Pumptrack-series | Drenthe: Assen en Gasselte

Pumptracks zijn leuk voor jong en oud. Als ervaren mountainbiker kun je er je skills aanscherpen (of erachter komen dat de ruwe versie van jezelf nog niet eens af is). Voor de jeugd is een pumptrack dé manier om spelenderwijs in aanraking te komen met fietsen. Ook in de XC World Cup wedstrijden zien we steeds vaker een stukje pumptrack in het parcours.

De afgelopen jaren schieten de pumptracks ook in Nederland als paddestoelen uit de grond. Tijd voor ons om er eens bij een aantal langs te gaan.

In deze editie van de pumptrack series doen we de pumptracks in de provincie Drenthe aan. We bezochten een pumptrack in Assen en Gasselte.

Inhoudsopgave

  1. Pumptrack Assen – Valkensteijn
  2. Pumptrack Gasselte – Camping Lente van Drenthe

Pumptrack Assen

Pumptrack Assen – Park Valkensteijn

Gemeente Assen wil laagdrempelig spelen en sporten wil stimuleren en liet daarom in 2020 een pumptrack in het park Valkenstijn aanleggen. Op een steenworp afstand van twee basisscholen en een MBO zodat de leraren die scholieren in de klas missen, niet al te ver hoeven zoeken. De baan heeft een lengte van 190 meter en er is tevens een makkelijk kids-baantje. Dat kleine baantje is daarbij echt bedoeld voor kleintjes met loopfietsen, de bulten zijn niet hoger dan een stoeprand en de bochten hebben nauwelijks een kom van betekenis.

Serieuze hoofdbaan

De hoofdbaan daarentegen is behoorlijk wat serieuzer. Er is één lijn buitenom en een lijn die halverwege afbuigt naar binnen toe. Daar krijg je twee kombochten en wat bulten extra. Het verschil met het kids-baantje is groot. Misschien zelfs wel te groot. Ik kwam weliswaar net koud en stijf uit de auto, maar ik moest even goed erbij blijven om de eerste rondjes niet van mijn fiets gegooid te worden door de baan. Keerzijde is dat dubbels springen of achterwielen wel wat makkelijker gaat, als je je ertoe committeert.

De jeugd heeft de toekomst

“Heb je vroeger ook ge-BMXt?” vraagt een andere bezoeker aan me nadat ik al even bezig ben. Nou, als op een fietscrosssbaan in de jaren ’80 rijden meetelt, dan namelijk wel. Maar realistisch gezien niet nee. Hij vond dat ik lekker bezig was. Ik dacht erachteraan ‘voor iemand van 45…’

Dat de jeugd de pumptrack buiten Assen wel weet te vinden, dat is duidelijk. Hoewel het baantje niet midden in een woonwijk ligt, maar in een park naast een kinderboerderij, stroomde het op de zaterdagochtend dat ik er was vol. De jeugd heeft de toekomst, dat was hier wel duidelijk. En kan al beter fietsen dan ikzelf…

Pumptracks Drenthe

Pumptrack Assen

Pumptracks Drenthe

Wellicht een leuke optie voor in de zomer: een pumptrack met een waterbak waar je doorheen moet of overheen kunt springen. In dit geval was na weken hevige regen de bodem verzadigd en gaat de grondwerker de drainage herstellen.

Pumptrack Assen

Niet bang en met een fiets kunnen lezen en schrijven… de jeugd heeft de toekomst!

Praktische informatie pumptack Assen Valkensteijn

Pumptrack Gasselte – Camping Lente van Drenthe

Uitgeroepen tot winnaar ‘Actieve vakanties voor kids in 2020’ moest en zou camping Lente van Drenthe ook een pumptrack krijgen. Met op loopafstand zwemplas het Gasselterveld en alle denkbare overnachtingsmogelijkheden op Lente van Drenthe (camping, glamping en huisjes) aanwezig, is de camping een mooie uitvalsbasis. Vooral als je je kinderen na een dag goed moe wilt hebben als je van buiten houdt en je kinderen een actieve vakantie gunt.

Compacte pumptrack

De pumptrack in Gasselte is compact gebouwd en als halverwege afsnijdt, dan zitten er twee tafel jumps in. Als er een paar mensen op de track rondrijden, leidt dat overigens vrij snel tot aanvaringen, waarvan akte. Zolang iedereen uiterst kalm aan doet, niks aan de hand, maar zodra je een paar fanatiekelingen (myself included) rond hebt rijden, dan zorgen juist die afkortlijntjes voor gevaarlijke situaties.

Pumptrack Gasselte

Waar die jongen met fiets staat, daar kun je rechtdoor een aantal bochten afkorten. Maar dan rij je dus wel dwars door de hoofdlijn.

Pumptrack Gasselte

Geen overbodige luxe op een camping waar blote voeten de norm is: een bord met regels als helm en goed schoeisel verplicht.

Gemoedelijk

In tegenstelling tot de vrij steile bulten op de pumptrack in Assen, is de pumptrack van Gasselte veel gemoedelijker en kun je ook behoorlijk snelheid maken. Op slechts één stuk is het moeilijk je snelheid vast te houden als je de bocht ervoor niet goed inzet. Voor de gemiddelde pumptrackbezoeker van de camping vast geen probleem, die zijn doorgaans jonger dan 12 jaar en trappen nog vrolijk mee. Voor iemand die pumptracks (te) serieus neemt (ik) nog wel een dingetje. Afgezien van dat ene stukje en het risico op ongelukken zodra er van de hoofdlijn afgeweken wordt, vind ik het een leuke track waar ik me blijkbaar prima 2 uur kan bezig houden. Mijn nichtje die voor de gelegenheid mee was, vond de drukte op de pumptrack wat te intimiderend maar vermaakte zich vrij snel in de naastgelegen klimtoestellen en kabelbaan… en bleek ook nog aanleg voor fotografie te hebben.

Pumptrack Gasselte

Praktische informatie pumptack Lente van Drenthe, Gasselte

Pumptrack Series

In deze Pumptrack Series bezoeken we pumptracks in Nederland. In totaal zullen we je verspreidt in vier delen een aantal van de mooiste, leukste en beste pumptracks laten zien.

  • Introductie: Pumptracks: niet trappen, wel pompen – Wat is een pumptrack?
  • Eerste deel: Eindhoven, Eersel en Netersel;
  • Tweede deel: Drenthe – Assen & Gasselte – Lees je nu.
  • Derde deel: Laren (Gelderland) & Indoor Almere
  • Vierde deel: Wielerexperience, Roosendaal

Tekst en foto’s: Coen de Jongh & Tarja Kleine

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments