Eerste Trailfund NTFU en Bosch gevierd met opening Monkey Trail

Mountainbikeroutes Netersel, Marum en Anloo vernieuwd dankzij financiële steun

Eerder deze zomer maakten de Wielersportbond NTFU bekend dat ze samen met Bosch eBike Systems mountainbikeroutes een extra stimulans willen geven door Trailfunds uit te reiken. Voor de eerste van twee rondes voor 2022 zijn drie Trailfunds uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. Nu amper drie maanden later zijn de werkzaamheden verbonden aan het Trailfund afgerond en de herboren routes geopend. De NTFU en Bosch vierden dit afgelopen vrijdag met de opening van de Monkey Trail op mountainbikeroute Netersel.

Monkey Trail Netersel – NTFU Bosch Trailfund

Trailfund NTFU en Bosch eBike Systems

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems riepen eerder dit jaar het Trailfund in het leven. Een nieuw fonds waarmee vrijwilligersorganisaties een steuntje in de rug kunnen krijgen voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse mountainbikeroutes. En dat komt niet uit de lucht vallen. Want zoals je waarschijnlijk wel weet is het aanleggen van een mountainbikeroute niet eenvoudig. Naast een hoop fysiek werk, gaat dit gepaard met vaak complexe vergunningsaanvragen en soms (steeds vaker..) zelfs juridische procedures.

Vrijwillgersorganisaties die een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden, kunnen via ntfu.nl een aanvraag indienen om mee te dingen naar een financiële ondersteuning vanuit het Trailfund. Van de twee rondes die voor 2022 gepland staan, is de eerste ronde inmiddels geweest, waarbij groepen uit Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) een Trailfund toegekend hebben gekregen.

Opening Monkey Trail Netersel

Amper drie maanden na de toewijzing van de Trailfunds, zijn de werkzaamheden al opgeleverd. En om dat te vieren trokken vertegenwoordigers van de NTFU en Bosch eBike Systems afgelopen vrijdag 16 september naar het Brabantse Netersel.

Op de mountainbikeroute van Netersel legden de vrijwilligers van TWC Het Snelle Wiel met hulp van het Trailfund een rock garden, north shore- en boomwortelsectie aan. De nieuwe ‘Monkey Trail’ is volledig toegespitst op gevorderde mountainbikers, bikeparkfanaten en wedstrijdrijders.

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund 2022 – Monkey Trail Netersel – Jeroen van Eck

Professioneel e-mountainbiker Jeroen van Eck was afgelopen vrijdag was bij de opening aanwezig om de sectie ‘in te rijden’ en tips’n’trics te delen met de aanwezigen.

Monkey Trail Netersel – NTFU Bosch Trailfund

Droge-route-sectie – MTB-route Marum, ATB Marum

De vrijwilligers van de mountainbikeroute in Marum kregen een Trailfund toegewezen voor de aanleg van een nieuwe ‘droge-route-sectie’. In dit deel van de mountainbikeroute, dat langs de snelweg A7 loopt, is het soms té nat om te kunnen biken. De nieuwe sectie loopt langs een bestaand pad en is 1,5 kilometer lang. Dankzij deze nieuwe routesectie is de route het hele jaar door, ongeacht het weer te berijden.

Structureel onderhoud, kuilen opvullen – MTB-route Anloo, FTC ’t Kamrad

FTC ’t Kamrad kreeg als derde partij het Trailfund van de NTFU en Bosch toegewezen om flinke slijtage tegen te gaan. Mountainbikeroute in het Drentse Anloo is erg populair en dat heeft zijn weerslag op de staat van de route. De vrijwilligersgroep van FTC ’t Kamrad heeft de financiële ondersteuning van het Trailfund gebruikt om leemzand aan te schaffen. Dit type zand dicht niet simpelweg de kuilen, maar zorgt er ook voor dat ze structureel dicht(er) blijven. Een duurzame oplossing tegen slijtage dus.

Inschrijving voor tweede ronde voor NTFU Bosch eBike Systems Trailfund nu open

Voor de tweede helft van 2022 wordt er door de NTFU en Bosch eBike Systems óók Trailfunds beschikbaar gesteld. Via ntfu.nl kunnen groepen zich aanmelden wanneer zij een financieel ruggensteuntje kunnen gebruiken om een mountainbikeroute willen aanleggen, verbeteren of onderhouden. Bij de aanvraag moet duidelijk zijn wat men precies wil aanleggen, bouwen of onderhouden. Aanmeldingen dienen ook binnen een realistische termijn haalbaar te zijn, zodat mountainbikers vlot kunnen profiteren van de Trailfund. Om in 2022 mee te dingen naar de tweede ronde Trailfunds, moet de aanvraag zijn ingediend tot en met 15 november 2022.

NTFU mountainbikeroute classificatie

Foto: NTFU – Alexander Fianke

Bron en meer info: ntfu.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments