Crankbrothers Highline 11: Nieuwe lichtgewicht dropperpost van carbon

Vanaf 425 gram voor 60 mm verstelbereik tot 488 gram voor 170 mm drop

Het gebruik van carbon voor dropper zadelpennen is verre van nieuw. Een aantal fabrikanten heeft al jaren pennen waarbij het vaste deel van de pen – de ‘buitenkant’ – van het geweven materiaal is. Voor de rest – de bewegende schacht en het binnenwerk – maakt natuurlijk niet uit wat voor pen je in de zadelbuis van je frame klemt. “Dat kan vast anders!” moeten ze bij Crankbrothers hebben gedacht, want de nieuwe Highline 11 zadelpen komt met een carbon… schacht.

Crankbrothers Highline 11 carbon dropper zadelpen

Crankbrothers Highline 11: carbon schacht

Die carbon schacht is een opmerkelijke keuze, want in veel aspecten is dit deel van een zadelpen weinig anders dan de binnenpoot van een voorvork. Die heeft een keihard en spekglad oppervlak, om zo soepel mogelijk te bewegen. En dat zo lang mogelijk te blijven doen, zonder last te hebben van krassen of slijtage. Carbon associeer je nou niet bepaald met hardheid en ongevoeligheid voor oppervlakteschade.

Crankbrothers Highline 11 carbon dropper zadelpen

Nee, niet de buitenbuis, maar de binnenbuis (of schacht) is van carbon bij Crankbrothers Highline 11 dropper.

De reden voor het gebruik van koolstofvezel, dat overigens niet alleen beperkt is tot de schacht, ook in de kop gebruikt wordt, is natuurlijk gewichtsbesparing. Crankbrothers claimt namelijk 425 gram voor de kleinste Highline 11, met een verstelbereik van 60 mm en een diameter van 30,9 mm . En een zeker zo strakke 509 gram voor de grootst beschikbare maat: de uitvoering met 31,6 mm diameter en 170 mm drop. Zonder kabel en remote, uiteraard. Maar wel mét titanium boutjes. Is het hiermee de lichtste ‘echte’ dropperpen? Wellicht: de dichtste concurrenten op dit vlak zijn OneUp (+36 g en +10 mm drop) en de Bikeyoke Divine (+51 g, +15 mm drop).

En óók de kop van de zadelpen is van carbon gemaakt. De bouten zijn van titanium.

De kop van de Highline-zadelpen is van grofweg hetzelfde ontwerp als van andere verstelbare Crankbrothers-pennen en is, zoals we zelf al eens hebben ervaren, simpel maar robuust. Een zadel monteren of wisselen is een fluitje van een cent. En als de bouten eenmaal netjes aangedraaid zijn, heb je er geen omkijken naar.

Onderhoudsarm en 4 jaar garantie

Net als bij zijn andere modellen van de Highline gebruikt Crankbrothers binnenin  een Wintek-cartridge voor het ‘veren’. Deze onderhoudsvrije, volledig gesloten cartridge is alomtegenwoordig in dropperland en heeft zich redelijk goed bewezen. Crankbrothers laat echter Wintek de cartridges voor zijn droppers met minder druk produceren. Ze komen dan iets langzamer omhoog dan bij de concurrenten, iets wat ook strookt met onze ervaringen met andere Highline-modellen. Maar daardoor gaan ze wel langer mee, zo claimt Crankbrothers.

Crankbrothers Highline 11 carbon dropper zadelpen

De afdichting komt van techniekgigant Trelleborg. Igus – nog zo’n grote speler in de technische industrie – levert de glijlagering én de kunststof spieën die zorgen dat de schacht van de pen niet verdraait. Met de onderhoudsvrije Wintek-cartridge verlangt de Highline 11 dus alleen af en toe een schoonmaakbeurt en een nieuwe lik vet. Dat kan je gerust onderhoudsarm noemen.

Crankbrothers geeft je, ondanks het lage gewicht van de Highline 11 modellen, dezelfde garanties als op zijn andere verstelbare zadelpennen. Dat betekent 4 jaar op de Wintek-cartridge, 3 jaar op materiaal- en productiedefecten en 1 jaar op de slijtagedelen, zoals afdichtingen, lagering en de spieën. Of de carbon schacht óók tot de slijtagedelen gerekend mag worden, moet nog maar blijken (…).

Bediening

Je bedient de Highline 11 gewoon met een versnellingskabel en Crankbrother levert daar natuurlijk zelf een hendel voor. Die is, in tegenstelling tot menig concurrent, niet met te combineren met Sram-klembanden of Sram Matchmakers. De hendel, die Crankbrothers al enige tijd in zijn assortiment heeft, is verstelbaar rond een kogelgewricht, waardoor je de hendel nagenoeg alle kanten op kunt richten. Daardoor plaats je ‘m voor jou zo ergonomisch mogelijk onder of boven het stuur.

Prijzen en verkrijgbaarheid

Crankbrothers verkoopt de Highline 11 carbon dropper als een zadelpen voor iedereen, van gravelaar tot endurorijder. Je kan namelijk kiezen uit modellen met 60, 90, 100, 125, 150 of 170 mm drop. Verder zijn er twee diameters: 30,9 en 31,6 mm. De adviesprijs bedraagt €399,- en de droppers zijn per direct leverbaar.

Meer info: www.crankbrothers.com
Distributie: cosmicsports.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments