Indoor biken mét indoor natuur: Indoor Mountainbike Almere

Een tuinbouwkas met een herbestemming

Er zijn er misschien niet veel, maar ze zijn er zeker: indoor bikeparks. Wood15 in Sittard kennen de meesten wel. Een indoor bikepark dat ook échte natuur naar binnen haalt… die zijn een stuk zeldzamer.

Toch hebben we er in Nederland nu één: in een voormalige tuinbouwkas. Indoor Mountainbike Almere gaat in september na een lange voorbereiding eindelijk officieel open!

Indoor Mountainbike Park Almere

In 2015 kocht de familie Ottenhof een lege tuinbouwkas in Almere-Buitenvaart. Niet met de ambitie er groenten, fruit of bloemen te gaan telen. Nee, ze kochten het bewust met het plan om er een mountainbikepark in te bouwen! Iets met ambitie en #gewoondoen, ofzo… Een tof initiatief dat ze zeer serieus aanpakten.

Helaas kwam er een kink in de kabel: de gemeente gaf de benodigde vergunning niet. Aanvankelijk waren ze wél enthousiast, maar het concept paste niet in het bestemmingsplan voor het agrarische gebied, waar de kas zich bevindt. Dat weerhield de Ottenhof’s er niet van om stug door te gaan. Handen uit de mouwen en bouwen! Doorbouwen omdat ze in de gaten kregen dat velen niet begrepen wát het zou kúnnen worden. En dat heeft gewerkt. De verantwoordelijke ambtenaren werden uitgenodigd en op de fiets gezet. Met als resultaat dat men nu wél een vergunning heeft!

Indoor Mountainbike - Trails naar keuze

Onder het glas zijn nu diverse lijnen aangelegd die onder te verdelen zijn in 3 verschillende niveaus die met elkaar toch zo’n 4 kilometer vormen. Blauw voor de beginners, rood voor iets meer ervaren rijders en zwart voor gevorderden. Na veel testwerk gaan de eigenaren er prat op dat de route zowel geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar en uitdagend en leuk is voor de geoefende bikers.

En hoewel de routes (uiteraard) met de hand (en deels met machines) zijn aangelegd, zijn hiervoor vooral natuurlijke elementen toegepast; zand, grind, stenen en hout. De aankleding is ook bewust groen; want in een tuinkans groeit dat ook écht. De routebouwers streven er ook naar om het aanbod steeds te vernieuwen, om zo aantrekkelijk te blijven zonder dat het saai of eentonig wordt. Zeker in zulke natte tijden als nu, klinkt de combinatie ‘tussen het groen’ én toch droog biken als een erg aantrekkelijk alternatief. Indoor Mountainbike Almere heeft ook een horecavergunning om ook off-bike aan je trekken te komen, of om van je bezoek een familie uitje te maken.

Officiële opening in september

In september gaat Indoor Bike Park Almere officieel open. Een exacte datum voor de opening is nog niet bekend, maar afgaande op de beelden ziet het er veelbelovend uit:

Wordt beslist vervolgd!

Bron en meer info: www.indoormountainbike.nl

Posted in Nieuws, Routes and tagged , , .

1
Reacties

avatar
nieuwste oudste populairste
Robbie du Lion
Robbie du Lion

A dream comes true