Video | Neko Mulally Frameworks: carbon testing

Begin vorig jaar maakten we kennis met het Frameworks-project van Neko Mulally. Hij rijdt downhill wereldbekers op zelf ontwikkelde frames en in een Youtube-serie neemt hij je mee het hele traject van ontwikkeling, testen en racen. Een jaar na de aftrap en met een flinke hoeveelheid ervaring op zak, doet hij een poging om te zien wat hij met carbon kan verbeteren aan z’n – tot dusver vooral – aluminium downhillbike.

Neko Mulally downhillbike carbon

Neko Mulally downhillbike

Zelf doen

Neko Mulally mag je gerust zien als een veteraan in het downhill-circuit. Al heel wat jaren rijdt hij downhillwedstrijden op wereldniveau en dat in dienst van niet de minste teams. Daarbij was hij steevast ‘overgeleverd’ aan het materiaal dat z’n sponsoren ter beschikking stelden. Nu klinkt dat als behelpen, maar Neko heeft in al die jaren voor gerenommeerde fietsmerken kunnen rijden en zo’n straf kan dat niet geweest zijn. Zijn input werd vaak gebruikt voor de doorontwikkeling van een wedstrijdframe. Maar wat als je écht vanaf een leeg vel papier kan vertrekken? Precies dat is wat hij doet met zijn Frameworks-project. Zónder de verbintenissen en beperkingen van een fietsmerk zelf een bike ontwikkelen.

Frameworks is het voorbije jaar hét vehikel voor Neko geweest om talloze ideeën uit te werken, uit te proberen en… af te serveren. Wat overblijft? Een downhillbike die perfect bij hem past onder alle condities. Spoiler: alles is een compromis, iets dat overal het beste werkt is simpelweg een utopie. Maar dat weerhoudt Neko er niet van om te zoeken naar het ultieme compromis.

Neko Mulally High Pivot downhillbike

Nieuw idee? Nieuw frame! Ombouwen en testen maar… Foto: Mack Faint

Zo begon hij met de zoektocht naar de ideale layout van het veerconcept. Moet het hoofdscharnierpunt laag of juist hoog zitten? High pivot-veersystemen zijn op dit momenteel dé nieuwe heilige graal in de fietsindustrie. De ontwikkelingen van diverse frames, de ervaringen én verbeteringen die daaruit volgden, als ook zijn wedstrijdervaringen houdt hij bij via zijn Youtube-kanaal.

Neko Mulally downhillbike carbon

Voor de bouw van zijn frames klopte Neko aan bij de legendarische framebouwer Frank Wadelton, ook bekend als Frank the Welder.

Carbon

Voor het bouwen van zijn frames sloeg Neko de handen ineen met de legendarische framebouwer Frank Wadelton, beter bekend als Frank The Welder (FTW). FTW was de framebouwer die voor Yeti wedstrijdframes bouwde. Nog altijd bouwt FTW frames onder eigen naam én voor anderen. En dat doet hij veelal in aluminium. Dat is relatief gemakkelijk te verwerken en zeker bij een project waarbij je vaak iets nieuws wilt uitproberen, is dat een stuk meer praktisch.

Na het finetunen van het veersysteem zoekt Neko nu echter naar verfijning. Verfijning in stijvere achtervork, waarbij ook de scharnierpunten beter uitgelijnd zijn én blijven. Door voor carbon te gaan kan ook nog eens flink wat gewicht worden bespaard, wat de veereigenschappen ten goede zou moeten komen. Toch…? Zijn ervaringen deelt hij uiteraard weer via Youtube:

Bron: www.nekomulally.com

Geplaatst in Specials en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments