13 – 14 april: XCO World Cup Mairiporã – TV- en livestream-overzicht

Start van het MTB Wereldbekerseizoen 2024 met Short Track & Crosscountry

Komend weekend, op zaterdag 13 en zondag 14 april, worden de eerste wereldbeker mountainbike shorttrack- en crosscountrywedstrijden van 2024 verreden in het Braziliaanse Mairiporā. Deze eerste ronde markeert meteen een iets gewijzigde opzet. De shorttrack is namelijk van vrijdag naar zaterdag verplaatst. Er zijn livestreams en televisie-uitzendingen voorzien. Maar omdat er een tijdsverschil is met Brazilië, zijn de tijden wat anders dan je van de Europese wereldbekers gewend bent. We geven je een overzicht van alle livestream en tv-uitzendingen van de UCI World Cup in Mairiporā.

UCI World Cup 2024 Mairiporā – Brazilië – Wereldbeker mountainbike crosscountry en shorttrack

13 – 14 april: World Cup Mountain Bike short track en crosscountry in Mairiporã, Brazilië

Terwijl hier de blaadjes langzaam aan de bomen verschijnen, vindt de eerste wereldbeker mountainbike van 2024 plaats in de herfst. Want de eerste ronde van de Mountain Bike World Cup 2024 wordt namelijk verreden op het zuidelijk halfrond in Mairiporã, iets ten noorden van het Braziliaanse São Paulo. In het grote Zuid-Amerikaanse land is mountainbiken enorm populair en sinds 2022 een vaste waarde op de kalender van de wereldbeker mountainbike.

2024 wordt een druk jaar. Niet alleen is de wereldbeker rijkelijk gevuld met evenementen over de hele aardbol, maar eind juli zijn er de óók de Olympische Spelen in Parijs. De eerste paar crosscountrywereldbekerwedstrijden van 2024 worden dan ook door talloze bikers aangevat om zich alsnog te kwalificeren voor deelname aan de Spelen.

Gewijzigde opzet: short track op zaterdag

Het 2024-wereldbekerseizoen markeert een aantal vernieuwingen. Warner Bros – Discovery (WBD) die sinds vorig jaar de organisatie én de uitzendingen verzorgt, heeft voor de komende drie seizoenen in Whoop een nieuwe titelsponsor gevonden. Whoop was vorig jaar al betrokken als partner, waarbij het bedrijf z’n draagbare, digitale techniek inzette om live biometrische data van (enkele) deelnemers te delen. WBD kondigde een volledig nieuwe kijkbeleving aan met de overname van de volledige wereldbeker in de breedste zin. Tot dusver is daar ons inziens nog maar weinig van terecht gekomen. Maar met Whoop als titelsponsor zou je verwachten dat er meer mogelijk gaat zijn. Alleen niet elke biker draagt een Whoop-apparaat, dus buiten dat we meer bekend raken met de merknaam, verwachten we vooralsnog geen totaal andere kijkervaring…

Een andere zéker zichtbare wijziging gaat de gewijzigde planning zijn. Sinds de short track (XCC) een vaste waarde is voorafgaande aan de crosscountrywedstrijd (XCO) op zondag, wordt die sprintwedstrijd op vrijdag(avond) afgehaspeld. Bewust, want zo is er nog een rustperiode voorafgaande aan het grote nummer op zondag. Maar die gedachte wordt nu overboord gezet. Want bij deze eerste world cup mountainbike in Mairiporā wordt de short track op zaterdag verreden. En dat zal vaker zo zijn bij de wereldbeker in 2024. De reden? Op vrijdag(avond) is er rondom het parcours vaak een pak minder publiek te vinden. Door de XCC nu op zaterdag in te plannen, hoopt men dat het drukker is en dat daarmee een bezoek aan een wereldbekerweekend in de breedte interessanter wordt voor het publiek.

Parcours-preview

De eerste ronde van de wereldbeker wordt verreden in het Arena iMTB Bike Park. Het is een volledig aangelegd parcours met volop hoogteverschil en wat technische uitdagingen.

Overzicht livestreams én TV-uitzendingen Wereldbeker Mountainbike Mairiporā

Sinds 2023 is het volgen van de wereldbeker mountainbike een stukje minder gemakkelijk geworden. Althans, een betaalmuur werpt toch een drempel op. En als je alles live én zonder onderbreking wilt bekijken, dan ontkom je in Nederland niet aan een abonnement van Eurosport of Discovery+. Belgische kijkers kunnen terecht bij de Eurosport-kanalen. Eurosport zendt in Nederland ook een selectie van de wedstrijden en omkadering uit via z’n publiek beschikbare televisiekanaal*. Hieronder vind je een volledig overzicht van alle uitzendingen van deze UCI Mountain Bike World Cup 2024 in Mairiporā.

* Beschikbaarheid van het publiek toegankelijke televisiekanaal van Eurosport hangt af van je tv/internet-provider.

Uitzendschema

Vrijdag 12 april 2024

Eurosport (TV**)
15:45 uur – Mountainbike Wereldbeker Crosscountry Olympic Season Review

Zaterdag 13 april 2024

Eurosport, Discovery+ (livestream)
16:30 uur – Short Track World Cup (XCC) – Elite Dames
17:30 uur – Short Track World Cup (XCC) – Elite Heren
19:25 uur – Crosscountry Olympic World Cup (XCO) – U23 Heren

Eurosport (TV**)
16:45 uur – Short Track World Cup (XCC) – Elite Dames
17:30 uur – Short Track World Cup (XCC) – Elite Heren
22:00 uur – Short Track World Cup (XCC) – Elite Heren (Herhaling)

Zondag 14 april 2024

Eurosport, Discovery+ (livestream)
14:55 uur – Crosscountry Olympic World Cup (XCO) – U23 Dames
16:45 uur – Crosscountry Olympic World Cup (XCO) – Elite Dames
19:00 uur – Crosscountry Olympic World Cup (XCO) – Elite Heren

Eurosport (TV)
03:00 uur – Short Track World Cup (XCC) – Elite Dames (Herhaling)
03:30 uur – Short Track World Cup (XCC) – Elite Heren (Herhaling)
06:00 uur – Short Track World Cup (XCC) – Elite Dames (Herhaling)
06:30 uur – Short Track World Cup (XCC) – Elite Heren (Herhaling)

17:15 uur – Crosscountry Olympic World Cup (XCO) – Elite Dames
19:15 uur – Crosscountry Olympic World Cup (XCO) – Elite Heren

** Alleen in Nederland

UCI Mountainbike wereldbeker kalender 2024 – World Cup MTB

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments