The best trails… Les Vosges?!

Als je iemand vraagt waar ie ooit nog naar toe zou willen om te mountainbiken, dan worden steevast de bekende locaties genoemd: Moab (rondjes rijden op het beton), Whistler (voor de downhillers), Riva del Garda, Wales en bijvoorbeeld Portes du Soleil. Hoe verder weg, hoe beter lijkt het wel. Hebben we dan dicht in de buurt helemaal niks wat ons een paar weken kan vermaken?

Jawel, en het heet Franse Vogezen. Op slechts 600 kilometer van Utrecht (reistijd afhankelijk van hoelang je bij de Luxemburgse tankstations staat te wachten…) vinden we dit middelgebergte en op het eerste gezicht lijkt het allemaal niet zo ruig. Eerder lieflijk met glooiende valleitjes en verspreid liggende chalets op de hellingen. Ga je wat meer naar het Oosten, dan kom je in de Elzas, een van de grotere wijstreken van Frankrijk. Nog oostelijker vind je het zwarte woud, maar dan moet je duits spreken en dat heeft op mij geen ontstressende werking.

Terug naar de Vogezen, want achter die lieflijke facade van chaletjes en groene weitjes, gaat een heel uitgebreid netwerk van paden schuil. En het mooie is: ook op wandelpaden mag je hier mountainbiken, sterker nog, wandelaars begroeten je hier enthousiast en geven je zelfs tips mee waar je allemaal nog meer heen kunt fietsen! Mooier wordt het toch niet? Toch wel, want veel van die wandelpaden zijn singletracks die bezaaid liggen met wortels en stenen en bovenal: een flow hebben waar je U tegen zegt.

Natuurlijk liggen de Vogezen, in goede franse traditie, ook vol met uitgepijlde routes, maarrr… die waren 15 jaar geleden leuk, toen we nog met cantileverremmen en smalle stuurtjes reden. Als lekker toerritje zijn die routes nog steeds prima, maar wil je grenzen verleggen en adrenaline opdoen, dan is de beste tip: koop een IGN wandelkaart met schaal 1:25000 en knoop zoveel mogelijk stippellijntjes aan elkaar, maar let vooral op de hoogtelijnen, want 10 kilometer omhoog klauteren met je fiets is nou niet direct waarvoor je hier kwam… en voetje voor voetje langs een steile afgrond schuifelen, omdat je op dat richeltje niet durft te fietsen ook niet. Als je de verhoudingen eenmaal doorhebt en in perspectief kunt plaatsen, dan wordt het leuk en kun je hele toeren uitstippelen, waarbij je de singletracks aan elkaar rijgt.

Trace Vosgienne
Naast de gebruikelijke vaste routes, ligt er in de Vogezen nog een min of meer vaste route: de Trace Vosgienne. Een uitgepijlde marathon voor zowel mountainbikers (in de zomer) als langlaufers (in de winter). Vanuit Xonrupt-Longemer voert deze route je over brede bospaden afgewisseld met erg leuke technische mountainbike paadjes. In de zomer, dit jaar op 28 juli, is er zelfs een marathon uitgezet, over afstanden van 25, 50 of 75 kilometer. Die laatste voert over de gehele Trace Vosgienne. Uiteraard kun je op andere data deze route ook volgen, maar dan staat er geen overvloed aan pijlen. Wij hadden het geluk dat de georganiseerde editie ervan (geklokt) net plaats had gevonden. Zodoende waren de kalkpijlen in de week erna nog zichtbaar en kon de route extra makkelijk nagereden worden. Hoewel de route redelijk veel brede paden bevat, is het aandeel toffe stukken zo hoog, dat deze marathon wat ons betreft de Ardennen Trophy van Frankrijk genoemd mag worden!

Bikepark Lac Blanc
Is omhoog fietsen niet helemaal jouw ding, dan kun je je ook nog vermaken in het Bikepark van Lac Blanc. In het park liggen een stuk of 10 varianten van hardcore downhill tot relaxt en flowy. Vraag Nico Vink maar of het Lac Blanc bikepark de moeite is!

Roady style
Heb je even genoeg van het gefriemel op de singletracks en geen zin om op de brede paden te rijden, ook de diverse colletjes in deze omgeving zijn leuk om wat van de omgeving te zien. De Grand Ballon en de Ballon d’Alsace zijn de hoogste pieken in deze buurt, daarnaast loopt er de Route des Cretes die vanaf de Col du Bonhomme naar het zuiden loopt (of vice versa) over de andere toppen.

Overnachten
In een gebied wat zo bezaaid ligt met chalets, is het niet moeilijk een overnachtingplek te vinden. Van het Ibis hotel in La Bresse tot en met de campings aan het meer van Gerardmer of Xonrupt-Longmer, er is voor ieder wat wils.

Wij hebben ervaring met de volgende twee:

Camping Domain des Hautes Bluches – La Bresse
Als je voor een gezellige vakantie met de familie gaat en het rond de 2 meren bij Gerardmer en Xonrupt-Longmer een beetje te hutje-mutje vind, rij dan vooral door naar La Bresse, waar deze camping zich een stukje buiten het dorp bevindt. Er is plaats voor trekkerstenten, caravans, campers en er zijn zelfs blokhutten te huur. Hoewel de camping redelijk simpel is, zijn de primaire voorzieningen (WC, warme (!) douche, internet (…) en kinderspeeltuin) prima voor elkaar. Een echte aanrader!

Le Couaroge
Aan de doorgaande weg van La Bresse richting Colmar ligt deze auberge, die overduidelijk in de winter dienstdoet als skiresort. Hier vind je zowel chalets als appartementen. Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is, dat je je fietsen mee in het appartement neemt, kan het wel en kun je lekker warm binnen sleutelen aan je fiets. De appartementen zijn vrij basic uitgerust, maar dat is prima als je droog binnen wil kunnen zitten en verder niet teveel eisen hebt.

World Cup
In 2012, 2011 en 2010 werden in La Bresse manches van de World Cup verreden. Zowel de versie van 2012 (XC) als die van 2011 en 2010 (DH) hadden een geweldige sfeer en waren prachtig om te fotograferen. Deze plaats mag van mij zeker weer terug op de agenda keren, als ik zo eens terugkijk naar de reportages van die wedstrijden:

CJ

Geplaatst in Specials.
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
dubbelop
dubbelop
11 jaren geleden

Wat een toeval – net twee weken geboekt op een camping in Xonrupt-Longmer. Lekker twee weken door de bossen en over de weg fietsen, dat wordt weer ‘allemachtig prachtig’.

suravida
suravida
11 jaren geleden

Inderdaad toevallig, heb net in mijn kop zitten om deze zomer naar de Vogezen te gaan. Morgen maar een IGN kaarten kopen. En als iemand nog aanraders heeft hoor ik het graag :-)

suravida
suravida
11 jaren geleden

Overigens mooie foto’s, maar de foto die mij richting de vogezen stuurt kwam ik op mtb.nl tegen in een topic van lopezmobile: [imgcomment image[/img]

suravida
suravida
11 jaren geleden

Crap, das waar ook, img tags werken hier niet…. dus dan maar zo:comment image

Christan
Christan
11 jaren geleden

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Mooi verhaal Coen. En mooie plaatjes natuurlijk. Eindelijk origineel delfts blauw op velozine :).
Bij het lezen krijg ik spontaan weer zin om naar les vosges af te reizen.

Tjeerd
Tjeerd
11 jaren geleden

Deze staat al heel lang op mijn wish list. Jammer genoeg is de agenda iedere keer een beperkende factor.

suravida
suravida
10 jaren geleden

Beetje laat wellicht, maar bij het zoeken naar de mooiste trails voor onze Vogezentrip volgende week kwam ik deze website nog tegen: http://www.bruchpilot.eu/
Beste man heeft redelijk wat “enduro” paden bezocht en beschreven, erg handig als je je bijvoorbeeld afvraagt of het pad vanaf de Hohneck naar Lac de Schiessenrothried te fietsen is. (antwoord: niet overal…)

Exar
Exar
10 jaren geleden

Misschien nog wat later, maarre: toplocatie! Scoor een IGN kaart, volg een schotterpad/asfaltweg omhoog, en kies een willekeurig (wandel)pad naar beneden. Zo lang je de VTT-routebordjes negeert kom je prachtige trails tegen. Ze waren ook in de stromende regen (het is er niet voor niets zo mooi groen…) nog goed te rijden, het moddergehalte was ook na twee dagen regen nog acceptabel laag.

suravida
suravida
10 jaren geleden

Ik heb trouwens onze avonturen op mtb.nl beschreven: http://www.mountainbike.nl/forum/viewtopic.php?f=14&t=101510&start=90#p1725030
Hebben dus 1 dag een route gehad die er op de kaart als een fantastische stippellijn uitzag, maar in werkelijkheid een 2 uur durende klauterpartij over rotsblokken bleek. Maar verder een waanzinnig gebied, ik ga er nog vaker terugkomen!

suravida
suravida
10 jaren geleden

Overigens hebben we wel een afdaling gedaan van de zwarte vtt route rondom La Bresse, en daar ging mijn oren wel van klapperen. Begon vrij saai maar de onderste kilometers was een feest van flinke drops en switchbacks. Dus zeker niet alle vaste routes zijn saai. Maar het avontuur om je eigen weg te vinden is uiteraard wel altijd mooier :-)