Nieuwe mountainbikeroute op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Aan de oostzijde van de A2 ter hoogte van Beesd ligt Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Een landgoed in privébezit van circa 900 hectare met akkers, weiden, grienden, bossen, lanen en… binnenkort een mountainbikeroute van zo’n 20 kilometer. De nieuwe mtb-route is een initiatief van van het landgoed in samenwerking met de gemeente West Betuwe. Op woensdag 12 juli gaven beiden het startsein voor de ontwikkeling van de route die dit jaar nog klaar moet zijn.

Gemeente West Betuwe profileert zich als een gemeente die sport en beweging van harte toejuicht. Maar bij juichen alleen blijft het niet; de gemeente investeert volop in routes, bestaande én nieuwe sportfaciliteiten. “We hebben klompenpaden, wandel- en fietsroutes, peddelroutes en veel meer. Als het lukt, combineren we die met natuur en cultuurhistorische bezienswaardigheden die passen bij ons gebied. Dat geldt ook voor deze mountainbikeroute”, aldus wethouder Van Stappershoef in het bericht op de website van de gemeente.

MTB Route Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt – 20 kilometer mountainbikeroute bij Beesd, West-Betuwe

Frits van Verschuer van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt (links) en wethouder Rutger van Stappershoef (rechts) van de gemeente West-Betuwe voor het overzichtsbord bij de aftrap van de aanleg van de mountainbikeroute woensdag 12 juli jongstleden. Bron: facebook.com/westbetuwe

Mountainbikeroute geheel binnen de grenzen van Mariënwaerdt

Met de aanleg van een mtb-route op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt komen natuur en cultuurhistorische bezienswaardigheden ook bij elkaar. En in dat opzicht is de nieuwe mountainbikeroute misschien wel uniek in Nederland. De mountainbikeroute ligt namelijk geheel binnen de grenzen van het landgoed nabij Beesd en doet alle uithoeken van het diverse gebied aan. De geschiedenis van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt gaat terug tot 1129 met de stichting van een Norbertijner abdij, gevestigd aan ’t Klooster, waar nu Huis Mariënwaerdt staat. Sinds 1734 is het in de handen van A.O.R.F. Graaf van Bylandt; de voorvader van de familie Van Verschuer die vandaag de dag nog altijd eigenaar is. Het gebied omvat naast Huis Mariënwaerdt een divers landschap genesteld tussen diverse waterpartijen waaronder de rivier de Linge. Er zijn akkers, weiden, grienden, bossen, lanen, een tuin en diverse gebouwen die de status van rijksmonument hebben.

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, net ten oosten van Beesd, omvat circa 900 hectare, waarbij de nieuwe mountainbikeroute geheel binnen het gebied (rode markering) aangelegd wordt.

20 kilometer mountainbikeroute, aangelegd met respect voor natuur

De mountainbikeroute op het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt start en eindigt bij restaurant De Stapelbakker. De 20 kilometer lange mtb-route bestaat in feite uit een noord- en zuidlus. Via deze lussen mountainbike je langs populierenbossen, broekbossen, landgoedbossen, agrarische gronden, dijken, eendenkooien, sloten en kanalen. In hoeverre de route ook technische uitdagingen heeft, is nog niet bekend.

De route is ontwikkeld in samenwerking met Track & Trails. De aanleg is in handen van Velosolutions, de partij die momenteel onder meer ook betrokken is bij de aanleg van de mountainbikeroute Bentwoudt. In samenspraak met het landgoed en de gemeente wordt bewust gewerkt om fiets- en wandelroutes van elkaar te scheiden. In een gebied waar ook veel wandelaars komen is dit beslist een must. Het ontwerp van de mtb-route is tot stand gekomen na een grondig onderzoek en extra flora- en faunatoetsen. Zodoende kunnen mountainbikers van de natuur in het landgoed genieten “… zonder natuur en landschap te verstoren”, aldus Bernard baron Van Verschuer, van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Details van de route worden nog uitgewerkt en de vergunningsvraag is nog niet helemaal rond, maar het streven is dat de nieuwe mountainbikeroute bij Beesd nog in 2023 klaar is.

Bron: westbetuwe.nl

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes en getagd met , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments