Video | Breaking the tape 2022 – Afl. 2: Tomas Slavik’s Revelations

Tomas Slavik over fourcross en waarom de UCI er mee ophield

Vorige week kon je in de trailer én de eerste aflevering van de zesdelige videoserie ‘Breaking the tape’ zien hoe het Ghost Factory Racing Team omging met de stress rondom de potentiële winst in de eindstand van de crosscountry-wereldbeker. Inmiddels is afleverig twee uit met daarin Tomas Slavik. Zijn naam is synoniem met fourcross. Een spectaculaire discipline die ooit enorm populair was, maar desondanks door de UCI uit het wereldbekerprogramma werd geschrapt.
Ghost Factory Racing Team – Breaking the tape 2022

Naast de dames van het crosscountry-wedstrijdteam sponsort Ghost ook de gelauwerde fourcrosser Tomas Slavik. Deze Tsjechische prof-mountainbiker had (én heeft) een flinke invloed op de fourcross-scene. Hij is nog altijd een groot voorvechter van deze spectaculaire discipline. Jaren lang bestonden wereldbekers en wereldkampioenschappen mountainbike niet alleen uit crosscountry- en downhillwedstrijden. Ze omvatte ook de sensatie van de afvalrace met hindernissen, die fourcross heet. Veelal in de avond ná de crosscountry-wedstrijden was het een van de grootste publiekstrekker bij de UCI-evenementen. Toch zag de UCI er geen heil in en schrapte het.

In deze tweede aflevering van Breaking the Tape wordt ingegaan op hoe de UCI bepaalt welke disciplines op het wereldtoneel uitgerold worden. En dus ook waarom uiteindelijk besloten is te stoppen met fourcross. Redenen die – in onze optiek – wat vreemd overkomen als je naar het veldrijden kijkt. Want dat krijgt wél gewoon de volledige ondersteuning van de UCI, terwijl er opvallende parallelen zijn. Ondanks het besluit van de UCI is Slavik’s passie voor deze discipline er niet minder door geworden…

Aflevering 2: “Revelations”

Bron: www.ghost-bikes.com/en/breaking-the-tape

Geplaatst in Specials en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments