2022 Giant Anthem Advanced Pro 29: lichter frame, nieuwe vering

Zojuist heeft Giant het doek getrokken van de 2022 Anthem Advanced Pro 29 crosscountry-fullsuspension. Het nieuwe carbon frame is lichter en stijver, maar veruit het grootste nieuws is het veersysteem; Giant stapt af van z’n befaamde Maestro-veersysteem en komt nu met FlexPoint Pro, met 100 mm veerweg. Vooraan groeit de veerweg naar 110 mm en twee van de vier modellen zijn standaard uitgerust met Fox Live Valve.

2022 Giant Anthem Advanced Pro 29

Toch echt volledig vernieuwd

Het voorbije crosscountry-wedstrijdseizoen werd-ie al eens gespot. Giant Factory Off-Road Team-rijders zette de nieuwe Anthem Advanced Pro 29 al in bij wereldbekers, om ze tot het gaatje te testen. Het is je vergeven als het je niet is opgevallen, want in eerste instantie lijkt er weinig veranderd. Maar dat is te kort door de bocht, zo blijkt nu. Want Giant heeft de Anthem Advanced Pro 29 van voor tot achter vernieuwd. Naast een lager gewicht, hogere stijfheid en nieuwe geometrie, is veruit het grootste nieuws dat Giant de Anthem Advanced Pro 29 géén Maestro-vering heeft, maar ‘FlexPoint Pro’.

 
2022 Giant Anthem Advanced Pro 29

‘Hiding in plain sight’, nou ja. Niet echt. Giant deed weinig moeite om de nieuwe Anthem Advanced Pro 29 uit het blikveld van de toeschouwers te houden. Het Giant Factory Off-Road Team reed diverse wereldbeker wedstrijden op de nieuwe telg.

2022 Giant Anthem Advanced Pro 29

2022 Giant Anthem Advanced Pro 29

Toegegeven; het lijnenspel wijkt niet extreem af van de voorganger, dus genoeg toeschouwers hebben het misschien niet eens opgemerkt. Toch is de 2022 Anthem écht compleet nieuw.

FlexPoint Pro vering

De eerste Anthem zag het levenslicht in 2005. En vanaf dag één werd de crosscountry-fully van Giant gekenmerkt door het Maestro-veersysteem. Hierbij wordt de achterbrug middels twee compacte hevels verbonden met het voorframe. Zodoende ontstaat een virtueel scharnierpunt, dat dus ook verplaatst tijdens het inveren. Het idee hierbij is trap- en reminvloed op de vering tot een minimum worden beperkt, terwijl het veersysteem nog steeds soepel aanspreekt.

Giant past dat systeem op al zijn high-end full suspensions toe. Het nadeel is echter dat het constructief nogal wat inhoud. Méér hevels, méér scharnierpunten en simpelweg méér frame. En daarmee dus ook méér gewicht. Nu was de Anthem niet bepaald een zwaargewicht – verre van zelfs – maar racers willen altijd nóg minder. En ook Giant ontkomt er niet aan om een laag gewicht voorop te zetten bij een nieuwe generatie, om daarmee de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

Bovendien is het tegenwoordig dankzij verbeterde achterdempers voor fietsconstructeurs mogelijk om minstens even goede, of zelfs nóg beter gebalanceerde veersystemen te ontwikkelen met minder complexe veersystemen. En dat is precies de reden waarom Giant dat ook doet bij zijn volbloed crosscountry-fully. Na 17 jaar zwaait Maestro dan ook af.

 
2022 Giant Anthem Advanced Pro 29 - FlexPoint Pro

Met de introductie van de 2022 Anthem Advanced Pro 29 zwaait het befaamde Maestro-veersystem af ten faveure een systeem met minder scharnierpunten en minder gewicht; FlexPoint Pro genaamd. Daarmee volgt Giant het voorbeeld van Santa Cruz dat met de onlangs geïntroduceerde nieuwe Blur óók een veersysteem met twee links ‘inruilde’ voor een systeem met minder scharnieren.

Eenvoudiger, lichter

Bij het nieuwe FlexPoint Pro-veersysteem dat Giant voor deze 2022 Anthem Advanced Pro 29 ontwikkeld heeft zit nog maar één (carbon) hevel tussen de staande achtervork en het voorframe. De liggende achtervork is via één lagerpunt direct verbonden met het voorframe. Het is dus een zogeheette ‘single pivot’-systeem geworden. De staande achtervork kan enigszins buigen, zodat er geen lagerpunt bij de achternaaf nodig is. Klinkt (deels) bekend? Klopt; veel merken passen in de kern hetzelfde veerconcept toe bij hun crosscountry-fullies. Vaak met een horizontaal geplaatste demper – al hoeft dat niet per se een ander veerkarakteristiek te geven. Los van de demperpositie is het een relatief eenvoudige manier om een licht frame te creëren, terwijl er – mede dankzij de huidige dempertechnologie – nog volop mogelijkheden zijn om het ontwerp te finetunen naar de inzicht van de ontwikkelaar.

Het resultaat is een frame dat 250 gram lichter is dan zijn voorganger. Bovendien kon Giant door het weglaten van de onderste hevel de achtervork korter maken, aldus het persbericht. Die is nu 435 mm (bij elke framemaat), terwijl die bij de voorganger 438 mm was. Niet echt een significant verschil dus. De overige veranderingen qua framegeometrie hebben in elk geval een groter (merkbaar) effect.

Geometrie

Het mag geen verrassing zijn dat de voorvork bij de 2022 Anthem Advanced Pro 29 onder een flauwere hoek staat dan bij zijn voorganger. Met 67,5º is-ie dus 1,5º flauwer geworden. Bij alle vier de beschikbare framematen is de reach vergroot; bij de small slechts 3 mm, bij de extra large zelfs 24 mm. De wielbasis is uiteraard ook gegroeid, maar om toch voldoende druk op het voorwiel te houden, is de zitbuis steiler gemaakt en staat nu onder een hoek van 75,5º. Tot slot is het vermeldenswaardig dat de stack nauwelijks is veranderd, ondanks de 10 mm extra veerweg en dus 10 mm langere voorvorken.

 
2022 Giant Anthem Advanced Pro geometrie

Framedetails

Alleen (en veel) carbon

‘Advanced’ in de modelbenaming staat bij Giant altijd voor een carbon frame. En in het geval van de 2022 Anthem is er ook maar één smaak, namelijk ‘Advanced Pro’. Dit is de lichtste constructie die Giant aanbiedt bij zijn carbon-modellen. Van een ‘Advanced’-model (dus zonder ‘Pro’; een iets goedkoper en paar honderd gram zwaarder exemplaar) rept Giant geen woord. Bij deze 2022 Anthem Advanced Pro zijn het voorframe, de achterbrug én de hevel volledig van carbon en het geheel is 250 gram lichter dan zijn voorganger. Dat betekent dat een frame in de maat medium, inclusief Fox Float DPS Factory achterdemper (maar ongelakt) 1.735 gram weegt.

Met de afslankkuur wist Giant het frame rondom trapas wel 20% stijver te maken. Ook is de torsiestijfheid met 7% toegenomen ten opzichte van de vorige generatie.

 
2022 Giant Anthem Advanced Pro 29

Door het weglaten van de hevel tussen de liggende achtervork en voorframe is het frame lichter én stijver geworden. Rondom de pressfit-trapaslagerpot vind je nog een montagepositie voor een compacte kettingeleider.

2022 Giant Anthem Advanced Pro 29

Giant werkt sinds een tijdje met een ontwerptaal die ze ‘Tensio Design’ noemen. Het combineert organische vormen met strakke lijnen, zoals we dat ook al zagen bij de XtC Advanced SL 29 hardtail bijvoorbeeld.

Grotere zitbuisdiameter

Het nieuwe Anthem Advanced Pro 29 frame is verder voorzien van details zoals je van Giant gewend bent. Zo zijn alle lagerpunten voorzien van afgedichte cartridge lagers, lopen kabels binnendoor en worden de trapaslagers in het frame geperst.

Beslist het vermelden waard is het gegeven dat de zitbuisdiameter is vergroot. Was die bij de vorige generatie nog 27,2 mm in diameter, voor de 2022 Anthem Advanced Pro 29 is-ie vergroot naar 30,9 mm. Gelukkig, zeggen we daarbij. Want dat maakt de keuze voor een dropper-zadelpen – op een moderne crosscountry-full suspension beslist geen misplaatst onderdeel – een pak gemakkelijker. Maar een keuze hoef je overigens niet te maken; Giant levert alle modellen standaard uit met een dropper zadelpen.

 
2022 Giant Anthem Advanced Pro 29 dropper zadelpen

Bij de 2022 Anthem Advanced Pro 29 heeft Giant de zitbuis vergroot naar 30,9 mm om zodoende beter geschikt te zijn voor dropper zadelpennen. Die zijn namelijk een stuk degelijker te construeren met een grotere diameter en het aanbod is dan ook groter dan in de 27,2 mm afmeting die de vorige generatie van de Anthem had.

Fox Live Valve

Tot slot is het nog vermeldenswaardig dat Giant doorpakt op het Fox Live Valve systeem. De elektronisch gestuurde ingaande demping van voorvork en achterdemper van Fox is al enige tijd op de markt. Het vraagt alleen specifieke montagepunten voor het centrale brein, een sensor en – anders dan het onlangs door RockShox gelanceerde Flight Attendant-systeem – kabels op en dóór het frame. Giant heeft op alle 2022 Anthem Advanced Pro 29-frames deze montagepunten voorzien. En op twee modellen komt het systeem ook standaard meegeleverd. Saillant detail; voor het eerst sinds de introductie zien we het Live Valve systeem ook op Performance Elite-niveau van Fox.

 

Giant voorziet de Anthem Advanced Pro 29 0 en 1 standaard van Fox Live Valve techniek. Bij dit systeem staan een sensor op de voorvork en achterbrug via kabels in contact met een centrale computer. Zodra (grote) trillingen worden geregistreerd, wordt de ingaande demping van voorvork en achterdemper geopent. Via een app zijn de specifieke settings voor het openen en dichtzetten van de dempers te regelen. Fox kwam met dit systeem in 2018 op de markt en vraagt om specifieke montagepunten op het frame en alle Anthem Advanced Pro 29 frames voor 2022 hebben die dan ook.

Aan de binnenzijde van de linker liggende achtervork zijn rondom de remklauw-montagepunten een montagepunt en kabelgeleiding voorzien voor de Fox Live Valve sensor.

2022 Giant Anthem Advanced Pro 29: vier modellen

De 2022 Anthem Advanced Pro 29 is hét paradepaardje van Giant’s crosscountry-programma. Ze leveren echter slechts vier modellen, waarbij de goedkoopste € 4.599 kost. Onder dit prijsniveau zijn geen carbon Anthem’s voorzien. De komst van aluminium-versies van dit nieuwe frame is vooralsnog uitgesloten. Giant Benelux zal echter alle vier Anthem-modellen in de Benelux leveren.

Anthem Advanced Pro 29 0 – € 12.999

Giant 2022 Anthem Advanced Pro 29 0

Advanced carbon voor- en achterframe met 100 mm FlexPoint Pro-vering, Fox Factory Live Valve achterdemper, Fox 34 Float SC Factory Live Valve FIT 4-voorvork met 110 mm veerweg, Sram XX1 Eagle AXS derailleur en  shifter, Sram XX1 Eagle 10-52t cassette, Sram XX1 Eagle ketting, Sram XX1 Eagle-crankset met Quarq vermogensmeter, Shimano XTR M9100-schijfremmen, DT Swiss XRC 1200 carbon wielen, Maxxis Recon Race 29×2.4″-banden, Fox Transfer Factory-dropper, Fi’zi:k Antares R5 zadel met K:ium rails, Giant Contact SLR carbon stuur, Giant Contact SL stuurpen. Kleur: ‘Raw Carbon / Chrome’

Anthem Advanced Pro 29 1 – € 7.649

Giant 2022 Anthem Advanced Pro 29 1

Advanced carbon voor- en achterframe met 100 mm FlexPoint Pro vering, Fox Performance Elite Live Valve achterdemper, Fox 34 Float SC Performance Elite Live Valve FIT 4 voorvork met 110 mm veerweg, Shimano Deore XT derailleur en shifter, Shimano Deore XT 10-51t cassette, KMC X-12 ketting, Shimano Deore XT crankset, Shimano Deore XT M8100 schijfremmen, Giant XCR 1 30 WheelSystem carbon wielen, Maxxis Recon Race 29×2.4″ banden, Giant Contact Switch dropper, Fi’zi:k Antares R5 zadel met K:ium rails, Giant Contact SLR carbon stuur, Giant Contact SL stuurpen. Kleur: ‘Chameleon Saturn / Carbon’

Anthem Advanced Pro 29 2 – € 5.349

Giant 2022 Anthem Advanced Pro 29 2

Advanced carbon voor- en achterframe met 100 mm FlexPoint Pro vering, Fox Float DPS Performance Elite achterdemper, Fox 34 Float SC Performance FIT 4 voorvork met 110 mm veerweg, Shimano Deore XT derailleur en shifter, Shimano SLX 10-51t cassette, KMC X-12 ketting, Shimano SLX crankset, Shimano Deore M6100 schijfremmen, Giant XCR 2 29 WheelSystem aluminium wielen, Maxxis Recon Race 29×2.4″ banden, Giant Contact Switch dropper, Fi’zi:k Antares R7 zadel met S-alloy rails, Giant Contact XC carbon stuur, Giant Contact SL stuurpen. Kleur: ‘Amber Glow / Carbon’

Anthem Advanced Pro 29 3 – € 4.599

Giant 2022 Anthem Advanced Pro 29 3

Advanced carbon voor- en achterframe met 100 mm FlexPoint Pro vering, Fox Float DPS Performance achterdemper, RockShox SID voorvork met 110 mm veerweg, Shimano Deore derailleur en shifter, Shimano Deore 10-51t cassette, KMC X-12 ketting, Praxis Cadet crankset, Shimano Deore MT401 schijfremmen, Giant XCR 2 29 WheelSystem aluminium wielen, Maxxis Recon Race 29×2.4″ banden, Giant Contact Switch dropper, Fi’zi:k Antares R7 zadel met S-alloy rails, Giant Contact XC aluminium stuur, Giant Contact SL stuurpen. Kleur: ‘Black Diamond / Carbon’

Bron en meer info: www.giant-bicycles.com/nl/anthem29

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments