Nieuwe mountainbike route(s) op landgoed Den Treek

… en waarschijnlijk nóg een vignet…

Hoe snel je aan iets gewend raakt, bleek maar weer eens toen we bericht kregen dat er mountainbikeroutes op landgoed Den Treek-Henschoten gaan komen. Twee jaar geleden moest ik nog janken om het afscheid van het ouderwetse boscrossen en nu denk ik bijna nooit meer aan die tijd. Inmiddels heb ik met volle overgave geaccepteerd dat vrij rijden door het bos op veel plekken gewoonweg niet meer mag of kan. Op veel van die plekken zijn er gelukkig wel prachtige mountainbikeroutes voor terug gekomen. En ja, voor het gebruik van mijn favoriete trails op de Utrechtse Heuvelrug moet ik tegenwoordig betalen. Niet erg, ik ben eraan gewend.

Bron foto: www.dentreekhenschoten.nl 

Twee jaar geleden was er ook al commotie rondom het mountainbiken op landgoed Den Treek-Henschoten, ten westen van Leusden, tussen Amersfoort en Maarn. Het gebied werd door veel lokale bikers gebruikt als speeltuin en als aanrijroute voor onder meer de mountainbikeroute in Zeist. Tot dan toe kon je nog redelijk naar hartelust vrij rijden. Op wegen en fietspaden was je welkom met je mountainbike, maar daar van afwijken was verboden. Toch gedoogde het vennootschap dat het familielandgoed beheert dit tot dan toe. Vanaf december 2016 werd het (al geldende) verbod om af te wijken van wegen en fietspaden wél gehandhaafd; het kon je een boete opleveren van 90 euro.

Ondanks het verbod én de handhaving, bleken veel bikers toch af te wijken van de toegestane fietspaden, zo maken we op uit de opmerking van rentmeester Wilbert Nijlant in het AD. Dat leidt wederom tot allerlei klachten tussen de gebruikersgroepen. En dus wellen mijn tranen weer op.

Blijkbaar is er een groep bikers die hardleers, maar tegelijkertijd té groot is om niets mee (of vóór) te doen. Om het landgoed te beschermen en de toenemende drukte van gebruikers beter te managen, is nu toch besloten om de mountainbikers in Den Treek-Henschoten een eigen plek te geven en dus niet te weren. Er komen specifieke mountainbikeroutes; er wordt zelfs gesproken over een netwerk van in totaal circa 80 kilometer aan mountainbikepaden! Hoe mooi is dát?

Hoewel het krantenartikel in het Algemeen Dagblad suggereert dat het een uitbreiding wordt op de routes van de Utrechtse Heuvelrug, is dit niet helemaal waar. De routes op Den Treek-Henschoten zullen in elk geval geen deel uitmaken van het routenetwerk van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, simpelweg omdat daar andere mensen ‘achter’ zitten. Niettemin betekent het praktisch dat je meer legale speelruimte gaat krijgen.

Eind 2019 rijdbaar… met eigen vignet

Eind 2019 moeten de eerste trails klaar zijn voor gebruik. Die zul je dan alleen mogen rijden met een specifiek vignet. Ho, wacht! Vignet? Euhm…. Ah, die heb je natuurlijk al. Die van de Utrechtse Heuvelrug en van Natuurmonumenten. Maar zoals het er nu naar uitziet, zul je echter nóg een derde moeten aanschaffen als je in Den Treek-Henschoten wilt rijden. Om de kosten van aanleg en onderhoud van de nieuwe routes te dekken, wil het vennootschap namelijk óók een eigen vignet invoeren. Over de kosten van dit nieuwe vignet zijn nog geen uitspraken gedaan.

Zodra wij meer informatie hebben, zullen we daar over berichten.

Tot slot

Mountainbiken zit nog steeds in de lift in Nederland. Hierdoor wordt het in sommige bossen en natuurgebieden ook steeds drukker. Regulering is dus steeds vaker bittere noodzaak. Dat betekent voor ons mountainbikers helaas steeds vaker dat echt vrij rijden niet meer mogelijk is.

Iedereen die ooit de Kozakkenputtocht vanuit Leusden heeft gereden weet hoe mooi Landgoed Den Treek-Henschoten is. Het gebied heeft veel te bieden en hopelijk gaan we die diversiteit ook in de routes terugzien. Of de nieuwe routes een succes zullen worden, hangt echter in onze optiek niet eens zo zeer af van de aard van die routes. We verwachten dat nóg eens een vignet voor velen misschien een groter struikelpunt zal zijn. Het zal in elk geval de roep om meer uniformiteit en/of overkoepeling versterken. Een lastig thema, waar helaas nog steeds geen antwoord op gevonden is – en misschien wel nooit kán of zál komen. Het lijkt dus onoverkomelijk dat wanneer je in Den Treek-Henschoten wilt rijden, je een derde vignet zult móeten kopen. Jammer? Hmm; zet het even in het juiste perspectief: we geven vele malen meer uit aan ons materiaal. Tegelijkertijd: liever een aantrekkelijke route dan helemaal geweerd worden… toch?

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Posted in Nieuws, Spots and tagged , , , , , , , , , , , .
 • Das mooi, maar er wordt in het artikel melding gemaakt dat het landgoed henschoten/den treek te ver van de MTB -routes van de Utrechtse heuvelrug af liggen maar dat is niet waar want landgoed henschoten/den treek ligt hooguit 2 km (en ik denk zelfs nog op bepaalde punten nog minder) van de MTB-route Austerlitz/Zeist

  • Jeroen

   Correct; aangepast!

 • Jur

  2, 3 of 4 vignetten? Wat mij betreft prima omdat ik er trails voor terug krijg. Ouderwets boscrossen mis ook ik niet. Wel merk ik gewenning, of is het verwenning, bij mij zelf. Neerlands mooiste mtb route (https://www.velozine.nl/2018/10/02/mtb-trail-awards-2018/) is nu mijn maatstaf..Tja dan is de rest al snel minder. Zo gek was dat boscrossen dus nog niet ;-)

  • Sebastian Grandjean Perrenod C

   Geen problemen om een vignett aan te schaffen maar het wordt wel een beetje druk op mijn helm. Zou we ook niet hier iets van een appje of plastic pasje bv die van de NTFU ofzo.

 • Sebastian Grandjean Perrenod C

  In het artikel staat het volgende:
  “Vanaf december 2016 werd het (al geldende) verbod om af te wijken van wegen en fietspaden wél gehandhaafd; het kon je een boete opleveren van 90 euro.”

  Nooit geweten… Maar hoe zit dit precies. MTB alleen op officiele feistpaden of gelden de verschillende kruip-door-sluip door (wandel) paden hier ook onder. Er zijn bijzonder veel tracks namelijk. Begrijp er niets van dat dit illegaal fietsen zou zijn.