Fiets- & Wandelbeurs 2023: Gravelbikes veroveren ook reisfietswereld

Na een aantal jaren afwezigheid wegens coronasluitingen, is de Fiets- en Wandelbeurs weer terug in de Utrechtse Jaarbeurs. Een compacte beurs met – de naam zegt het al – wandelaars en fietsers als doelgroep. Of meer precies: toer- en vakantiefietsers. Opvallende trend: ook de gravelbike wordt steeds meer in het vakje ‘vakantiefiets’ geschoven. Met als resultaat dat een aantal Nederlandse reisfietsbouwers op de beurs hun visie op de gravelbike lieten zien. We doen een klein rondje.

Fiets en Wandelbeurs

Eén van de blikvangers van de beurs is de nieuwe Vittorio Randonneur. Op de achtergrond een originele Vittorio uit de jaren ’70 van de vorige eeuw, die als inspiratie diende voor deze in Nederland gebouwde stalen fiets.

Reisfietsentrend: gravelbikes met Rohloff-naaf 2023

Als er één type fiets is dat écht van iedereen is, dan is dat wel de gravelbike. Vrijwel alle reisfietsenmakers die op de Fiets- en Wandelbeurs traditioneel hun waren uitstallen, denk aan Idworx, Santos en Avaghon, hebben inmiddels een gravelbike in hun programma. Opvallend daarbij: veel van die fietsen zijn uitgerust met Rohloffnaaf en aandrijfriem. De redenatie daarachter: wat goed is voor een fiets waarmee je zonder problemen de wereld rond kunt fietsen, is zéker ook goed voor een gravelbike. We hebben er een aantal voor je bekeken. En we hebben een beursprimeur: de eerste stalen Randonneur van het herboren Vittorio. En, wellicht een klein beetje de ver-van-je-bed-show, we hebben de nieuwste Koga World Traveller vastgelegd op de gevoelige plaat.

Vittorio is terug

Het beroemde Nederlandse race- en reisfietsenmerk Vittorio, opgericht in 1947, wordt sinds kort voortgezet door Rohloffimporteur Hans van Vugt, framebouwer Michiel Burgerhouten Lars van der Wansem, de man achter het Nederlandse velgenmerk Rad15. De fabricage van de Vittorio-frames vindt niet meer plaats in het Noord-Hollandse Heerhugowaard, maar in het Gelderse Wijchen. Maar ze zijn nog steeds van staal. De showstopper is ongetwijfeld de Vittorio Randonneur die Burgerhout en consorten nog nét op tijd voor de Fiets- en Wandelbeurs wist af te krijgen. Absoluut een plaatje. De Vittorio Randonneur is verkrijgbaar vanaf € 4.495,-. Check vittorio.cc voor meer info.

Even iets meer close-up, omdat-ie zo mooi is: de Vittorio Randonneur.

Fiets en Wandelbeurs

Vittorio is terug. En hoe.

Fiets en Wandelbeurs

Dankzij kantelpatten kan de Vittorio Randonneur ook met Rohloffnaaf gereden worden.

Fiets en Wandelbeurs

Mooi.

Fiets en Wandelbeurs

Ook de aluminium velgen zijn van Nederlandse makelij.

Fiets en Wandelbeurs

Dankzij de flipchip in de carbon voorvork kan de naloop van de fiets aangepast worden.

Avaghon Grave: Rohloff-gravelaar uit 010

Ook het Rotterdamse Avaghon stapt op de graveltrein. Grave heet de gravelbike uit 010 en hij is uiteraard van staal. Anders is het immers geen echte Avaghon. Volgens Avaghon-eigenaar en -ontwerper Marco de Wit vormt de Avaghon Racert de basis van de Grave, maar dan wel met een flink getweakte geometrie. De eerste serie Grave-frames wordt in Nederland gelast, later zal er ook een deel uit Azië komen. Aangezien je bij Avaghon zelf je fiets kunt samenstellen, zijn prijzen lastig te geven, maar de vanafprijs is € 4.195,-. Check avaghon.nl voor meer info.

Fiets en Wandelbeurs

Gravelbike uit 010: Avaghon Grave. Waar is de L gebleven?

Zo hoort het bij staal: een rechte balhoofdbuis.

Fiets en Wandelbeurs

Gravelen met Rohloffnaaf? Bij Avaghon hebben ze daar geen probleem mee.

Geen draaischakelaar meer op het stuur: dankzij de slimme Gebla Rohbox schakelt de Avaghon Grave met de schakelhendels onder de remgrepen.

Fiets en Wandelbeurs

Praktische constructie om de riem door het frame te kunnen voeren.

Fiets en Wandelbeurs

Hét kenmerk van Avaghon: de staande achtervork zit aan de zitbuis én de bovenbuis vastgelast.

Fietsen Wandelbeurs

Mooie lak.

Fiets en Wandelbeurs

Alle Grave’s hebben schijfremmen.

Santos Gravelmaster: aluminium allrounder

In tegenstelling tot de voorgaande twee fietsen is de Santos Gravelmaster niet echt nieuw. Maar daardoor niet minder interessant. De fietsfabrikant uit Nieuw-Vennep bouwt deze fiets rond een aluminium frame met een voorvork uit staal. En uiteraard met Rohloffnaaf en een aandrijfriem van Gates. Rondom vind je overal nokjes, tot aan montagepunten voor (hydraulische) velgremmen toe. Maar uiteraard worden de meeste Gravelmasters met schijfremmen verkocht. Net als bij Avaghon kun je ook bij Santos zo’n beetje alles dat op en aan je fiets zit zelf bepalen. De basisprijs is € 6.270,-. Ga naar santosbikes.com voor meer info.

Fiets en Wandelbeurs

De Gravelmaster: de gravelbike zoals Santos’ Robbert Rutgrink ‘m ziet.

Fiets en Wandelbeurs

Al sinds jaar en dag een Santos-kenmerk: een Rohloffnaaf met aandrijfriem van Gates.

Fiets en Wandelbeurs

Opening in de liggende achtervork om de riem door het frame te kunnen halen.

Fiets en Wandelbeurs

Fraai: Santos’ eigen stuuruitslagbegrenzer.

Er is keuze uit meerdere gravelsturen. Santos monteert het exemplaar dat je het fijnst vindt.

Koga Worldtraveller: nieuwe wereldfiets uit Heerenveen

Geen gravel- of mountainbike, maar desondanks de moeite van het bekijken waard: het Friese Koga laat op de Fiets- en Wandelbeurs z’n nieuwe Worldtraveller zien. Geen staal meer zoals vroeger, maar strak aluminium. Opvallend: het frame is geschikt voor zowel derailleurversnellingen als een Rohloffnaaf. De in de framekleur gespoten achterdrager is als ware het een extra frame aan het hoofdframe geschroefd. Dat ziet er niet alleen fraai uit, maar draagt volgens Koga ook bij aan de sterkte en stijfheid. Dat geldt overigens voor de hele fiets: Koga geeft ‘m vrij voor een belasting (rijder plus bagage) van 180 kilo. De drager zou 45 kg kunnen torsen. Het frame biedt ruimte aan banden tot 70 mm (!). De Worldtraveller is te koop vanaf € 2.749,-. Ga naar koga.com voor meer info.

Mooi geel is niet lelijk: de nieuwe Worldtraveller van Koga.

Ook op de Koga Worldtraveller een Rohloffnaaf met aandrijfriem van Gates.

De achterdrager bestaat uit twee delen. Het dragende, in de framekleur gespoten deel lijkt integraal deel uit te maken van het hoofdframe, maar wordt toch met busverbindingen gemonteerd.

Aluminium voorvork. Hoeveel nokjes wil je hebben?

Oversized balhoofdbuis.

MRS-rail op de onderbuis voor de traploze montage van bijvoorbeeld een bidonhouder.

Idworx Rapid Rohler: mountainbike met gravelgeometrie

Na onze verrassend positieve ervaring met de nieuwe Idworx Rapid Rohler hadden we gehoopt de dropbar-uitvoering van deze bike op de Fiets- en Wandelbeurs te kunnen bekijken. Een mountainbike met krom stuur? Zo gek is dat niet, zeker niet omdat Idworx’ Gerrit Gaastra claimt dat de Rapid Rohler een mountainbike is met een gravelbike-geometrie. Of we niet goed gekeken hebben of dat de fiets op het testparkoers in gebruik was weten we niet, maar we hebben de Rapid Rohler Dropbar helaas niet gezien. De ‘gewone’ Rapid Rohler is er wel en behalve er naar kijken kun je er ook een rondje op rijden als je dat wilt. De vanafprijs van de Rapid Rohler is € 5.198,-. Kijk op idworx-bikes.de/nl voor meer info.

De Idworx Rapid Rohler met dropbar en starre carbon voorvork…

… en met flatbar en verende voorvork zoals wij ‘m getest hebben.

Jongerius Gravl: riem en Rohloff

Ook de fietsenbouwer John Jongerius uit Vleuten had een gravelbike staan met Rohloff en riem. Misschien was daardoor het geld op voor de klinkers op, want Jongerius noemt deze bike Gravl. De Gravl is gebouwd rond een aluminium frame met zogenaamde elevated chainstays. Hierdoor hoeft er geen opening in de achterbrug gemaakt te worden om de riem door te voeren. Dat is minder complex en dus goedkoper (en praktischer). Of het ook mooier is durven we niet te zeggen. In frame en vork passen banden tot 57 mm. De aluminium voorvork met stalen vorkbuis is voorzien van een steekas, de balhoofdbuis is voorzien van een stuuruitslagbegrenzer. Jongerius levert de Gravl in iedere gewenste RAL-kleur. De vanafprijs van de Jongerius Gravl is € 5.199,-. Kijk op jongerius.bike voor meer info.

Jongerius Gravl: aluminium frame met elevated chainstays, Rohloff en riem.

Nog Fiets- en Wandelbeurs op zaterdag 25 en zondag 26 februari

De Fiets- en Wandelbeurs is nog te bezoeken op zaterdag 25 en zondag 26 februari. Een kaartje kost 16,- euro. Dat valt gelukkig mee. Maar niet dat een bezoek aan de beurs daarmee een koopje wordt, want de Jaarbeurs vraagt schaamteloos 28,- euro voor een paar uurtjes parkeren. Meer info vind je op  fietsenwandelbeurs.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments