Ekoï introduceert bril met elektronische E-Lens en Tocsen crash-sensor

Meer veiligheid en automatische hulp bij valpartij

Met het oog op extra veiligheid brengt Ekoï, de Franse fabrikant van kleding, helmen, brillen en schoenen, een nieuwe bril met “de snelst reagerende fotochromatische lens ter wereld”, plús een crash-sensor voor op de helm voor als het onverhoopt tóch nog fout gaat.

E-Lens

Lenzen die reageren op de lichsterkte zijn niet nieuw. Door de toevoeging van een fotochroom materiaal (in de vorm van een coating of verwerkt ín het materiaal van de lens), ontstaat een lens die donkerder kleurt zodra de er meer licht opvalt. Dit proces gaat vanzelf. Ekoï’s nieuwste bril met E-Lens reageert óók op de lichtsterkte, maar is fundamenteel anders. De lens is namelijk gemaakt van met LCD (Liquid Crystal Display) techniek. De lichtdoorlatendheid wordt hierbij door een sensor actief gestuurd.

Volgens Ekoï is de E-Lens zodoende de snelste fotochromatische lens ter wereld. In 0,1 seconde kan de bril de lichtdoorlatendheid aanpassen. Van maximaal zicht voor de donkerste omstandigheden, tot maximale blokkering bij flinke lichtsterkte in de volle zon. Daarmee wordt het rijden tijdens sterk wisselende lichtcondities een stuk veiliger. Ook in de meest lichtdoorlatende stand biedt de lens bescherming tegen schadelijke UV-stralen.

 
Ekoï E-Lens

De in Zwitserland gemaakte lens wordt gevoed door een zonnecel die boven in het montuur is opgenomen. Batterijen opladen of vervangen hoeft dus niet. De Ekoï E-Lens Evo, zoals-ie voluit heet, is verkrijgbaar met een zwart of wit montuur, weegt 37 gram en kost € 252,07.

 

Ekoï-Tocsen crash-sensor voor op je helm

In samenwerking met Tocsen, brengt Ekoï nu ook een sensor op de markt die na een valpartij in samenspraak met een app op je telefoon een noodcontactpersoon kan informeren.

 
Ekoï Tocsen

De Tocsen-sensor deteceert een val op basis van accelerometer. De batterij gaat tot 3 maanden mee. Opladen doe je via een usb-c poort.

Ekoï Tocsen

De Ekoï Gara is een van de helmen van het Franse merk, die compatibel is met de Tocsen-sensor.

Een los aan de helm te bevestigen sensor staat tijdens het biken via bluetooth in verbinding met de Tocsen-app op je telefoon. Zodra de sensor een schok detecteert, informeert de app de gebruiker of alles oké is. Volgt er binnen 30 seconde geen reactie van de gebruiker op het bericht van de app, dan stuurt de app een noodsignaal, inclusief de gps-locatie naar de vooraf ingestelde contactpersoon. Oók andere Tocsen-gebruikers die zich in een straal van 2 kilometer bevinden krijgen de noodoproep. En daarmee gaat Tocsen dus vérder dan bijvoorbeeld ANGi van Specialized. De ANGi-sensor is weliswaar compacter, maar stuurt alleen een bericht naar de vooraf gekozen contactpersoon. De Tocsen-applicatie heeft dus als grootste voordeel dat – indien er dus andere Tocsen-gebruikers in de buurt zijn – je werkelijk sneller geholpen wordt. En in veel gevallen is de snelheid van de hulp cruciaal.

 
Ekoï Tocsen crash-sensor

De Tocsen-sensor hoeft gemiddeld slechts elke 3 maanden te worden opgeladen. Verder is de dienst geheel gratis; je hoeft dus geen abonnement af te sluiten.

De sensor weegt 11 gram, past sowieso op de Ekoï Trail Forest, Gara, AR14 en AR15 helmen. Maar in principe is-ie universeel toepasbaar, zover het formaat dat toelaat. Je koopt hem voor € 80,66.

Bron en meer info: www.ekoi.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments