mile Grinder Top Tube 1.2.

In de Contec Mile Grinder-frametas passen makkelijk een regenjack, pomp, tools en binnenband, dus zet je rugzak maar op Marktplaats.

De Contec Mile Grinder-bovenbuistas is handig voor zaken waar je snel bij wilt. Telefoon, reepjes, dat soort dingen. En, zo ontdekte ik tijdens een lange tocht: er past ook een powerbank in, zodat je smartphone vol blijft, zelfs als je ‘m als gps gebruikt.

De tassen zijn gemaakt van waterdicht nylon. De ritsen zijn eveneens waterdicht. De slee van de rits verdwijnt in een ‘garage’, zodat ook op die plek nauwelijks lekkage kan optreden.

Rondom gefixeerd: met klittenbandjes over de bovenbuis en de zitbuis kan de tas geen kant meer op.

Contect Milegrinder frametas

De grote flappen op de Mile Grinder-frametas zien er wat minder elegant uit, functioneel is deze klittenbandmontage wel. Collega Jeroen vroeg of je er met je bikeshort achter blijft hangen. Het antwoord is nee.

De las waarmee de bovenkant van de Mile Grinder-frametas is afgewerkt is nogal grof. Dat driehoekje is overbodig materiaal dat vanwege z’n stugheid bij het ophangen van de tas in de weg zit.

Terwijl de afwerking van de onderste hoeken van de Mile Grinder-frametas juist heel netjes is.

Contect Milegrinder frametas

Check: de Contec Mile Grinders zijn waterdicht…

Conclusie

Frametassen zijn in overvloed te koop. Dat niet alleen: ook de prijzen lopen flink uiteen. Met € 49,95 voor de frametas en € 34,95 voor de bovenbuistas zit Contec met z’n Mile Grinder-bikepackingtassen min of meer aan de onderkant van het prijsspectrum. Aan sommige aspecten van de afwerking zie je dat, aan andere weer niet. Los van een paar optische minder fraaie constructies op de frametas doen beide geteste tassen wat ze moeten doen: ze zijn snel te monteren, blijven goed op hun plaats en houden ook in slecht weer hun inhoud droog. En dat is natuurlijk waar het om gaat. Daarnaast lijkt het gebruikte materiaal – nylon met een pu-coating – behalve waterdicht ook sterk en slijtvast. Ik durf dus wel de conclusie te trekken dat ze lang meegaan.

“Los van een paar optische minder fraaie constructies op de frametas doen beide geteste Mile Grinder-bikepackingtassen van Contec wat ze moeten doen: ze zijn snel te monteren, blijven goed op hun plaats en houden ook in slecht weer hun inhoud droog.”

Contec Mile Grinder-frametassen: prijzen en specificaties

Mile Grinder Frame Bag 2.8

  • Prijs: € 49,95
  • Inhoud: 2,8 l
  • Maten (lxbxh): 35 x 6 x 13 cm
  • Materiaal: nylon

Mile Grinder Top Tube 1.2

  • Prijs: € 34,95
  • Inhoud: 1,2 l
  • Maten (lxbxh): 20 x 6 x 10 cm
  • Materiaal: nylon

Meer info: contec-parts.com

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments