Zwevende handvatten: Revgrips

Harde handvatten met méér comfort door méér controle?

€ 119,95 voor een paar handvatten? Doe normaal man! Althans, dat was mijn eerste gedachte toen de postbode een doosje uit Amerika met daarin twee handvatten kwam brengen. ‘Revgrips’ staat erop, van Revolution Grips. En wat is er dan revolutionair aan? Een Revgrip rust niet op het stuur, maar is zwevend opgehangen tussen acht kleine rubber veren in de klemmen aan de uiteinden.

Het geheim van de Revgrips.

Volgens de makers is het handvat zodoende in staat trillingen op te vangen die de handen bij een conventioneel handvat wél bereiken. Omdat de beweging die het systeem toestaat in verticale en roterende richting erg beperkt is – het is echt millimeterwerk – lijkt me die claim in eerste instantie nogal sterk.

Hier zie je hoe het handvat ‘zwevend’ is opgehangen, met 2 x 4 rubbertjes als verbindend element tussen handvat en stuur.

Maar in het terrein laat ik mijn scepsis al snel varen. Met name in snelle afdalingen over keien- en wortelpaden leveren deze Amerikaanse handvatten absoluut een positieve bijdrage. Wat ik ervaar is niet eens zozeer een toename van het comfort als wel extra controle, vooral richting het eind van de afdaling, als de vermoeidheid in handen en polsen toeslaat. Ik heb dan het gevoel dat de Revgrips méér houvast bieden. Als ik dezelfde afdaling nog eens rijd met m’n oude handvatten wordt dat gevoel bevestigd. Niet alleen door mij, maar ook door twee anderen die een paar rondjes met deze grips reden.

Waarom zou je voor extra comfort niet gewoon zachte handvatten van siliconenschuim nemen? Die staan toch bekend om hun comfort? Om in lastig terrein méér houvast te krijgen, moet je bij zachte handvatten harder knijpen tégen de weerstand van het veerkrachtige handvatmateriaal in. Hoe langer en hoe lastiger de afdaling, hoe meer je geneigd raakt om harder te gaan knijpen en dus te verkrampen. Dát leidt in mijn beleving alleen maar naar meer in plaats van minder vermoeidheid. De Revgrips zijn daarentegen gewoon harde handvatten. Het harde, geprofileerde rubber biedt heel veel houvast en dankzij de subtiel zwevende constructie weten ze toch te voorkomen dat je in de lastigste situaties verkrampt. Ondanks hun afwijkende constructie bieden de Revgrips in snelle en technische afdalingen hetzelfde directe gevoel als dat van conventionele hardrubber handvatten.

Toegegeven: het verschil is subtiel, maar het is er zeker wel. En wel in die mate, dat de Revgrips voorlopig mijn alpenmountainbike blijven sieren.

Op zo’n klein stukje merk je bijna niks van deze speciale handvatten. Maar als je een paar honderd hoogtemeters lang over dit soort paadjes naar beneden stuitert, ga je ze absoluut waarderen!

Het monteren van het handvat is wel wat gepriegel. Het handvat, de rubbertjes en de aluminium sluitring willen niet allemaal in één keer op de juiste plaats vallen. Maar met een beetje vocht om de rubbertjes wat gladder te maken, glijdt het spul uiteindelijk toch nog vlot op z’n plek.

Puntje van aandacht is trouwens dat vanwege de kraag en het aluminium klemmechanisme aan het uiteinde van het handvat, je handen iets meer naar binnen komen te staan. Anders gezegd; je stuur wordt effectief wat korter.

Ook aan grote handen bieden de Revgrips voldoende plaats. Maar let op! Vanwege de vrij dikke aluminium uiteinden komen je handen wel ruim een centimeter verder naar binnen te staan dan bij conventionele lock-on-handvatten met enkel een klemring aan de binnenzijde.

Prijzen

  • Getest: Revgrips Pro Series, inclusief rubbers in verschillende hardheden, in verschillende diktes, kleuren en structuren: €119,95
  • Alternatief: Revgrips Race Series, met enkel ‘medium’rubbers en een zwaardere klem, zwart in verschillende diktes en structuren: €82,85
  • Alternatief: Revgrips SLI GRIP SYSTEM: Een combinatie van Revgrip en een IBIS Hi-Fi or Lo-Fi Carbon stuur, met een geïntegreerde montage die de grips wél aan het einde van het stuur houdt. Inclusief rubbers in verschillende hardheden, in verschillende diktes, kleuren en structuren: €289,95

Vind je ze uiteindelijk toch niks? Revgrips biedt een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

Meer informatie: www.revgrips.com

Distributie in de Benelux: www.madbikes.be

Tekst & foto’s: Arjan Kruik

Geplaatst in Reviews en getagd met , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments