In navolging van het NK Gravel: NL Gravel Series met vijf gravelraces

Afgelopen jaar vond rondom Epe het eerste Nederlands Kampioenschap Gravel plaats. Het was een proefballon onder aanvoering van de KNWU. De organisatie achter dat NK pakt nu door met een heuse serie gravelraces en lanceert de NL Gravel Series. Daarbij houden ze het recept van het NK Gravel aan met afgesloten parcoursen van 8 tot 15 kilometer. De serie bestaat uit vijf evenementen, waarbij het afsluitende nummer in Epe eind oktober andermaal het Nederlands Kampioenschap vormt.

NL Gravel Series 2022

Van proefballon naar complete serie

Het NK Gravel in november vorig jaar kreeg volop kritiek. Het compacte rondje was niet ‘des-gravels’ en had meer weg van een criterum. Althans, dat was de consensus van met name toetsenbordridders die niet aan de start verschenen. Dat gravelbiken voor een hoop mensen iets anders inhoudt dan op een afgesloten parcours van een paar kilometer stof doen laten opwaaien, is allang geen nieuws meer. Wat misschien wél nieuws is, is dat het eerste Nederlands Kampioenschap Gravel 2021 een opvolging krijgt in de vorm van een heuse serie wedstrijden specifiek voor de gravelbike. Want voor de organisatie van dat NK alsook de KNWU was deze eerste editie een proefballon en in hun beleving meteen een succes. En gegeven het aantal deelnemers hebben ze daartoe alle redenen: er zijn genoeg gravelbikers die wedstrijden willen rijden.

Wedstrijden én toertochten

De nieuwe NL Gravel Series bestaat in 2022 uit vijf wedstrijden. Daarnaast is er bij elke wedstrijd óók een toertocht voor de avontuurlijke gravelfietser, aldus het persbericht. Alle wedstrijden worden gereden op afgesloten parcoursen, om de veiligheid van deelnemers én passanten te waarborgen. De omlopen bij deze NL Gravel Series zullen tussen de 8 en 15 kilometer lang zijn. De wedstrijdlengte is voor de mannen 120 kilometer en voor de vrouwen 70 kilometer.

De compacte opzet van de parcoursen moet het ook aantrekkelijker maken voor toeschouwers. Bij elke wedstrijd vind je een festivalsfeer met stands van sponsoren en horeca.

Oók deelnemen zonder volledige KNWU-licentie

Wil je eens mee doen aan een wedstrijd uit de NL Gravel Series maar heb je géén KNWU-wedstrijdlicentie? Geen probleem; zowel de organisatie als de KNWU wil de mogelijkheid om te proeven van gravelracen laagdrempelig houden en zet de deur dus ook open voor niet-KNWU-gelicencieerde fietsers.

Rectificatie 6 mei 2022
Anders dan de eerder vermelde kosten van ruim € 64,- zijn de kosten voor een enkele daglicentie aanzienlijk lager. De eerder vermelde bedragen bleken voor een volledig kalenderjaar, zo liet de KNWU ons weten. Voor een enkele dagstartlicentie betaal je € 7,- (dag-lidmaatschap + daglicentie) en daarnaast € 5,- inschrijfgeld van de betreffende wedstrijd. Om dus zonder een volledige wedstrijd-jaarlicentie van de KWNU aan één van de wedstrijd van de NL Gravel Series deel te nemen betaal je € 12,- per wedstrijd. Meer informatie over de dagstartlicentie vind je in het kenniscentrum van de KWNU.

Weinig regels voor materiaal

Net als de UCI bij zijn Gravel World Series, verkiest de KNWU er voor om vooralsnog weinig eisen te stellen aan het materiaal. Immers; wat is een gravelbike nu eenmaal? In principe kun je met elke fiets mee doen aan de NL Gravel Series, zolang-ie maar een ‘racestuur heeft’, aldus het persbericht. Maar ja… wat is eigenlijk een ‘racestuur’?

NL Gravel Series

NL Gravel Series 2022: vijf gravelraces

De kalender van dit eerste seizoen van de NL Gravel Series omvat vijf wedstrijden. Daarbij wordt ook aangehaakt bij reeds bestaande wedstrijden en evenementen. Zo is de eerste gravelrace óp en rond het racecircuit in Zandvoort tijdens de 24 uurs race van Cycling Zandvoort. Begin september krijg je volop hoogtemeters onder je gravelbanden wanneer de NL Gravel Series aanhaakt bij de Gravel Series Limburg in Banholt. Het afsluitende evenement op 22 oktober in Epe zal eveneens – en daarmee voor de tweede keer – het NK Gravel zijn.

Kalender

  • 11 juni – Zandvoort
  • 2 juli – Meerveld
  • 10 september – Banholt
  • 1 oktober – Vorden
  • 22 oktober – NK Epe

Bron en meer informatie: www.nlgravelseries.nl

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Eric
Admin
Eric
12 dagen geleden

Een 40% kortere wedstrijd voor de dames… wat een armoede!