Test | Overzicht gravelbikes 2023

Gravelbikes van Koga, Rose, Van Nicholas, Stevens, Giant en Conway getest

Van gravelracers tot avonturenmachines die nauwelijks onderdoen voor een crosscountry hardtail; gravelbikes blijven enorm divers. Dat was ook te zien de mix van gravelbikes die we in 2023 konden testen. Van een gravelracer van Koga tot een Giant met een geveerde voorvork. En van aluminium, carbon tot titanium. We geven je een overzicht van de gravelbikes die we in 2023 hebben getest.

In 2023 konden we op pad met gravelbikes van Koga, Rose, Van Nicholas, Stevens, Giant en Conway voor een uitgebreide test. Een breed scala dat nog erg tekenend is voor de breedte van het gravelgenre.

2023: Test gravelbikes

Gravelbikes zijn net als mensen: enorm divers. Jaar op jaar breken gravelbikes de verkooprecords, zelfs in een markt waar de algemene vraag afneemt. De piek na corona is absoluut voorbij en de fietsmarkt verkeert zelfs in een recessie, maar de vraag naar gravelbikes blijft opvallend groot.

Een groot deel van de gravelbikers komt vanaf de racefiets. Maar niet alleen wielrenners vinden hun gram bij de gravelbike, ook mountainbikers zien in de gravelbike een leuk alternatief voor de het fietsen op landwegen buiten aangelegde mountainbikeroutes.

En voor zowel die gravelbiker met een focus op snelheid als de meer avontuurlijk ingestelde gravelbiker is er wat wils. Het genre blijft enorm breed en dat was ook te zien aan de gravelbikes die we in 2023 aan een test onderworpen. Van snelle racers zoals de Koga Colmaro Allroad LTD met z’n unieke hydraulische schakelgroep tot allrounders zoals de Van Nicholas met z’n titanium frame. Of als het wat ruiger mag zijn, heeft Giant de Revolt X Advanced Pro 0. Met z’n carbon frame met ruimte voor enorm brede banden én een geveerde voorvork kun je je afvragen of het niet meer een mountainbike dan gravelbike is. En dat is dan ook precies wat wij eerder dit jaar uitzochten.

We zetten al deze gravelbikes nog eens onder elkaar in dit overzicht van gravelbikes die we in 2023 aan een test onderworpen. Wat is jouw favoriet?


Koga Colmaro Allroad LTD 2023

Koga Colmaro gravelbike 2023 test

“De Koga Colmaro Allroad gaat alweer een tijdje mee en ondertussen is het concept gravelbike flink geëvolueerd. Dat kan je als nadeel zien, maar dat hoeft het niet te zijn. Wie z’n Colmaro Allroad voornamelijk op vaderlandse wegen en paden inzet, geniet namelijk vooral van de voordelen”

Ook bij het Friese Koga zijn ze geïnfecteerd geraakt met het gravelvirus; in de fabriek in Heerenveen worden twee verschillende gravelbikes gemaakt. De één heet Colmaro Allroad, de ander Colmaro Extreme. Frank is met die eerste op pad geweest. En niet met zomaar een uitvoering, maar met de Colmaro Allroad LTD, waarop Koga een hydraulische 1×12-schakelgroep van Rotor monteert. “Hey, wat een gekke dunne kabeltjes? Schakelt deze fiets elektrisch dan?”

De volledige test van de 2023 Koga Colmaro Allroad LTD gravelbike lees je hier.

Terug naar het overzicht

Rose Backroad GRX RX600 1×11 2023

Rose Backroad gravelbike 2023

“Verder niks dan lof voor de Rose Backroad. De zadelpenconstructie van deze gravelbike is geniaal in z’n eenvoud, de hoeveelheid montagepunten is overweldigend, de detaillering getuigt van heel veel verstand van zaken en liefde voor het fietsenmakersvak en de bronskleurige lak oogst louter complimenten.”

De gravelbike van Rose Bikes heet Backroad. Het schijnt een succesnummer te zijn, want het onlinemerk uit het Duitse Bocholt, net over de grens bij Arnhem, heeft maar liefst twintig verschillende uitvoeringen staan, met frames van aluminium of carbon. Henk heeft de afgelopen maanden met zo’n Bocholtse carbon gravelaar gereden, de Backroad GRX RX600 1×11. Of dat is bevallen lees je hieronder.

De volledige test van de 2023 Rose Backroad GRX RX600 1×1 lees je hier.

Terug naar het overzicht

Van Nicholas Rowtag titanium gravelbike

Van Nicholas titanium gravelbike - gravelbike test 2023

“Met de Rowtag heeft Van Nicholas een prachtige titanium gravelbike gebouwd die er tegelijkertijd wat klassiek uitziet maar ook volledig bij de tijd is. De bandenvrijheid, geometrie en stijfheid maken hem namelijk ook geschikt voor ‘het grijze gebied tussen fijn grind en grove stenen’. De fiets is dus klaar voor het lompere gravelwerk. En zoek je het avontuur op een andere manier: ook aan de bikepackers is gedacht, met flink wat nokjes rondom een geometrie die vertrouwen geeft. Er is goed nagedacht over dit frame.”

Eind 2019 introduceerde Van Nicholas, het Nederlandse ‘titanium-only’ merk zijn eerste gravelbike, Rowtag genaamd. Sinds die tijd gebeurde er een hoop in gravelland: gravelbikes worden immers steeds extremer. Hoe verhoudt deze wat meer klassiek ogende fiets zich tot die nieuwste lichting gravelbikes? Lars ging er mee op pad om het te testen. En niet alleen maar even lafjes schuin over de Veluwe, maar ook dwars door de Oostenrijkse Alpen!

De volledige test van de Van Nicholas Rowtag titanium gravelbike lees je hier.

Gravelbike Experience

Terug naar het overzicht

Stevens Camino 2023

Stevens Camino gravelbike 2023

“Als ik de Stevens Camino even geheel op zijn eigen merites beoordeel, dan kom ik tot twee conclusies. De eerste is dat de Camino een voorkeur heeft voor niet al te ruwe ondergronden. En het tweede punt dat ik wil maken is dat Camino een prima prijs-kwaliteitverhouding heeft.”

Het Duitse Stevens Bikes brengt een kleine maar fijne collectie gravelbikes in aluminium en carbon. In deze laatste categorie valt de Camino. Veelfietser Mark probeerde ‘m afgelopen voorjaar op de gravelpaden van het Noord-Italiaanse Termeno: “Fijne allrounder voor tempobeulen, klimtijgers of gewoon relaxte toerders.”

De volledige test van de Stevens Camino gravelbike lees je hier.

Terug naar het overzicht

Giant Revolt X Advanced Pro 0 2023

Giant Revolt X 2023

“Met een paar lichtere en snellere Schwalbe G-One RS’en in 45 millimeter rond de wielen, muteert de Revolt X in een van de meest veelzijdige fietsen die je kunt krijgen. Snel op asfalt, hard zand en gravel, capabel in het terrein.”

“Als de gravelbike de nieuwe hardtail is, laten we het dan gelijk maar goed aanpakken.” Zoiets moeten de technici en productmanagers bij Giant gedacht hebben toen ze de Revolt X Advanced ontwikkelden: een carbon gravelbike met een frame dat specifiek is ontwikkeld voor een verende voorvork. En met banden van 50 millimeter breed, een verende (!) dropperpost en twaalf mountainbikeversnellingen. Denk het kromme stuur weg en de Revolt X lijkt verdacht veel op een mountainbike. Maar rijdt-ie ook als een mountainbike? Of is het toch nog meer een gravelbike? Arjan ging op pad met de Giant Revolt X Advanced Pro 0 om dat uit te vinden.

Lees de volledige test van de Giant Revolt X Advanced Pro 0 2023 hier.

Terug naar het overzicht

Conway GRV 12.0 2023

Conway GRV 12.0 gravelbike 2023

“Je koopt de carbon Conway GRV 12.0 namelijk niet als je relaxed wilt cruisen met je hartslag comfortabel in het groen, maar juist als je keihard wilt beuken en je je lichaam op de proef wilt stellen.”

Het Duitse Conway Bikes brengt een compacte collectie gravelbikes in aluminium en carbon. In deze laatste categorie valt de carbon GRV 12.0. Collega Sebstiaan probeerde ‘m afgelopen voorjaar op de wegen en paden van het Zuid-Tirolse Tramin: “Alleen al voor die vette John Player Special-kleuren zou je ‘m nemen. Maar daarnaast rijdt-ie gewoon heel erg lekker.”

Lees de volledige test van de Conway GRV 12.0 gravelbike hier.

Conway GRV

Terug naar het overzicht

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments