CrankBrothers komt met derde generatie dropperpost: De Highline

Mét drie jaar garantie…!

Het Amerikaanse merk CrankBrothers heeft in de loop der jaren een naam opgebouwd met kleurrijke, mooi ontworpen en uitgevoerde componenten die nogal eigenwijs afweken van de lijn die overige fabrikanten insloegen. Behalve gelikte multitools – mogelijk CrankBrothers beste product – en de welbekende EggBeater pedalen behoorde hier ook de Joplin zadelpen toe. In een tijd dat het concept nog volkomen onbekend was onder het grote publiek nam CrankBrothers het ontwerp van de obscure Maverick Speedball over en maakte er één de eerste massaal geproduceerde ‘dropper’ zadelpennen van.

Een decennium later is CrankBrothers toe aan haar derde generatie zadelpen, de Highline.

Uit het persbericht:

“Na jaren van ontwikkeling en testen is deze zadelpen tot stand gekomen, de totale ontwikkelingstijd van de geheel nieuwe zadelpen bedroeg 30 maanden, inclusief veel testwerk in “het veld” onder alle omstandigheden.”

“Het belangrijkste component is een eenvoudig te vervangen hydraulische aluminium cartridge incl. een pre-geladen gasveer, en een Rotary Valve, een meetsysteem die de werking controleert en corrigeert. De cartridge is onderhoudsvrij, de reden hiervoor is dat CrankBrothers gekozen heeft de Highline zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, de zadelpen is eenvoudig te demonteren binnen een paar minuten met behulp van een inbussleutel en een steeksleutel.”

Aldus de importeur. De elephant in the room is uiteraard dat CrankBrothers niet alleen bekend staat om mooie accesoires, maar ook dat de levensduur van een aantal van haar producten in het verleden nogal te wensen over liet. Geen fabrikant op de beurs had meer spareparts om ten toon te stellen dan CrankBrothers, want onder andere de eerste Eggbeater pedalen hadden om de maand een nieuw lagersetje nodig. Om maar niet te spreken van lekke Joplin zadelpennen…

crankbrothers_highline_2

Tijden en inzichten veranderen en CrankBrothers doet hard haar best om zaken goed te maken. De Mallet pedalen – in DH en E(nduro) versies verkrijgbaar – zijn even geliefd bij rijders als dat ze goede reviews krijgen in de bladen. Om heel eerlijk te zijn blijken mijn beide CrankBrothers multitools het na tig jaar vocht en modder het ook nog érg goed te doen.

Zodoende zou het niet gek zijn als de nieuwe Highline pen, CrankBrother’s derde dropper, dan ook een schot in de roos blijkt. Met 580 g (inclusief kabel en hendel op het stuur) is de pen respectabel, maar niet dubieus, licht. Lagering komt van het welbekende Igus en afdichtingen van specialisten Trelleborg. Componenten als deze geven hoop op een product met een fatsoenlijke levensduur. CrankBrothers heeft er zelf ook vertrouwen in en biedt maar liefst drie jaar garantie op de Highline. Ik herhaal: Drie jaar garantie!

De pen zal in één lengtemaat (400 mm met 125 mm ‘drop’) en twee diameters, 30,9 en 31,6 mm, leverbaar zijn tegen een adviesprijs van €350,-

Meer info: info@cosmicsports.com  of www.crankbrothers.com

Posted in Nieuws and tagged , , , , .