Merida introduceert nieuwe Ninety-Six voor 2021

Radicale veranderingen voor Merida’s XC fully

In september waren we op bezoek bij Merida om de 2021-highlights te bekijken. We zagen er nóg een highlight, maar die moest nog onder het doek blijven. Tot nu toe…

Want misschien was het je al opgevallen; de Ninety-Six XC-fully had de aftocht geblazen.

Nu is er dan toch eindelijk een opvolger. En wat voor één. Of liever… twee. Met 100 of 120 mm veerweg vooraan en een progressieve geometrie is de Merida Ninety-Six voor 2021 helemaal up-to-date.

Merida XC fully 2021

XC is niet meer wat het geweest is. (Het is véél meer)

Merida Ninety-Six 2021: introductie

Merida introduceerde de eerste Ninety-Six in 2008. Ja, dat is al eventjes geleden. Het waren simpelere tijden; over wieldiameters werd toen nog niet echt hardgediscussieerd: 26” was gewoon de norm. In de jaren daarna evolueerde de bike naar 29” wielen en had tussen 2012 en 2015 de naam ‘Big.Ninety-Nine’. De vorige generatie draaide dus ook al 5 jaar mee en dus hoog tijd voor wat nieuws.

Ninety-Six 8000

De ontwikkelafdeling in Duitsland tekende een volledig nieuw, lichtgewicht full-carbon frame. Maar op het eerste gezicht lijkt deze nieuwste versie misschien wat generiek. Gelijkenissen met andere merken zijn namelijk moeilijk te ontkennen. Maar kijk iets verder dan de eerste blik en je zult een hoop unieke dingen tegenkomen. Waarbij niet op de laatste plaats een – zeker voor Merida – behoorlijk progressieve geometrie.

Verspreid over het aanbod aan modellen worden er twee verschillende carbon frames toegepast. De layup varieert daarbij, waarbij de lichtste variant 1.659 gram weegt.

100 en 120 mm voorvorken

Van XC-fullies wordt steeds meer verwacht, met name in het wedstrijdcircuit. Niet alleen efficiënt klimmen is belangrijk. Ruigere afdalingen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken, dus kreeg ook de 2021 Ninety-Six behoorlijk wat ‘downhillpotentie’ mee van de Merida-engineers. Hij is er in twee uitvoeringen: De RC (‘Racing’) versie met 100 mm veerweg vooraan, en een meer trail-georiënteerde ‘niet-RC’-versie met een 120 mm vork. Bij alle frames is de achtervering identiek en biedt dus 100 mm veerweg.

Merida Ninety-Six 2021

Merida Ninety-Six 2021

Geometrie Ninety-Six en Ninety-Six RC

Merida is op het vlak van geometrie vaak eerder conservatief dan progressief. Logisch; ze mikken met veel van hun modellen op een brede markt. En het overgrote deel van die markt zoekt niet snel de extremen op wat betreft rijeigenschappen. Bij de nieuwe Ninety-Six heeft men overduidelijk niet een ‘het midden van de weg’ gekozen, en toont het merk bravoure.

Om gehoor te geven aan de steeds ruiger wordende XC-parcoursen heeft Merida flink gesleuteld aan de geometrie. Ten opzichte van de voorganger is de stuurhoek bij de 100 mm RC-versies maar liefst 1,5° flauwer geworden. Voor de 120 mm versies is dat zelfs 3°! De reach is ook aanzienlijk vergroot. Ter referentie: bij maat L groeide de reach van 449 mm naar maar liefst 473 mm. Om de effectieve bovenbuislengte niet al te extreem te laten worden, is de zithoek 1,5 tot 2 graden steiler gemaakt.

De trapas is 5 mm lager geplaatst, wat samen met de toegenomen lengte voor meer stabiliteit zorgt. Ook de ‘stand over clearance’ is vergroot, voor meer vrijheid bij het betere gooi- en smijtwerk. De zitbuis is ook wat korter gemaakt, zodat ook langere droppers te monteren zijn.

Merida Ninety-Six 2021 Geometrie overzicht

Niet al te brede sturen

Opvallend genoeg monteert Merida bij deze 2021 Ninety-Six en Ninety-Six RC sturen met een breedte van 740 mm. En dat is eerder conservatief dan breed volgens huidige maatstaven. Want tegelijk aan die verbreding van sturen, worden ook stuurpennen steeds korter (< 60 mm). Want juist wanneer er korte stuurpennen worden toegepast om die lange reach te compenseren, heb je veel baat bij een breed stuur. Dit voorkomt namelijk een té zoekerig en nerveus stuurgedrag rondom de rechtuitstand. Merida benadert het iets anders. Zij monteren bewust niet extreem korte stuurpennen (60-70 mm) en kunnen dus dan ook volstaan met een iets minder breed stuur. Netto zal je zithouding in de lengte van de fiets daardoor niet veel anders zijn. Maar je polsen hoeven minder extreme hoeken aan te nemen zoals dat bij brede sturen het geval is.

Ninety-Six stuurpen

Merida Ninety-Six stuurbreedte

P-Flex achtervering

Qua vering blijft Merida bij een ‘linkage driven 4-bar’ systeem, al is het lagerpunt tussen de staande-en liggende achtervork nabij de achternaaf vervangen door een virtueel scharnierpunt. P-Flex noemt Merida dit. De staande vork is ontworpen als een bladveer en draagt zodoende ook wat bij aan het veergedrag. Het geheel zou zo ook zijdelings stijver zijn, terwijl het ontbreken van een lagerpunt de duurzaamheid verhoogt. Opvallend genoeg koos Merida voor een Flatmount schijfremmontage. Deze is compacter en daardoor kon Merida – naar eigen zeggen – een compactere, sterkere en lichtere constructie maken, waarbij ook de flex-zone van de staande achtervork veel efficiënter vormgegeven kon worden.

Merida Ninety-Six

Alle modellen komen met remote bediening voor de voorvork én achterdemper. Die voor de achterdemper is weggewerkt achter het montagepunt, voor een elegante ‘look’. Om de Fox-dempers óók zo netjes te laten integreren hebben ze Fox gevraagd specifieke modellen te maken.

Flat Mount en P-Flex

De achterbrug heeft géén lagerpunt tussen de liggende en staande vork. De staande vork laat flex toe. Om de ruimte voor die flex te maximaliseren bij een laag gewicht, heeft Merida voor een Flatmount-schijfremmontage gekozen, omdat die simpelweg compacter is.

In het begin van de veerweg is de ratio tussen veerweg aan het wiel en dat van de demper bewust hoger gekozen, zodat het systeem gevoeliger is. Maar netto is het veersysteem 7% progressiever geworden dan zijn voorganger om doorslaan te voorkomen.

Tot slot meldt Merida over het veersysteem dat alle scharnierpunten grotere lagers hebben dan bij de voorheen.

Merida Ninety-Six

Framedetails

Merida Ninety-Six Design

Het nieuwe frameontwerp volgt de lijnen van andere modellen momenteel in het programma, waarbij er één dominante lijn is vanaf de dropout tot de balhoofdbuis, waarbij die lijn bij de balhoofdbuis scherp knikt: de ‘eyebrow’. De overige lijnen en vlakken zijn strak en rechttoe, rechtaan om het geheel een strak overkomen te geven, aldus Merida in hun persbericht.

Licht en lichter

Merida levert de 2021 Ninety-Six in twee carbon-smaken. Met 1.845 gram (gewogen zonder demper, in maat M) is de CF4-variant al behoorlijk licht. Mét achterdemper zit je dan dus nog steeds net onder de 2.000 gram. Maar de duurdere CF5-variant, weegt slechts 1.649 gram (zonder demper, in maat M). Daarmee nestelt Merida zich goed tussen concurrenten als de Scalpel Si van Cannondale en Specialized’s Epic.

Om zulke lage gewichten te realiseren, heeft ook Merida naar elk detail van het frameontwerp én het productproces gekeken. Eén van de meest opvallende punten is de manier waarop derailleurkabel en remleiding door de achtervork lopen. Merida koos er voor om bewust geen openingen te creëren ín de structurele lagen de liggende vork. Maar om toch alles weg te werken, is een nylon kanaal in een verder massieve strook carbon aan onderzijde van de liggende achtervork aangebracht. Door vervolgens het geheel nog eens te omwikkelen met een laag carbon, oogt het elegant en is het geheel sterker.

Merida Ninety-Six

2.35” banden en lage Q-factor

“Stronger and wider tyres are essential for more trail fun”, aldus Merida. Het nieuwe frame laat 19 mm (0.75”) bredere banden toe dan zijn voorganger. Concreet betekent dat: 2.35” banden. Dat was 5 jaar geleden misschien ‘erg breed’, maar nu haast ‘de norm’ en is in dat opzicht een bijzonder punt. Vraag maar aan Nino Schurter en zijn collega’s: die reden de voorbije Wereldbekers zelfs op 2.4” brede banden.

Nu hangt de exacte bandbreedte ook af van de velg en het type band. Niettemin is het opvallend dat Merida het ‘aftopt’ op 2.35″. Ze kiezen er echter bewust voor om bij deze ‘new age’ XC-racers een smallere kettinglijn aan te houden. Voor nóg bredere banden, hadden de liggende achtervork breder moeten worden, en de ketting en cranks verder naar buiten moeten zitten. Met vergroting van de Q-factor (de afstand van crankarm tot crankarm) als resultaat. Zij zien dat als een té groot compromis voor echte racers.

Merida Ninety-Six

Toch kun je je afvragen of dat dat een echt slimme keuze is. Met name de rijders die de trail-capaciteiten willen benutten van de nieuwe Niney-Six zullen ongetwijfeld meer voorkeur hebben voor breder rubber, dan de smalst mogelijke Q-factor.

‘Wire Port’

Om kabels zo netjes mogelijk het frame in te dirigeren heeft Merida een eigen balhoofdstel ontwikkeld, waar langs óók de schakelkabel, de bediening van de dropper en remleiding het frame ingevoerd worden. ‘Wire Port’ noemen ze dit. Opvallend genoeg loopt de intern lopende demper-bediening niet via deze Wire Port…

Merida Ninety-Six Wire Port

Wire Port: via een specifiek balhoofd lopen de kabels voor de derailleur en dropper bediening en de remleiding naar binnen. Hopelijk zijn de gaten wel nog extra afgedicht zodat er geen water naar binnen komt én de boel écht rammelvrij is…

Merida Ninety-Six - Demper bediening buitenlangs

Opvallend genoeg loopt de demper-bediening niet via de Wire Port. Dat doet wel wat afbreuk aan het strakke ontwerp.

Merida Ninety-Six

‘Bagage’

In de voordriehoek is het zelfs bij het kleinste frame mogelijk om twee bidons mee te nemen. Om daarin te voorzien is er een specifieke adapter ontwikkeld waarop een bidonhouder gemonteerd kan worden, ongeacht de redelijk laag gepositioneerde knik in de zitbuis. Wanneer je die tweede bidon niet gebruikt, kun je hem ook gebruiken als tweede ‘Merida Trail Mount’. De eerste vind je onderaan de bovenbuis en biedt de mogelijkheid voor het meenemen van een extra derailleurhanger, een reserveband en maximaal twee Co2-patronen.

Ruimte voor twee 0,75 l bidons. Bij framemaat ‘S’ is er ruimte voor 1x 0,75 l en 1x 0,5 l.

Als je op de zitbuis géén bidon meeneemt, kun je de adapter gebruiken om een reserveband en bijvoorbeeld Co2-patronen mee te nemen.

Gebruik je wél twee bidons, dan heb je nóg een ‘Merida Trail Mount’ aan de onderzijde van de bovenbuis.

Kettinggeleider en UDH

Een montagemogelijkheid voor een voorderailleur zoek je tevergeefs. De 2021 Ninety-Six is ‘one-by’-specifiek. Merida levert wél standaard een compacte kettinggeleider. Tot slot is het vermeldenswaardig dat óók Merida aan de UDH gaat. UDH? Ja, Sram’s ‘Universal Derailleur Hanger’. Een nieuwe standaard die zowaar nuttig is: niet langer hoef je op zoek naar een merk-specifieke derailleurhanger wanneer je de jouwe vakkundig hebt omgevouwen…

Specificaties en prijzen

De nieuwe Merida Ninety-Six is er in 2021 in drie RC-modellen met ‘rondom’ 100 mm veerweg. Daarnaast is er één ‘trail’-versie. Merida Benelux levert naast die ene ‘trail’-versie 2 RC-modellen, waarbij je er een hebt vanaf € 4.199.

RC-modellen – 100/100 mm

Merida Ninety-Six RC 9000 Antraciet 2021

Ninety-Six RC 9000 – € 8.499: CF5 frame, Fox Factory 32 Float SC voorvork met 100 mm veerweg, Fox Factory Float achterdemper, Shimano XTR 1×12 aandrijflijn, RaceFace Next SL carbon cranks, Shimano XTR 2-zuiger schijfremmen, DT Swiss XRC 1501 carbon wielset, Maxxis Rekon Race 29×2,25” TR EXO banden, Fox Factory dropper zadelpen, Merida Team carbon stuur, Prologo Scratch M5 zadel, Sram Twistlock lockout (vering voor/achter) – Geclaimd gewicht (maat M): 10,29 kg.

Merida 2021 Ninety-Six RC 9000 Teal

Ninety-Six RC 9000: Ook verkrijgbaar in ‘Metallic Teal’.

Ninety-Six RC XT

Ninety-Six RC XT – € 4.199: CF4 frame, Fox Performance 32 Float SC voorvork met 100 mm veerweg, Fox Performance Elite Float demper, Shimano XT 1×12 aandrijflijn incl. cranks, Shimano XT 2-zuiger remmen, Shimano SLX naven, Merida Expert CC velgen, Maxxis Rekon Race 29×2,25” TR EXO banden, Merida Expert TR Light dropper zadelpen, Merida Expert CC zadel met toolbox en multitool, Sram Twistlock lockout (vering voor/achter) – Geclaimd gewicht (maat M): 11,55 kg.

Trail-model – 120/100 mm

Ninety-Six 8000

Ninety-Six 8000 – € 6.999: CF4 frame, RockShox Sid Ultimate voorvork met 120 mm veerweg, RockShox Sid Luxe achterdemper, Sram GX Eagle 1×12 aandrijflijn (opvallend genoeg met XX1 cassette én ketting), Sram GX Eagle carbon crankset, Shimano XT 4-zuigerrem vooraan, 2-zuigerrem achteraan, Reynolds TR 309 carbon wielset, Maxxis Minion 29×2,3” TR EXO 3C MaxxTerra banden, Merida Expert TR dropper zadelpen, Merida Team carbon stuur, Prologo Sratch M PAS zadel, Sram Twistlock lockout (vering voor/achter) – Geclaimd gewicht (maat M): 11,57 kg.

Bron en meer info: www.merida.nl

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments