Pumptrack-series | Eindhoven, Eersel, Netersel

Pumptracks zijn leuk voor jong en oud. Als ervaren mountainbiker kun je er je skills aanscherpen (of erachter komen dat de ruwe versie van jezelf nog niet eens af is). Voor de jeugd is een pumptrack dé manier om spelenderwijs in aanraking te komen met fietsen. Ook in de XC World Cup wedstrijden zien we steeds vaker een stukje pumptrack in het parcours.

De afgelopen jaren schieten de pumptracks ook in Nederland als paddestoelen uit de grond. Tijd voor ons om er eens bij een aantal langs te gaan.

We trappen deze pumptrack series af in het zuiden van Nederland. Meer precies in Eindhoven en omgeving.

Inhoudsopgave

 1. Eindhoven – Pumptrack Urban sportpark
 2. Eersel – Pumptrack Camping Ter Spegelt
 3. Pumptrack Netersel

Pumptrack Eindhoven

Eindhoven – Pumptrack Urban sportpark

In de Eindhovense wijk Drents Dorp – onderdeel van het stadsdeel Strijp – ligt als één van de features in het Urban sportpark een dubbele pumptrack. Er is een een pump/jumplijn buitenom met blauwe belijning en een traditionelere pumptrack daarbinnen met rode belijning. De blauwe belijning is daarbij een verwijzing naar de Philips historie van de stad.

Gemeente Eindhoven besloot zelfs om tijdens de aanleg van het Urban Sportpark de pumptrack vervroegd in gebruik te nemen. Dat terwijl de aannemer er nota bene nog aan het werk was. Zo groot was de belangstelling om er te rijden. Naast een pumptrack vind je op het terrein parcoursen voor freerunning, survivalrun en calisthenics. Het park is vrij toegankelijk, maar wordt ook gebruikt door verenigingen en scholen.

Op het moment dat ik er was, had toevallig ook net een school gymles (waarom hadden wij dit vroeger niet?!). Competitief als ik ben, dacht ik wel even te laten zien hoe je zo’n baantje moest rijden. No sweat. Amper een minuut later stond ik hijgend als een paard terug op de startheuvel. Ik kon nog net bevestigend knikken op de opmerking ‘leuk baantje hè?’.

Pumptrack Eindhoven

Toen pumptracks net nieuw waren, waren deze allemaal onverhard… want off road en zo. Nu redelijk goed bekend is hoe je die dingen aan moet leggen, wordt er bij voorkeur gewerkt met verharding, doorgaans asfalt. Dat zorgt ervoor dat je een baan krijgt waar je eigenlijk niks aan onderhoud aan hoeft te doen. En het wordt niet één grote stofbende als het een paar zomerweken kurkdroog is.

Pumptrack Eindhoven

Pumpen op een pumptrack, hoe doe je dat? Allereerst ver vooruit kijken…

Pumptrack Eindhoven

…tussen de lijntjes blijven en de fiets aan de achterkant van de bulten naar beneden duwen.

Pumptrack Eindhoven Laurens Dingen

Laurens Dingen, één van de initiatiefnemers achter de verschillende crossbaantjes en pumptracks in Eindhoven het afgelopen decennia. Als oud-BMX-er komt hij knap snel over deze pumptrack heen!

Pumptrack Eindhoven

Het terrein waar de pumptrack in Eindhoven ligt oogt nu no geen beetje als een bouwplaats, maar met wat regen, zonneschijn en verse aanplant komt dat uiteindelijk wel goed!

Praktische informatie pumptack Urban Sportpark Eindhoven

Eersel – Pumptrack Camping Ter Spegelt

In het buitengebied van Eersel ligt camping Ter Spegelt. Een 5-sterrencamping waarop één van eerste Nederlandse pumptracks met asfalt gebouwd werd. Mooi hier is om te zien hoe de pumptrack een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de camping. Voor de kinderen is het simpelweg een speeltuin. Door de begroeiing eromheen is de baan opgegaan in het landschap. Het aanplanten van een aantal bomen binnen het pumptrack terrein heeft daar zeker ook aan bijgedragen.

Op Ter Spegelt is te merken dat deze pumptrack een van de eerste is in Nederland. Ondanks de afmetingen van het terrein voelt de track krap aan. Voor kindervertier op kleine fietsen of BMX fietsen geen probleem. Zodra je met een 26 inch fiets harder begint te rijden, merk je her en der dat de pumptrack je van de fiets af wil gooien. Zo lang je de snelheid niet te hoog laat worden, flowt de pumptrack echter goed en kun je je er een paar uur prima vermaken.

In principe is deze pumptrack toegankelijk voor de campinggasten, maar ook als bezoeker kun je terecht door een dagkaart te kopen. Momenteel is deze service vanwege corona overigens niet beschikbaar, maar daar kan deze zomer met alle versoepelingen zo maar verandering in komen.

Pumptrack Eersel Camping Ter Spegelt

Pumptrack Eersel Camping Ter Spegelt

Pumptrack Eersel Camping Ter Spegelt

Pumptrack Eersel Camping Ter Spegelt

Praktische informatie pumptack Ter Spegelt, Eersel

Pumptrack Netersel

Stel je hebt 4 kinderen die fietsen leuk vinden en je bent al een paar keer op bovengenoemde camping geweest. En stel dat je ook nog een stuk braakliggende grond over hebt. Dan kun je zelf aan de slag en een pumptrack graven. Maar voor een beetje meer geld en moeite heb je een professioneel aangelegde pumptrack waar je nooit meer omkijken naar hebt. Jeroen uit Netersel liet om die redenen een pumptrack in zijn eigen achtertuin aanleggen (!).

En hoewel dit niet de grootste of meest technische pumptrack is die ik tot nu toe ben tegengekomen, is deze privé pumptrack in Netersel tot nu toe wel een van mijn persoonlijke favorieten. Niet alleen omdat het er lekker rustig was en je vanwege het privé karakter van de baan beide kanten op kunt pumpen. Nee, vooral omdat je kunt merken dat deze pumptrack één van de meer recentere is die voor 26 inch wielen gemaakt is. Je kunt er zonder moeite heel relaxed op rond blijven rijden. Maar je kunt ook blijven doorduwen zonder tegen de beperkingen van de baan aan te lopen. Ook op hoge snelheid heb je nergens het gevoel dat de baan je van je fiets af wil duwen. Mij moedigde de pumptrack aan om nog harder te gaan. En vervolgens stond ik na een paar rondes later wederom hijgend, maar mét een grote grijs op mijn gezicht weer op adem te komen!

Als je deze pumptrack zelf uit wilt proberen, dan zul je óf de eigenaar heel lief aan moeten kijken óf moeten wachten totdat er een pumptrack dag georganiseerd wordt. Het is namelijk, zoals gezegd, een privé baan en dus niet openbaar toegankelijk.

Pumptrack Netersel

Pumptrack Netersel

Nee, het is hier geen camping… maar als je vrienden toevallig een weekendje langs willen komen, is het wel erg handig dat ze achterin de tuin kunnen camperen.

Pumptrack Netersel

Pumptrack Netersel

Pumptrack Netersel

Pumptrack Netersel

I heart pumptracks!

Pumptrack Series

In deze Pumptrack Series bezoeken we pumptracks in Nederland. In totaal zullen we je verspreidt in vier delen een aantal van de mooiste, leukste en beste pumptracks laten zien.

  • Introductie: Pumptracks: niet trappen, wel pompen – Wat is een pumptrack?
  • Eerste deel: Eindhoven, Eersel en Netersel – Lees je nu.;
  • Tweede deel: Drenthe – Assen & Gasselte;
  • Derde deel: Laren (Gelderland) & Indoor Almere
  • Vierde deel: Wielerexperience, Roosendaal

Tekst en foto’s: Coen de Jongh

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments