Ghost Bikes weer terug in Nederland dankzij Terpstra en Van Eck

Beetje gek is het wel: meervoudige Nederlands kampioene en en deelneemster aan de Olympische Spelen van Tokio Anne Terpstra is zo ’n beetje hét sportieve uithangbord van Ghost Bikes, maar de bikes waarop ze rijdt zijn niét in Nederland te koop. Daar lijkt met ingang van dit jaar verandering in te komen. Goed nieuws voor Nederlandse xc-piloten, want Ghost Bikes heeft op dat vlak veel moois te bieden.

Ghost Bikes terug in Nederland dankzij Anne Terpstra?

Ghost Bikes weer terug in Nederland

Mountainbikes van het Duitse Ghost Bikes waren jarenlang in Nederland redelijk goed verkrijgbaar. Totdat Ghost iets te nadrukkelijk op de allmountain- en enduro-toer ging. En tegelijkertijd het crosscountry-segment een beetje links liet liggen. Moederbedrijf Accell besloot toen de verkoop van Ghost-mountainbikes in Nederland en België te staken, ten gunste van fietsen van het eveneens bij de Accell Group horende Franse merk Lapierre. Niet zo heel gek. Voor dikke fullies staan Nederlandse kopers niet bepaald in de rij, het geld wordt verdiend met xc-mountainbikes.

Die situatie bleef onveranderd, óók toen het Nederlandse xc-kanon Anne Terpstra werd opgenomen in het Factory Racing Team van Ghost. En óók niet toen Ghost flink wat tandjes bijzette bij het ontwikkelen van competitieve xc-bikes. Met het vizier op de Olympische Spelen van Tokio werd een futuristisch ogende hardtail werd ontwikkeld. Gevolgd door een nieuwe xc-fullsuspension, waarop Terpstra bij de uitgestelde Spelen in 2021 vedienstelijk vijfde werd. Maar die fietsen in Nederland kopen? Niet mogelijk.

Jeroen van Eck op z’n elektrische Ghost.

En ook Jeroen van Eck wordt Ghost-teamrijder

Aan die situatie lijkt een eind gekomen nu ook Europees kampioen cross-country eliminator Jeroen van Eck, tevens succesvol e-mountainbiker, lid is geworden van de Ghost-familie. Het fijne weten we er niet van, maar bij de Accell Group hebben ze blijkbaar ingezien dat het toch wel gek is om twee Nederlandse rijders te sponsoren, zónder dat de bikes waarop ze rijden te koop zijn in hun land. Daarom worden dit jaar bepaalde modellen van Ghost aangeboden bij een aantal geselecteerde dealers. Welke modellen dat zijn en om welke dealers het gaat, is ons op dit moment nog niet bekend. Maar in de basis is het goed nieuws. Immers, op xc-gebied heeft Ghost echt wel een goed verhaal te vertellen. Zowel de Ghost Lector als de Lector FS zijn namelijk spraakmakende en innovatieve xc-bikes.

Ghost Lector SF World Cup Replica

De Ghost Lector SF World Cup Replica is een extravagante hardtail. De geometrie is voor een xc-hardtail absoluut anders dan anders, met in maat M een reach van 477 mm (!), die gecompenseerd wordt door een ultrakort stuurpennetje. De organisch gevormde achterbrug is geheel ontwikkeld om oneffenheden op te vangen, zonder de efficiëntie tekort te doen. Ook innovatief in dit segment is de volledig in de zitbuis geïntegreerde Eightpins-dropperpost. Dit topmodel kost je € 4.999,-, maar je kunt al een Lector SF rijden vanaf € 2.399,-.

Ghost Lector 2022

Ghost Lector FS SF World Cup Replica

Ghosts xc-fully Lector FS SF is minstens zo spraakmakend als z’n evenknie met harde achterkant. Ook hier een niet bepaald doorsnee geo, met in maat M een reach van 489 mm (!), in combinatie met een stuurpen van slechts 50 mm. De achterbrug is met 440 mm juist langer dan gemiddeld. Deze bike moet dus niet alleen razendsnel omhoog kunnen, maar ook bovengemiddeld vlot en vooral stabiel omlaag. Het veersysteem is een virtual pivot point-systeem (VPP). Op het eerste gezicht heeft dat wel wat weg van de vering die tot voorkort ook door concerngenoot Lapierre werd toegepast. Opvallend: in de maten XS en S bedraagt de veerweg aan de voor- én achterkant 100 mm, vanaf maat M is dat 120 mm. Ook op de Lector FS SF vind je de volledig in de zitbuis geïntegreerde Eightpins-dropperpost, met een verstelbereik van dik 200 mm. Dit topmodel maakt je € 7.999,- lichter, de ‘instapper’ in de Lector FS SF-serie kost € 3.699,-.

Bron: ghost-bikes.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Ghostbiker
Ghostbiker
1 jaar geleden

Oud verhaal. Eind 2020 heeft Ghost al besloten terug te komen op de NL markt.

Jeroen
Admin
Jeroen
1 jaar geleden
Reply to  Ghostbiker

Blijkbaar zijn er mondjesmaat een aantal dealers weer mee aan de slag gegaan inderdaad. Ghost heeft dat echter nooit breeduit medegedeeld, tot men ons nu – naar aanleiding van het persbericht over de werving van Jeroen van Eck – via de persafdeling liet weten dat ze inderdaad opnieuw focus hebben voor de Nederlandse klanten. Het dealernetwerk zal dus mogelijk snel(ler) groeien dan het al deed.