Binnenkort in Sauerland: 600 km routes ‘nieuwe stijl’!

Waar ons vlakke Nederland een steeds dichter netwerk krijgt van mountainbikeroutes, moet menig buitenlander het zonder stellen. Natuurlijk kennen onze Ooster- en Zuiderburen de welbekende ATB-routes. Dit zijn meestal paden van minimaal 2 meter breed en ze kennen zelden technische uitdaging. Opkomende MTB-(vakantie)landen zoals Slovenië en Wales zijn net als wij een aantal jaar geleden een andere weg ingeslagen.

Mountainbiken als vrijetijdsbesteding én impuls voor de lokale economie is wel doorgedrongen tot in Sauerland, Duitsland. De gemiddelde Nederlander kent dit gebied vooral van een weekendje snowboarden of skiën; de mountainbiker is inmiddels vertrouwd met de bikeparks in Winterberg en Willingen. Inmiddels ligt daar een gratis toegankelijk trailpark naast.

Blijkbaar bevalt dat, want… nu wordt Sauerland één van de eerste regio’s in Duitsland die een netwerk van aanééngesloten mountainbikeroutes ‘nieuwe stijl’ gaat krijgen. Voor Duitsland is dit bijzonder: in veel deelstaten geldt immers die vervloekte regel dat er alleen gemountainbiked mag worden op paden van minimaal 2 meter breed. Met dit project zet de regio Sauerland zich in een klap op de kaart.

600 kilometer singletrack

Niet minder dan 600 km aan trails is de wens van de ontwerpers. Waarvan maar liefst 80% singletrack! Met de aanleg van een dergelijk groot netwerk aan routes is 14 miljoen euro gemoeid. De voorbereidingen zijn reeds gestart, de prognose nu is dat de eerste schop medio 2020 de grond in gaat.

Het bekende plaatje tijdens het mountainbiken buiten een bikepark in Duitsland: brede paden. Vanaf 2020 zullen er smalle alternatieven zijn… Bron foto: www.trailpark-winterberg.de

Betekent dit dat alle hordes geslecht zijn?

Zeker niet, er wordt nu gezocht naar voldoende gemeentes die willen aansluiten en… meebetalen. De vooruitzichten daarop zijn goed: de eersten hebben zich al aangemeld. Om alles in goede banen te leiden wordt in de regio Waldeck-Frankenberg een vereniging opgericht om dit te realiseren.

Een volgende stap is het overleg met autoriteiten op het gebied van natuurbehoud en bosbouw, gebruikers van de grond, jagers en eigenaren. Daarnaast zoeken ze nog ervaren trailbouwers. Dat klinkt als een leuke uitdaging voor Nederlandse bouwers met “Nederlandse handelsgeest”.

In het naburige Brilon ligt al een trailnetwerk dat als voorbeeld kan dienen en straks mogelijk dus deel uit maakt van één groot netwerk door geheel Sauerland. Bron foto: www.trailgroundbrilon.de

De lat euh… de trail ligt hoog

Het mountainbiketoerisme zit in Regio Sauerland al jaren in de lift, letterlijk en figuurlijk. Winterberg is een begrip. Bikefestival Willingen is 20 jaren succesvol. Bikepark Willingen breidt komend seizoen uit met een nieuwe stoeltjeslift, en twee nieuwe routes ontworpen door Diddie Schneider. Da’s echter allemaal ‘Gravity’. Als Sauerland haar nu gepresenteerde ambities op het gebied van “zelf-trappen-trails” net zo serieus waarmaakt, wordt het toonaangevend op het gebied van routegroottes, structuur, kwaliteit en service van het netwerk. Het zal nog druk worden op de B480…

Bronnen: www.mtbzone-bikepark.com & www.bike-magazin.de

Tekst: Jurriaan Vis

Geplaatst in Nieuws, Routes en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments