Pumptrack-series | Wielerexperience Roosendaal

Pumptracks zijn leuk voor jong en oud. Als ervaren mountainbiker kun je er je skills aanscherpen (of erachter komen dat de ruwe versie van jezelf nog niet eens af is). Voor de jeugd is een pumptrack dé manier om spelenderwijs in aanraking te komen met fietsen. Ook in de XC World Cup wedstrijden zien we steeds vaker een stukje pumptrack in het parcours.

De afgelopen jaren schieten de pumptracks ook in Nederland als paddestoelen uit de grond. Tijd voor ons om er eens bij een aantal langs te gaan.

Wielerexperience Roosendaal pumptrack – De grootste ter wereld?!

“De grootste pumptrack ter wereld!” Met die woorden werd de baan op het voormalig Redband sportpark in Roosendaal geopend. Toegegeven, 3.500 m2 is beslist imposant. Maar ongetwijfeld zijn er inmiddels meer pumptracks van dit formaat bijgekomen. Zo is de pumptrack in Eindhoven in totaliteit bijvoorbeeld vergelijkbaar. Toch is en blijft de Wielerexperience pumptrack in Roosendaal een baan die veel biedt. Met een lijn linksom en een lijn rechtsom kun je aan je zwakkere bocht werken, of gewoon kiezen voor de lijn die het prettigst bij jou past. Binnen die lijn linksom/rechtsom, zijn aan beide kanten nog een extra lijn te kiezen die een extra zigzag maakt voordat je weer in de kombocht aan het einde uitkomt.

Wielerexperience Roosendaal pumptrack

Wielerexperience Roosendaal pumptrack

Sociale functie

Dit was weliswaar niet mijn eerste bezoek aan de Wielerexperience in Roosendaal, toch viel me ook deze keer weer op hoe populair de pumptrack is. Ondanks dat er – afgezien van een wielerovaal en een vervallen mountainbikeparcoursje – verder in de omgeving niets te doen is! De pumptrack heeft duidelijk een sociale functie. Jongeren ontmoeten elkaar en werken spelenderwijs met fiets, skateboard of anderszins aan hun skills. Wat dat betreft zou ieder vervallen speeltuintje een pumptrack moeten krijgen, al was het maar om spelen en socializen te stimuleren ten koste van doelloos op je scooter rondhangen en vuurwerk in vuilnisbakken gooien.

Direct naast de pumptrack liggen inmiddels ook een aantal dirtlijnen, voor als je je grenzen nog verder wilt leggen qua airtime. Ik hield het voor deze keer maar bij mijn achterwieltrucje, zodat ik na afloop dit artikel nog met 2 handen kon typen.

Wielerexperience Roosendaal pumptrack

Wielerexperience Roosendaal pumptrack

Wielerexperience Roosendaal pumptrack

Praktische informatie pumptrack Wielerexperience Roosendaal

Pumptrack Series

In deze Pumptrack Series bezoeken we pumptracks in Nederland. In totaal zullen we je verspreidt in vier delen een aantal van de mooiste, leukste en beste pumptracks laten zien.

Tekst: Coen de Jongh
Foto’s: Coen de Jongh & Marian Pekel

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments