Mountainbikeroute Spaarnwoude op de schop

Upgrade én uitbreiding in het verschiet

Even ten noorden van Haarlem ligt in de oksel tussen de A9 en het Noordzeekanaal recreatiegebied Spaarnwoude. En in dat gebied ligt al sinds 1989 een mountainbikeroute.

Maar wie dacht dat er ten westen van Amsterdam niet echt te mountainbiken valt, heeft de twee relatief korte rondjes in het gebied nog nooit gereden. Maar hoe uitdagend het er ook mag zijn, tijden veranderen. Dus is een update geen overbodige luxe.

De lokale betrokkenen slaan de handen ineen met de grote mountainbikevereniging MTB Noordwest om de routes in Spaarnwoude aan te pakken.

In recreatiegebied Spaarnwoude wordt al sinds 1989 gebiked

In recreatiegebied Spaarnwoude wordt al sinds 1989 gebiked. Foto: Van Woensel Fotografie.

Eén van de eerste routes

Ja, ze waren er vroeg bij, die Randstedelingen. Mountainbiken had amper een vaste voet aan de grond in Nederland, of er ontpopten zich in het recreatiegebied ten westen van Amsterdam en net ten noorden van Haarlem iets dat één van de eerste mountainbikeroutes in Nederland werd. Het (kunstmatige) hoogteverschil in het gebied had genoeg in zich om het tot een leuke speeltuin voor de tweewieler te maken. De route werd gestaag uitgebouwd. De vrijwilligers die zich inzette voor onderhoud van de route, verenigden zich rond 2002 als MTB Spaarnwoude.

Het gebied biedt op de korte rondjes toch veel afwisseling

Het gebied biedt op de korte rondjes toch veel afwisseling. Foto: Van Woensel Fotografie.

Afwisseling en uitdaging, maar toch upgrade nodig

Momenteel bestaat de route uit twee lussen. Die zijn met respectievelijk 4,5 en 6 kilometer relatief kort, maar ze bieden afwisseling en uitdaging. De voorbije periode is er meer stelselmatig onderhoud gepleegd en dat werpt al flink zijn vruchten af, getuige de reacties op mtb-routes.nl.

Toch heeft de route twee nadelen. In het recreatiegebied worden gedurende de zomermaanden vaak festivals georganiseerd en het parcours wordt om die reden herhaaldelijk afgesloten. Daarnaast is het er in de winter vaak erg modderig, waardoor de route nauwelijks te berijden is en er ook méér risico’s ontstaan. En dus is het hoog tijd voor een grondige update.

Met die update willen ze een aantal dingen bereiken:

  • De route het jaarrond berijdbaar maken;
  • De route aantrekkelijk maken voor een breder publiek. Ze gaan hiervoor ondermeer zowel makkelijkere als meer uitdagende alternatieve lijnen creëren, waarmee de route meer geschikt is voor zowel gevorderden als beginnende bikers;
  • De route krijgt méér kilometers. Met een langere route is er méér afwisseling aan te bieden én gaan ze er voor te zorgen dat er tijdens evenementen in het gebied nog steeds over een aantrekkelijke route te biken is.

De upgrade moet de route meer toegankelijk maken

Na de upgrade moeten de routes nóg aantrekkelijker worden voor zowel gevorderde als beginnende bikers van allerlei leeftijden. Foto: Van Woensel Fotografie.

Hulp van MTB Noordwest

Al enige tijd kan MTB Spaarnwoude rekenen op extra hulp doordat ze een samenwerking zijn aangegaan met MTB Noordwest, de grootste mountainbikevereniging van Nederland. Die partij verzorgt al jaren met succes het onderhoud en de aanleg van routes in Noord-Holland en kan prat gaan op veel kennis en ervaring. Om de uitbouw en upgrade van de route verder mee vorm te geven, wordt die samenwerking nog verder versterkt.

Financiering

Dankzij donaties is er al redelijk wat geld bij elkaar gebracht om de kosten van de upgrade te dekken. Parallel wordt er hard gewerkt aan fondswerving om de volledige kosten gedekt te krijgen. Aangezien dat nog niet geheel rond is, is het nog niet helemaal duidelijk wanneer het totale plan opgeleverd kan worden.

Je kan zelf bijdragen door je als vrijwilliger aan te melden en/of voor een tientje per jaar donateur te worden van MTB Noordwest.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Geplaatst in Nieuws, Routes.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments