Bike MOTION 2019 – NL Crit Series: fixed gear criteriums

Geen remmen, geen versnellingen, wél koers

…en hier dan écht de laatste video van Bike MOTION 2019: een special zelfs.

Niet bepaald dikkebandenwerk, dat fixed crit racing. Toch is er een goede reden om het onder de aandacht te brengen: het is namelijk spectaculair! Als je zelf wel eens een criterium hebt gereden of gezien, dan weet je hoe zwaar dat is en/of hoe hard het gaat. Maar stel je eens voor om datzelfde op een doortrapper te doen: Zonder remmen, zonder versnellingen. En tóch volle bak koers.

Jan Willem Blok, race director van NL Crit legt uit. Daarna mag Lars een rondje proberen.

Opmerking: op de fiets lijkt het erop dat Lars degene is die aan Göran uitlegt hoe het werkt. Dat is echter niet zo: omdat hij de kraagmicrofoon draagt, herhaalt hij alles wat Göran hem vertelt.

Klinkt goed, niet?

Kom rijden

NL Crit Series bestaat sinds 2015, en dat het fixed crit racing in de lift zit, blijkt wel uit de genoemde cijfers. Er komen ook veel jongeren op af. Dit jaar zijn er vijf wedstrijden, en een eindklassement. Elke wedstrijd kent één herenklasse, met altijd drie losse kwalificatieheats. Daarna is er een finale met de beste zestien rijders uit elke heat. De dames rijden -tot het moment dat die net zo druk worden als de herenraces- één race.

Heb je wat minder koerservaring, dan zijn er ook vier oefenraces die niet meetellen voor het klassement. Hier kun je kiezen uit twee klasses: De snellere A of de tragere B. Voor iederéén een laagdrempelige mogelijkheid om het eens te proberen, dus.

Kom kijken

Fixed crit racing is een mooie kijkerssport. Spektakel gegarandeerd. Wil je eens kijken, check dan de kalender. Vaak staan de NL crits in het voorprogramma van een groter evenement, zoals het Tourcriterium Draai van de Kaai. Waarbij ik je bij dit specifieke voorbeeld overigens aanraad om na de fixed race gewoon naar huis te gaan. De Tourcriteriums zélf zijn immers suffe toneelstukjes met een vooraf bepaalde uitslag: met sport hebben ze niks te maken.

Meer informatie, inschrijven

Kalender
Inschrijven

Het inschrijvingsgeld voor losse wedstrijden bedraagt €8 tot € 17
Inschrijven voor alle klassementswedstrijden inééns -dus niet de oefenwedstrijden- kost € 55 voor dames, € 85 voor heren.

Met dit off-offroad uitstapje zijn we aan het einde gekomen van onze reportages over de Bike MOTION 2019. Tot volgend jaar!

Voor de camera: Lars Vogelenzang
Achter de camera: Dennis Jöris
Foto: NL Crit Series

Geplaatst in Nieuws, Specials en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments