UCI lanceert wereldwijde Gravel Series 2022

Gravelracen op globaal niveau

Dat gravelbiken écht heel wat meer is dan bepakt met tassen het onbekende op te zoeken, is inmiddels wel duidelijk. Gravelbiking is niet alleen populair als avontuurlijk tussenuitje van de dagelijkse sleur, maar ook racers omarmen de racefiets met noppenbanden. Gravel-evenementen zijn ook mateloos populair en wereldwijd zijn er ook steeds meer gravelwedstrijden. Dat de UCI de gravelbike ook omarmde, was al bekend. Voor 2022 lanceert de UCI dan ook een uitgebreide kalender met wedstrijden: de Gravel Series. En je mag vooralsnog meedoen op zowat elk type fiets…

2022 UCI Gravel Series

Zoals we eerder rondom de toch wel flink bediscussieerde eerste editie van het Nederlands Gravel Kampioenschap al aangaven is de combinatie van racen en gravel beslist niet nieuw. Pakweg 15 jaar terug stonden diverse lange-afstandswedstrijden over gravel in Amerika aan de vooravond van de globale opkomst van wat we nu ‘gravelbiking’ noemen.

De Union Cycliste Internationale, ofwel de UCI, zet nu samen met evenementenbureau Golazo een uitgebreide agenda neer met gravelwedstrijden over de hele wereld. Het Belgische Golazo ken je mogelijk direct of indirect al als de partij achter talloze cyclocrosswedstrijden. Er zal zelfs een wereldkampioenschap zijn in het najaar. De exacte locatie daarvan is nog niet medegedeeld, maar zal in elk geval in Europa zijn.

Gravel Series: voor amateurs én prof’s

Beide partijen zetten de Gravel Series bewust heel breed in. Het concept van de serie is gebaseerd op de UCI Gran Fondo World Series voor niet-prof-fietsers, waar deelnemers zich kunnen kwalificeren voor deelname aan het Wereldkampioenschap. In het geval van de UCI Gravel Series zullen telkens de snelste 25% van de mannelijke en vrouwelijk deelnemers uit elke leeftijdscategorie zich automatisch kwalificeren voor deelname aan het WK Gravel. Het grote verschil met de Gran Fondo is echter dat óók profwielrenners en -mountainbikers deel mogen nemen.

De UCI Gravel Series gaan over zoveel mogelijk onverharde wegen…

…waarbij zowel prof’s als amateurs naast elkaar deelnemen.

2022 Trek UCI Gravel Series: 12 gravelraces over de hele wereld

Dit eerste seizoen van de UCI Gravel World Series zal al beginnen op 3 april met een evenement van 85 kilometer in de Filipijnen. Daarna zijn twee wedstrijden in Amerika, twee in Australië, gevolg door enkele wedstrijden in Frankrijk, Polen, Zweden, België, Italië, Nederland en Spanje.

Titelsponsor van de serie is fietsfabrikant Trek. Naast hun toewijding aan het cyclocrossen in met name Amerika, zien ze een grote toekomst in gravelracing. Ze zullen tot en met tenminste 2024 de titelsponsor zijn.

2022 Trek UCI Gravel World Series kalender

3 Apr 2022: UCI Gravel Philippines, Bongabon, Nueva Ecija (PHI)
15 Mei 2022: Seven, Nannup (AUS)
5 Jun 2022: Wish One Gravel Race, Millau (FRA)
18 Jun 2022: Gravel Adventure, Swieradow-Zdroj (POL)
25 Jun 2022: Highlands Gravel Classic, Fayetteville (USA)
6 Aug 2022: Jingle GX Gravel Race, Amana (USA)
20 Aug 2022: Gravel Grit n Grind, Halmstad (SWE)
27 Aug 2022: Houffa Gravel, Houffalize (BEL)
3 Sep 2022: La Monsterrato-Strade Bianche Monferrato, Quattordio (ITA)
4 Sep 2022: Gravelista, Beechworth (AUS)
17 Sep 2022: Gravel One Fifty, Veenhuizen (NED)
18 Sep 2022: Ranxo, Ponts (ESP)

Vooralsnog worden er bewust weinig regels rondom het materiaal opgelegd door de UCI. Deelnemen kan op een gravelbike, mountainbike, cyclocrossfiets of zelfs racefiets. In de toekomst zal dat ongetwijfeld nog wel veranderen.

Opvallend weinig regels

Dé gravelbike bestaat niet; ook dat hebben we al vaker geroepen. Het is tegelijkertijd een zegen als lastigheid. Een zegen omdat je hem zo kunt maken zoals je wilt. Voor wedstrijdorganisaties is dat wat lastiger. Wat wat definieert een gravelbike nu? Je wil het liefst dat iedereen met gelijksoortig materiaal aan de start verschijnt, om de sport zo eerlijk mogelijk te houden. Niettemin kiest de UCI er voorlopig voor weinig regels toe te passen. Zodoende zijn deelnemers toegestaan deel te nemen op een gravelbike, cyclocrosser, mountainbike, wegfiets… zolang-ie maar geen trapondersteuning heeft. In het persbericht geeft men ook aan de ontwikkelingen te blijven evalueren. De UCI zal dus ongetwijfeld tot een pakket van regels gaan komen in de toekomst.

Bron en meer info: www.ucigravelworldseries.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments