De Parcoursbouwer: kwalitatieve gravelroutes via gps

Vandaag zijn we een routeplatform rijker: De Parcoursbouwer. Deze website belooft hoogwaardige en steeds up-to-date fietsroutes door de gehele Benelux. Voor de gravelbike, mountainbike en later ook wegfiets.

Het platform zegt kwaliteit boven kwantiteit te stellen. En dat is een welkom alternatief op de bestaande route-apps en -aanbieders.

De Parcoursbouwer – Nick Schuermans

Nick Schuermans: de Parcoursbouwer

De man achter dit nieuwe platform is Nick Schuermans uit België. Al jaren ‘bouwt’ hij parcoursen voor zichzelf en vrienden. Ook tekende hij talloze parcoursen voor fietsevenementen en hij is er dan ook uiterst bedreven in. Dat gaat verder dan simpelweg een route uittekenen op de laptop. Nick verkent de routes uitgebreid en past ze zo nodig aan. Daarbij vermijdt hij hindernissen en ook private grondgebieden. Enkel wanneer er expliciete toestemming is verkregen, kan zo’n gebied mogelijk opgenomen worden in een route.

Routes bouwen op deze manier kost veel tijd. Vooralsnog wordt er dan nu ook gestart met drie routes in België; de Hoge Venen, Hageland en de Voorkempen. Om de paar weken zullen er routes bijkomen. Dat zijn wegritten of ritten over gravelwegen of in het bos, verspreid door de hele Benelux. Daarbij staat de website er voor in dat de routes up-to-date blijven, zodat deelnemers onderweg niet voor verrassingen komen te staan.

Altijd up-to-date gps-file tegen betaling – Waardebon in retour

De routes zijn alleen via een gps-apparaat te rijden. Tegen een betaling van – momenteel – € 10 kun je het gpx-bestand downloaden. Dat bestand is dus altijd up-to-date. Daarnaast ontvang je een startgids met allerlei nuttige informatie. Van een startadres en parkeergelegenheden tot hindernissen en interessante plekken voor een tussenstop. Naast de praktische route informatie krijg je óók een waardebon van 6D Sports Nutrion ter waarde van € 10.

Heb je een route aangeschaft, dan krijg je automatisch een melding wanneer de route in de toekomst geüpdate is. Je betaalt dus eenmalig een bedrag en bent daarmee dus altijd verzekert van een up-to-date route.

Route Hageland

Betalen voor een route?

Waarom betalen voor een route? Immers, als je eens wat anders wil dan het rondje rond de kerk zijn er diverse mogelijkheden om nieuwe routes te verkennen. Zo kun je uiteraard zelf aan de slag met het tekenen van routes in Garmin’s Basecamp. Maar hoe weet je of het tracé dat je maakt überhaupt fietsbaar is? Strava’s routeplanner laat je via de heatmaps zien waar er in elk geval gereden is én hoe vaak. Dat biedt beslist méér zekerheid. Ook apps als Komoot verlagen de drempel nog verder. Daarmee kun je gemakkelijk complete routes die anderen reden kant-en-klaar in je gps-apparaat stoppen en op pad gaan.

Blijven exploreren… door toegangsregels te respecteren

Maar voorgenoemden apps geven je echter geen vrijwaring dat routes nog goed rijdbaar zijn. Ligt die brug er nog? Is dat ene pad nog open of inmiddels dichtgegroeid? En nóg belangrijker: ze geven je ook geen vrijwaring dat elk pad van de route legaal rijdbaar is.

Door onder meer de opmars van het gravellen en het daarmee verbonden exploreren, en de huidige gezondheidssituatie wordt er steeds vaker gereden op plekken waar dat niet mag. Vaak voortkomend uit onachtzaamheid – wie leest er werkelijk het bord bij de ingang van een natuurgebied? In veel gebieden in Nederland is er daarom al een aanzienlijke push-back aan het ontstaan naar bikers in algemene zin. Dus ook al heb je de route dus via een app: je hebt altijd zelf nog een verantwoordelijkheid.

Alleen al om die reden zijn initiatieven waarbij de routebedenker/-bouwer waarborgt dat een route geen gebieden doorkruist waar niet gefietst mag worden erg welkom. Oók dan valt er nog steeds genoeg te exploreren; er zijn talloze gebieden waar we nog gewoon welkom zijn. En door daar meer notie van te hebben, kunnen we met elkaar er ook voor zorgen dat dat zo blijft…

Meer info: www.deparcoursbouwer.cc

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments