Video | Neko Mulally 2022: World Cups racen op eigen downhillbikes

Neko Mulally rijdt al heel wat jaar downhillwedstrijden op wereldniveau. Dat deed-ie in de voorbije jaren niet voor de minste teams. Zodoende was-ie altijd wel verzekerd van goed materiaal. Maar goed, is nog niet goed genoeg. Dus ontwikkelde de Amerikaan zijn eigen frame(s). In een 12-delige serie neemt Neko je mee in het komende downhillseizoen. En dat begint in dit eerste deel met de totstandkoming van zijn eigen downhillbikes.
Neko Mulally downhillbike

Neko met één van zijn twee eigen downhillbikes.

Als je gesponsord wordt, dan ben je gebonden aan het ontwerp van de fiets die het team je voorschotelen. Als je als rijder het geluk hebt dat het een farbrieksteam is, of het team een goede band heeft met de fietsleverancier, dan kan het best zo zijn dat je input gebruikt wordt voro de doorontwikkeling en is er best nog wel wat mogelijk om het naar je zin te krijgen. Maar echt fundamentele zaken als het concept van het veersysteem? Dat wordt niet zomaar over boord gegooit.

Voor Neko Mulally was dat reden om al langere tijd te dromen van een eigen downhillbike. Zonder gebonden te zijn aan vooraf bepaalde ontwerpen en gewoon kiezen wat in zijn ogen het beste werkt. Nieuw inzicht? Nieuw frame!

Frank The Welder

Goed, dat is wat kort door de bocht om exact zo te verwezenlijken, maar het komt een aardig eind in de buurt bij wat-ie voor 2022 is gaan doen. Net als de familie Atherton een eigen pad in sloeg, ontwierp hij (met hulp) óók eigen frames en liet ze bouwen door de legendarische framebouwer Frank Wadelton, beter bekend als Frank The Welder (FTW). FTW was de framebouwer die voor Yeti wedstrijdframes bouwde. Nog altijd bouwt FTW frames onder eigen naam én voor anderen. Hij zag het project van Neko Mulally wel zitten en bouwde zijn downhillbikes.

The myth, the legend, the welder: Frank The Welder.

Neko Mulally downhillbike

Neko heeft inmiddels twee varianten van zijn downhillbike; één met een semi high-pivot-ontwerp (zie eerste foto in dit artikel) en een waarbij het hoofdlagerpunt op iets meer reguliere hoogte boven de trapas is gepositioneerd.

Frameworks – Videoserie

In een 12-delige serie neemt Neko je, samen met zijn broer Logan, mee gedurende zijn 2022-seizoen op zijn eigen downhillbikes. Dit zegt Neko daar zelf over:

Logan and I are proud to present FRAMEWORKS. A 12 part series starting today!

Downhill racing and bike tech have been a passion of mine throughout my career. I’ve been lucky enough to ride for some of the best teams in the industry and have taken away valuable insight from each. From the bike set up to the team around you, there is more that goes into downhill racing than we see watching the race.

Follow along with me this season as I shine some light on what works for me… and what doesn’t. I’ll give an honest look at the development of my downhill frame, building a race program from the ground up, and everything in between. Depending on the race schedule, videos will drop monthly.

Bron: www.nekomulally.com
Foto’s via: www.instagram.com/nekomulally

Geplaatst in Specials en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments